Бивши затворници в лагери за "превъзпитание" в Синдзян-уйгурския автономен регион

...
Бивши затворници в лагери за "превъзпитание" в Синдзян-уйгурския автономен регион
Коментари Харесай

Зверства в китайски лагери за мъчения

Бивши пандизчии в лагери за "превъзпитание " в Синдзян-уйгурския самостоятелен район в Китай описаха, че китайските управляващи са се пробвали да им промият мозъците и са ги изтезавали, написа вестник "Вашингтон пост ".

Кайрат Самарканд описа в Казахстан, че единственото му "провинение " е, че е мохамеданин. Само поради това той е бил арестуван от полицията, нападателно е бил разпитван в продължение на три дни и през ноември 2017 година е бил вкаран в "превъзпитателен лагер " в автономност район за интервал от три месеца.

Самарканд съобщи по време на изявление, че в лагера е претърпял безпределно промиване на мозъци и оскърбление. Китайските управляващи са го принуждавали да учи комунистическа агитация часове наред всеки ден, а също по този начин да благодари и хвали президента Си Дзинпин. "На тези, които не се подчиняват на разпоредбите, откажат да изпълнят отговорностите си, сбиват се или закъсняват за образователните занятия, са държани с белезници на ръцете и краката в продължение на 12 часа ", разкри Самарканд и добави, че в случай че неподчинението продължи, китайците употребяват най-различни форми на изтезания и малтретиране като "уотърбординг " (върху лицето на човек се слага забрадка и върху нея тече вода, по този метод разпитваният има чувството за давене) и "тигров стол " (задържаните са привързвани в извънредно мъчителни пози в продължение на часове).

Между няколкостотин хиляди и повече от 1 милион мюсюлмани са арестувани в лагери за "превъзпитание " в самостоятелната провинция. Самарканд съобщи, че 5 700 души са арестувани единствено в един лагер в село Карамагай. Според него към 200 души са избрани за "религиозни екстремисти ", а останалите са в страната, с цел да работят или учат.

30-годишният е бил настанен в спалня с други 14 мъже. Всяка заран стаята е била проверявана, сподели той. Денят започвал с двучасово проучване на разнообразни тематики като "Духа на 19-ия партиен конгрес ". Задържаните били принуждавани да извършват комунистически песни като "Да живее Си Дзинпин " и да вземат присъединяване във военно образование следобяд, преди да пишат за наученото денем.

Разказът на Кайрат Самарканд е доказан от Омир Бекали, етнически споделих, който е работил в туристическа компания в Урумчи, столица на самостоятелния район, до арестуването му от полицията по време на посещаване на роднините си в село през 2017 година, заяви News.bg. Бекали описа, че полицията го е разпитвала в продължение на четири дни, без да му дава опция да спи. След това той е бил арестуван в полицейския арест за седем месеца и 20 дни в лагер. Не е имал право на правосъден развой или достъп до юрист.

Той описа по какъв начин е протичал част от деня в лагера: денят стартира с повдигане на байрак в 06:30 часа сутринта, осъществяване на една или повече "червени " песни, които възхваляват комунистическата гражданска война, закуска, след което пандизчиите 10 минути благодарят на Комунистическата партия и Си Дзинпин за всичко, което дават на хората, в това число храната и напитките. После пандизчиите учат националния химн и песни, както и лозунги, които жигосват "трите неприятни сили " - сепаратизма, екстремизма и тероризма.

Някои пандизчии се самоубиват, показа Бекали и добави, че храната е неприятна и от време на време са били принуждавани да ядат свинско месо като наказване. Бекали описа още, че "религиозните екстремисти " са били принуждавани да пият алкохол. 42-годишният бяга в Казахстан през 2006 година и получава поданство. Той добави, че държавното управление на Казахстан е помогнало за освобождението му.

Самарканд съобщи, че му е било разрешено да се реалокира в Казахстан, с цел да се причисли към жена си и децата си, откакто държавното управление конфискувало къщата и спестяванията му в размер на 190 000 $. Китайската полиция му дала 500 юана (80 долара) на границата. И двамата сега са в Казахстан. Правителството на Китай публично отхвърля да съществуват сходни лагери.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР