Бившия главен прокурор Иван Гешев бе на разпит в Националната

...
Бившия главен прокурор Иван Гешев бе на разпит в Националната
Коментари Харесай

Гешев на разпит в НСлС: Бившият главен прокурор иска очна ставка с Борисов

Бившия основен прокурор Иван Гешев бе на разпит в Националната следствената работа. След него той разяснява каква е била тематиката и че желае очна ставка с Бойко Борисов.

Бившият основен прокурор съобщи, че е и бил разпитван за гърмежа, който избухна до автомобила му на първи май 2023 година

„ Уведомиха ме, че няма да разпитат Борисов и Габриел, както настоявах, сподели Гешев и добави, че е изискал директна очна ставка с Бойко Борисов, написа Българска телеграфна агенция.

Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет освободи тримата зам.-главни прокурори единствено за 15 минути

„ Подозирам, че зад опита ми за ликвидиране стои той “, съобщи още някогашният основен прокурор.

Гешев сподели, че ще продължи да упорства Борисов да бъде разпитан.  

На първи май 2023 година  избухна гърмеж до автомобила на тогавашния основен прокурор Иван Гешев. 

През 2020 година тя е била ремонтирана за над 700 000 лв.

Тогавашният заместител основен прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов  заяви, че Гешев е бил цел за ликвидиране . Той акцентира, че не става въпрос за заплашване, а за атентат. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, съобщи Сарафов.

По-късно членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) предложиха предварителното му освобождение от поста.

В предлагането бяха разказани условия към първичните дейности по следствието на гърмежа до автомобила на Гешев и това, че непознат жител е позволен на мястото на гърмежа и се срещнал с събитията по осъщественото закононарушение и дори давал „ насоки “ на следователите, без на самите тях да е известна даже самоличността му и заеманата служба.

Подписалите предлагането означават, че основният прокурор не разполага с пълномощия да дава устни инструкции на органите на досъдебното произвеждане (следователи).

Той дефинира политическата конюнктура в България все още като „ покруса и позор “

На 12 юни 2023 година пленумът на Висшия правосъден съвет гласува да освободи предварително от служба основния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия поради изявление, което накърнява престижа на правосъдната власт. Това стана с поддръжката на 16 членове на съвета, срещу гласоподаваха четирима.

Държавният глава го издаде на 15 юни

Иван Гешев встъпи в служба като основен прокурор при започване на 2020 година Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото премахване от служба, бе належащо Висш съдебен съвет да изпрати на президента решение и той да подпише декрет за освобождение от поста „ Главен прокурор “.

 Гешев отвън прокуратурата: Ще употребява България 6 мин. Гешев отвън прокуратурата: Ще употребява " политически принадлежности " за проблемите (ОБЗОР)  България 5 мин. " Регентската къща " в Боровец: Екип на bTV влезе в парцела, за който се твърди, че е употребен от Гешев  Иван Гешев: Ако има национални избори, ще участваме България 2 мин. Иван Гешев: Ако има национални избори, ще участваме  Указът за освобождението на Гешев е оповестен в Държавен вестник България 1 мин. Указът за освобождението на Гешев е оповестен в Държавен вестник  Гешев отвън прокуратурата: Ще употребява България 6 мин. Гешев отвън прокуратурата: Ще употребява " политически принадлежности " за проблемите (ОБЗОР)  България 5 мин. " Регентската къща " в Боровец: Екип на bTV влезе в парцела, за който се твърди, че е употребен от Гешев  Иван Гешев: Ако има национални избори, ще участваме България 2 мин. Иван Гешев: Ако има национални избори, ще участваме  Указът за освобождението на Гешев е оповестен в Държавен вестник България 1 мин. Указът за освобождението на Гешев е оповестен в Държавен вестник Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР