Бившият финансов министър Асен Василев отрече да се е срещал

...
Бившият финансов министър Асен Василев отрече да се е срещал
Коментари Харесай

Асен Василев пред комисията: Не съм се срещал със сочените като контрабандисти баща и син Димитрови

Бившият финансов министър Асен Василев отхвърли да се е срещал със посочените за ръководители на незаконна група за контрабанда Марин и Стефан Димитрови в постройката на Министерството на финансите. 

Вчера в комисията бе получена информация от служебния финансов министър Людмила Петкова, в която се твърди, че Димитрови " два или три пъти " са влизали в постройката на ведомството.

Асен Василев дефинира тези данни като " изфабрикуван опит за офанзива против него ". Той напомни, че предходната седмица Петкова и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев оповестиха, че няма данни Димитрови да са посещавали Министерството на финансите. По думите му въпросната информация е получена на " хвърчаща записка " от чиновник от охранителна компания, като в нея няма нито дати, нито часове. Асен Василев прикани да се изискат видеозаписите от ведомството и данните от неговата секретарка, в която се пази информация за провежданите срещи.

Думите на Василев провокираха остра реакции измежду членовете на комисията.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС разгласи, че в комисията има постъпили данни, че двамата обвинени са посещавали Министерството на финансите. 

" Данните са, че Стефан и Марин Димитрови са посещавали 2 или 3 пъти финансовото министерство. Те не са записани публично, само че са посрещнати и въведени от Лъчезар Ставрев, който е прочут като ваш персонален водач. Кой ви се обади да ги посрещнете, кой ви ги изпрати? ", запита Назарян. 

" Тези лица не са посещавали МФ и не съм се срещал с тях. Новият министър го удостовери пред тази комисия. Нека да ви обясня по какъв начин става влизането във финансовото министерство. Той би трябвало да е записан в моята стратегия и без да минал през персоналния ми секретар, шансът за среща с мен е нулев. Вратата е с пропуск, има камери. Тези лица чухме от ДАНС, че са следени от 2022 година - в случай че е по този начин, ДАНС би трябвало да разполага със записи и данни за тяхното посещаване ", обясни пред депутатите Асен Василев.

 

Преназначенията в митниците почнали дни след прессъобщението, координирано с Асен Василев, пиарът му и Петя Банкова. Вчера от информация, получена в комисията в Народно събрание, се разбра за известие оповестено на уеб страницата на Агенция " Митници " за 20 освободени митнически чиновници поради сигнал за корупция от непознати служби. Такива данни обаче няма в митниците, Министерството на вътрешните работи и в Министерството на финансите.

Това казаха Георги Господинов и Николай Петков - чиновници в Агенция " Митници ", в парламентарната анкетна комисия, която ревизира за корупция в структурата и " възможната роля на Асен Василев ".

Временната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " изслушва някогашния финансов министър Асен Василев.

Скандалът в митниците е от началото на април, когато беше задържана шефът на организацията Петя Банкова. В хода на следствието стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

По време на правосъдно съвещание бяха представени показания на очевидец, съгласно който Димитрови са били познати и с някогашния финансов министър Асен Василев.

На вчерашното съвещание на комисията стана ясно, че  упрекнатите за присъединяване в незаконна група за контрабанда, подкупи и търговия с въздействие татко и наследник Марин и Стефан Димитрови са посещавали както постройката на Агенция " Митници ", където са се срещали с Петя Банкова, по този начин и Министерството на финансите, където са посещавали министър Асен Василев, по този начин и кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков в Министерство на вътрешните работи.

Според справката на МФ Димитрови са посещавали Асен Василев в централата на Министерството на финансите два или три пъти в края на 2023 г. Двамата са преминали през един от входовете, съпровождани от специалист от политическия кабинет на министъра (Лъчезар Ставрев) и влизането им не е било записано. 

Информацията е добита от писмени пояснения, снети от отговорника на охранителите във компанията, която дава охранителните услуги на МФ. Миналата седмица служебният министър Людмила Петкова обясни, че видеото от камерите в министерството се пази единствено месец, а за Димитрови няма записи нито в дневника на посетителите, нито в деловодната система на министерството.

Депутатите изслушаха във вторник ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.  По думите му ДАНС е открила единствено една връзка сред Асен Василев и Стефан Димитров и тя е за назначение на Недан Хаджиев за шеф на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи – Хасково.

След като въпросното предопределение се провалило, впоследствие бил издирван пост за Хаджиев в митниците.

  " Буквално последните дни преди реализацията на ДАНС на това лице се търсеше място за назначение на висока позиция в Агенция " Митници ", само че не се стигна до такова предопределение ", съобщи Тончев.

По този въпрос предходната седмица Асен Василев изясни, че е предложил назначението на Хаджиев, тъй като той е съдействал за доста невисок дял на купените гласове на последните локални избори.

Отговорът на МФ през вчерашния ден изчете ръководителя на комисията Тошко Йорданов, който разгласи, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови.

Днешното съвещание на Временната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " бе намерено от председателстващия Тошко Йорданов, който разгласи, че има кворум и прочете дневния ред.

Думата бе дадена на Георги Господинов, шеф на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", сега работещ на друга служба, направи малко ревю по тематиката.

" Придържам се към данни, които са излезли от пресцентъра и в медиите ", разгласи той и показа по какъв начин абсурдът се отразява на него, фамилията и околните му. Господинов посочи, че резултатите от работата на чиновниците на " Капитан Андреево " са безспорни. Задържани са рекордни количества контрабандни цигари - колета огромни, значими от порядъка на над 1 млн. къса. Образувани са също над 115 досъдебни производства единствено за година. Спрени са над 1,1 млн. незаконни продукта от Турция.

" На фона на всички тези резултати се случи нещо много неприятно за мен и сътрудниците ми. Имаше едно  прессъобщение от Агенция " Митници ", след което на идващия ден започнаха премествания на чиновници. Някои бяха командировани на над 100 км от родните им места. В това прессъобщение се говореше, че има информация от външни служби за корупционни практики в българските митници. Обвиняването на чиновници, които са съзнателни, се отразява на техните фамилии. Те са и родители, и деца. Процесът по основаване на един добър митнически чиновник е доста комплициран ", съобщи още Георги Господинов.

Той категорично акцентира, че чиновниците на " Капитан Андреево " са потвърдени експерти и добави резюмето си с още образци за битка с контрабандата и митническата машинация. 

Господинов изясни по какъв начин се действа при подозрение за корупционни практики към даден чиновник. Той съобщи, че Инспекторатът на Агенция " Митници " уведомява прокуратурата при сходни случаи.

Николай Петков от Агенция " Митници "  заяви на собствен ред, че е бил началник на звено и шеф пункт на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово " и след това на " Капитан Андреево ". В момента е редови чиновник на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " във Второ оперативно звено. Той също посочи положителните простижения при прекъсване на контрабандни артикули и митнически измами. Петков акцентира, че " хората имат потребност от повече убеденост ".

Тошко Йорданов даде думата на сътрудниците си, с цел да задават въпроси.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС попита двамата митнически чиновници по какъв начин се действа при данни от страна на нарушаване на чиновниците и дали те не са били преместени наложително, без нормативно съображение, дали им е бил оказан напън и опасност - с цел да бъдат сложени на тяхно място " свои хора ".

Георги Господинов съобщи, че не им е било обещано пояснение за преместването им. В рамките на два-три дни след излизане на известието от партньорските служби, те са били преместени. " Ще помоля комисията да не давам отговор на въпроса дали ми е оказван напън, защото съм подписал пред прокуратурата, че няма да оповестявам данни, до момента в който трае досъдебното произвеждане ".

Хамид Хамид от ДПС зададе въпрос към двамата чиновници дали им е оказвано въздействие от народни представители, на което и Господинов, и Петков обявиха, че не се е случвало вмешателство на депутати по време на тяхната работа. 

Митническите чиновници бяха запитани какво количество опиати е арестувано за година, на което Господинов даде обстоятелствени числа на разкритите типове дрога като уточни, че от самата Агенция " Митници " могат да дадат напълно изчистени и подробни данни.

Румен Гечев от БСП изтъкна, че промените на митнически чиновници може да са по две аргументи - да се разместят чиновници, които са склонни към корупционни практики, само че и втората причина - да се обезпечи екип, който да обслужва " други цели ". " Като пристигна новият началник, какво вършат останалите по местата си чиновници? Те стават нарушители ли? Уведомява ли екипът, в случай че началникът им подреди - не проверявайте този камион да вземем за пример? ", попита Гечев.

Георги Господинов съобщи, че митническите чиновници на " Капитан Андреево са " доста съзнателни сътрудници. А смутът пристигна от това, че има сътрудници с нарушавания по работа и по-късно са преместени. А това в действителност не е по този начин и това се отрази на състава ".

Гечев уточни въпроса си: " С турската страна вие, митниците и звената, които работите, по какъв начин взаимодействате? След като вие знаете, че пробват да минават камиони с цигари, опиати и други неща, вие уведомявате ли вашите началници, а те - турската страна? ".

Господинов отговори, че Турция е трета страна: " Оперативното съдействие с турската администрация се реализира според заповед на шефа на Агенция " Митници ", където е конкретизирано по какъв начин споделяме. По отношение на обмяната на оперативна рискова информация, това се прави на по-високо равнище в Агенция " Митници ", ние просто им подаваме информация ".

Станислав Балабанов от ИТН попита: " Имате ли информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали " Капитан Андреево " и " Лесово "? И в случай че е правилно, тези хора с кои чиновници от митниците са кореспондирали, на какво равнище са били те? ".

Георги Господинов съобщи, че до момента в който е работил на " Капитан Андреево ", не му е известно Димитрови да са посещавали пункта. Петков удостовери думите на сътрудника си, че на " Лесово " не е имало неофициални и публични срещи с въпросните лица. 

Константин Бачийски попита дали на пунктовете са чували имената на татко и наследник Димитрови и " този прославен Паскал ". Господинов отговори: " При осъществяване на служебните ни отговорности не ни е ставало известно, че такива лица се занимават с контрабандна активност, още повече, че това е работа на други служби ".

Хамид Хамид попита двамата митнически чиновници дали при тях са " изпратени да им оказват помощ непознати митничари ". Георги Господинов отговори, че има такава процедура. " Да, имало е наличие на митнически немски чиновници на " Капитан Андреево " - в границите на седмица, тяхната аудиенция беше по-скоро опознавателна. Към сегашния миг има двама комантировани чиновници от Службата за гранична защита на Съединени американски щати. Те сега., доколкото ми е известно, също са на " Капитан Андреево ".

Климент Шопов от " Възраждане "  изказа персонално мнение за работата на митническите чиновници - че по-голямата част от тях би трябвало да бъдат заменени, а на коментара му Господинов съобщи, че отхвърля да отговори, защото този коментар е неудобен.

Румен Гечев отбеляза: " Ясно е, че основният въпрос е разбор на риска. Никъде по света не се знае каква част от пратките се ревизира. Никъде не ревизират огромен %. Вие казахте - решителен е анализът на риска. Вие персонално по какъв начин сте взимали решения при осъществяването на информацията, подадено от звено разбор на риска. Те като ви дадат заданието - че тези и тези камиони би трябвало да бъдат тествани, вие можете ли да не ги ревизирате? И второ - вие имате ли право да ревизирате камиони и други транспортни средства при липса на данни от разбор на риска ".

Георги Господинов отговори: " Като приказваме за централен разбор на риска, той се прави на централно равнище. Следващото равнище, на което може да бъде заложен разбор на риска, е териториално. Но може да се извърши инспекция на всеки багаж и пасажери. Над 90% от всички разкрития са с помощта на дейностите, които ние имаме на трасе, на терен ".

Румен Гечев изрази учудването си, че нито Национална агенция за приходите, нито ДАНС са подавали информация на Агенция " Митници " при изискване, че е имало разработка.

Тошко Йорданов заяви: " Простичък разбор - Асен Василев назначава Банкова за шефка на митниците. Банкова има тесни контакти с двамата Димитрови. И има данни, че тези двамата са й казвали кой къде да бъде разместван... Въпросът ми е - различен път имало ли е такова всеобщо разбъркване на митнически чиновници на основата на прессъобщение, за което има съображение, че е изфабрикувано? ".

Петков отговори, че в предходни години не е имало такова преназначаване. " Подобно прессъобщение от Агенция " Митници " против свои чиновници в никакъв случай не ми е известно да е имало против свои чиновници... Преместването на чиновник е написано в закона за държавния чиновник. Но в съответния случай се твърдеше за практики и е необичайно по какъв начин са се спрели навръх тези чиновници. Тъй като информацията на партньорските служби надали е била поименна ".

Йордан Цонев от ДПС взе думата: " Не става въпрос за преструктуриране. Когато се сменя структурата, е един прийом. Когато се реалокират митничари от един пост на различен, е друго. Това за протокола. Затова ще отбележа - няма структурни промени ".

Тошко Йорданов съобщи, че с това се завършва точка 1 и се минава към точка 2 - чуването на народния представител Асен Василев.

Тошко Йорданов прочете писмените отговори на въпросите му към Асен Василев от предходното съвещание на комисията. " Да знаете, че господин Недан Хаджиев е направил невероятна работа в битката с пазаруването на гласове. Благодаря и добър ден ", съобщи Йорданов.

Василев се засегна от резюмето му и съобщи, че за  първи път е имало изместване на  преференциите на Политическа партия в Хасковска област. " Когато стартира работата на господин Хаджиев, преференциите на въпросното лице паднаха на половина. Изведнъж внезапно са го разлюбили гласоподавателите в Хасковска област ".

" Също доста забавно. Като в Хитрино - по какъв начин внезапно разлюбиха Движение за права и свободи и внезапно се влюбиха в Политическа партия ", иронично вметна Йорданов. 

Йордан Цонев съобщи на собствен ред, че " преференциите са най-големият източник на корупция при пазаруването на гласове ". 

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС попита Василев: " В МФ в края на 2023 година лицата Марин и Стефан Димитрови са посещавали МФ два пъти като същите не са били записани в дневника за гости, а са били съпроводени от Лъчезар Ставрев, специалист към оня миг към политическия кабинет на министъра на финансите и персонален водач на Асен Василев. Та тези лица по какъв мотив пристигнаха при вас? И за какво визитата им е било повече от веднъж? ".

Асен Василев съобщи: " Отговорът е доста елементарен - тези лица не са посещавали МФ. Аз персонално не съм се срещал с  тях... Нека в този момент обясня по какъв начин се влиза в МФ. За да влезе някой, изключително при министъра, би трябвало да е записан в моята стратегия. Всички вие знаете, шансът някой да влезе в моя кабинет, без това да е в програмата ми и без да е съгласовано с началника на моя кабинет, е нула. Второто - вратата е с пропуск. Някой би трябвало да отвори вратата. МФ има камери на входа, на стълбището и такива, които гледат непосредствено към вратата на моя офис. Тези лица, чухме от ДАНС, че са били следени от 2022 година като евентуален канал. Ако е по този начин, ДАНС би трябвало да има записи с кого и по какъв начин са се срещали. В края на декември 2023 година доста повече се виждахме с всеки вас от тази маса, защото аз прекарвах доста време в разработване на бюджета. Така че тази изфабрикувана информация дано си я ревизират всичките органи - прокуратура и проверяващи. И сега, в който я потвърдят, към този момент може да ми зададете въпроса, който ми зададохте ".

" Това на мен ми наподобява като изфабрикувано. Шефът на ДАНС и министърът на финансите обявиха тук - тези хора не са влизали в МФ. Няма никаква информация по какъв начин тези лица са влезнали в МФ и че аз съм ги познавал€ Това е опит за офанзива към мен съответно. Не ги познавам двете лица. Това дава отговор изцяло изчерпателно на въпроса ".

Рая Назарян съобщи, че има възможност двамата да не са записани, защото са въведени от водача му, само че Василев настоя, че има видеозаписи от входа до кабинета му.

Румен Гечев заяви: " Всеки има персонално мнение... Допускам 1 на 100, че министърът лъже. Но той да го съобщи пред комисията, с видеозаписите, доста по неволя от негова страна. И от кое място съм сигурен аз, че това е лицето... И в случай че има илюзия, един от двамата отива на съд. Ако лицето е право, господин Василев носи наказателна отговорност. Но в случай че лицето не е право, ще държа то да носи съответната отговорност ".

Тошко Йорданов прикани сътрудниците си да вземат процедура по тематиката, защото Гечев към този момент се е възползвал от това.

Йордан Цонев заяви: " ОК, само че вие пропускате тук, само че при първото идване се сподели какъв брой време се пазят записите от камерите. Един месец! Съгласен съм - дума против дума е. Но вие казвате - камери има, само че се схваща, че записите се пазят един месец ".

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР