Бившият директор на столичната УМБАЛ Света Анна“ д-р Димитър Димитров

...
Бившият директор на столичната УМБАЛ Света Анна“ д-р Димитър Димитров
Коментари Харесай

Бивш директор на „Св. Анна“ окончателно оправдан, че държал парите на болницата в КТБ

Бившият шеф на столичната УМБАЛ „ Света Анна “ доктор Димитър Димитров е дефинитивно оневинен по делото за занемареност, заведено против него преди 5 години, оповестяват „ Сега “ и „ Лекс “.

Д-р Димитров бе упрекнат, че като началник на УМБАЛ „ Света Анна “ не е положил задоволително грижи за имуществото на болничното заведение и то било разпиляно, защото при банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) сдружението имало над 5 млн. лв. по сметки там, а е имало условие парите да бъдат разпределени в няколко банки.

През 2019 година Софийският градски съд (СГС) го призна за отговорен, а година по-късно Софийският апелативен съд (СГС) го оправда, напомня „ Лекс “.

Сега Върховен касационен съд удостоверява оправдателната присъда, която към този момент не предстои на обжалване. Върховният съд отбелязва в решението си, че нито в обвинителния акт, нито в първоинстанционната присъда са посочени съответните отговорности, които подсъдимият е бил задължен да извърши, а не е извършил в инкриминирания интервал, показва „ Сега “. „ Предвид това не е изследвана и опцията с оглед фактологията да бъдат изпълнени тези отговорности, както и възможната причинна връзка сред твърдяното негово безучастие и настъпването на инкриминирания незаконен резултат “, споделя съдът.

Освен това Върховен касационен съд отбелязва, че действително настъпила загуба за лечебното заведение в съответен размер, която да е налице все още на осъществяване на действието, не е открита, нито може да бъде избрана даже към сегашния миг. „ Първоинстанционният съд незаконосъобразно е приравнил невъзможността за изтегляне и опериране със средства на цялостна загуба на имущество, каквато в действителност няма. В обвиняването не е дефинирано изказване за действително настъпили имуществени вреди за болничното заведение вследствие на невъзможността за изтегляне и опериране със средства, нито, че вземането към КТБ е несъбираемо “, аргументира се Върховен касационен съд.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР