Бившата шампионка по спортно ходене и състезателка в полумаратона Силвена

...
Бившата шампионка по спортно ходене и състезателка в полумаратона Силвена
Коментари Харесай

Съдийска сага в леката атлетика

Бившата шампионка по спортно вървене и състезателка в полумаратона Силвена Тодорова оглави съдийската комисия към Българската федерация лека атлетика (БФЛА). Решението е на Управителния съвет на федерацията от 4 декември 2023 година. От досегашното ръководство на комисията обаче не са съгласни с смяната и оповестиха решението за нелигитимно. 

Тодорова е рефер на лекоатлетически надпревари от 2015 година като за това време се утвърждава като един от най-активните измежду съдиите. Тя е някогашен играч, печелила е националната купа по спортно вървене за девойки под 20 години, както и други медали от националните шампионати. Участвала е и в шампионати на България в дисциплините многобой и полумаратон за клуба си Атлет (Карнобат).

Силвена Тодорова е инженер-дизайнер на спортни уреди и екипировки, а също така има следипломна подготовка като треньор по лека атлетика от НСА " Васил Левски ".

В съдийската си процедура Силвена Тодорова взе участие в най-широкия набор на атлетически надпревари в страната: от национални шампионати на стадион и отвън него (спортно вървене, полумаратон, маратон, крос кънтри и планинско бягане) до шампионати в спортния календар на БФЛА, шосейни пробези, стратегии за развиването и популяризирането на атлетиката в България като " Детска атлетика ", " Младежка атлетика “ и придвижването " Рън България “. Опитът й се добавя от уговорките за Асоциацията за студентски спорт като управител на националните Универсиади. Неотдавна Силвена Тодорова взе участие в конференцията по бягания на Световната атлетика по време на първото международно състезание по шосейни бягания в Рига, Латвия.

В Изпълнителният съвет на Съдийската комисия към БФЛА влизат още двама някогашни спортисти – националните първенци, а в този момент преподаватели в НСА доцент Петър Пеев и гл. ас. Ива Димова. Петър Пеев има лиценз за интернационален арбитър по спортно вървене към Световната атлетика. Ива Димова е рефер с така наречен сребърно равнище, което й дава право да съдийства на всички бегови и механически дисциплини.

От досегашното ръководтсво на Съдийската комисия обачче изпратиха до медиите слдното известие:

" БФЛА прави жестоко тъпчене на Правилника на Съдийската комисия при БФЛА, разгласи нелегитимна промяна на управлението на съдиите по лека атлетика.

Обявената промяна на управлението на Съдийската комисия при БФЛА е нередовна заради редица условия, като преди всичко настоящият ръководител или Изпълнителен съвет на комисията не са подавали оставка. Това е едно от наложителните условия, с цел да може едно управление на съдиите първо да бъде освободено, преди да бъдат одобрени нов ръководител и Изпълнителен съвет.

Председателят на Съдийската комисия при БФЛА Емил Здравков (Рефер на Световната атлетика - Сребърно равнище и Съдия по спортно вървене на Световната атлетика - Сребърно ниво) не е подавал оставката си, макар напън, който му беше оказван от новия президент на федерацията.

Нещо повече - по време на среща с президента, извършена на 15.11.2023 година, Здравков е отказал да подаде оставка, защото няма никакви учредения за промяна на управлението според Правилника на комисията и обезпечената посредством него самостоятелност на съдийското звено.

Дори обаче да беше подадена и призната оставка, то по Правилник след нея следва наложителна процедура с допитване до всички съдии, които единствени могат да излъчат претенденти за нов ръководител. Такава процедура, заради неналичието на оставка не е провеждана. Дори обаче и това да беше спазено, условията към претендентите са да имат най-малко настояща съдийска категория N и 10 години съдийски стаж. На нито едно от тези условия оповестената за ръководител Тодорова не дава отговор. Тя има формален съдийски стаж от 3 години и 7 дни и през тази година е придобила категория C, която е по-ниска от изискваната категория N.

Действащото управление на Съдийската комисия при БФЛА, в състав:

- Емил Здравков - председател;

- Красимир Вълканов - член;

- Петя Петкова - секретар;

- Росица Лачева - член;

- Стоян Димитров - зам.-председател;

Остава в ръководство на Съдийската комисия при БФЛА и ще реализира своите отговорности съгласно всички годни Правила и Наредби.

Всички способени национални и интернационалните органи ще бъдат съответно известени за непозволените дейности, осъществени от федерацията.

Съдийска комисия при БФЛА "
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР