Бивш софтуерен инженер на Google е обвинен от САЩ в

...
Бивш софтуерен инженер на Google е обвинен от САЩ в
Коментари Харесай

Бивш инженер на Google, обвинен в кражба на секретни данни за изкуствен интелект

Бивш софтуерен инженер на Гугъл е упрекнат от Съединени американски щати в кражба на търговски секретни данни за изкуствен интелект /AI/, до момента в който скрито е работил за две китайски компании, оповестява „ BBC “.

Линуей Динг, прочут също като Леон Динг, беше упрекнат в Калифорния по четири обвинявания и задържан в сряда. Твърди се, че китайският жител е откраднал повече от 500 поверителни файла . Ако бъде приет за отговорен, той е изправен пред до 10 години затвор и 250 000 $ санкция по всяко едно от обвиняванията. Адвокатът на Динг не може да бъде открит, с цел да разяснява случая, оповестяват локалните медии.

Информацията, в която е упрекнат мъжът, е обвързвана с инфраструктурата на суперкомпютърните центрове за данни на Гугъл, които се употребяват за хостване и образование на огромни AI модели . Според обвинителния акт Леон Динг е бил нает от Гугъл през 2019 година и неговите отговорности включват създаването на този програмен продукт . Твърди се, че той е почнал да качва информация, съхранявана в мрежата на Гугъл, в персонален акаунт в Гугъл през май 2022 година Тези качвания са траяли от време на време в продължение на една година, гласи обвинителният акт .

Междувременно се твърди, че Дин прекарал няколко месеца в Китай, работейки за Beijing Rongshu Lianzhi Technology – започваща софтуерна компания, която се обърнала към него за подпомагане. В обвинителния акт се споделя, че на мъжа са били предлагани 14 800 $ (11 620 английски лири) на месец, с цел да бъде основен софтуерен шеф на компанията. Твърди се също, че е основал своя лична софтуерна компания , Shanghai Zhisuan Technology, която се концентрира върху създаването на изкуствен интелект и машинно образование, и се е трансформирал в основен изпълнителен шеф на същата тази компания.

„ BBC “ се свърза с Rongshu, до момента в който Zhisuan не можа да бъде открита незабавно за коментар.

Прокурорите настояват, че Динг в никакъв случай не е казвал на Гугъл за работата си за двете компании. В обвинителния акт се показва, че той е кандидатствал за основана в Китай организация за подкрепяне на развиването на този бизнес и го е показал на конференция за вложители в Китай през ноември 2023 година Следващия месец той е регистриран от Гугъл в опита си да качи допустимо най-вече файлове на персоналния си компютър , до момента в който се е намирал в Китай, само че самият Динг е споделил на следователя на Гугъл, че прави всичко това, с цел да даде доказателство, че работи за софтуерния колос. Твърди се, че когато мъжът се е върнал назад в Съединени американски щати и без знанието на Гугъл, Динг е резервирал еднопосочен билет от Сан Франциско до Пекин , преди да подаде оставка на 26 декември. Дни по-късно Гугъл още веднъж става недоверчив, откакто научава за дейностите му на конференцията и стопира достъпа му – търсейки историята на активността му, с цел да разкрие неоторизираните качвания .

Говорителят на Гугъл Хосе Кастанеда подсети, че компанията има „ строги защитни ограничения за попречване на кражбата на тяхната поверителна комерсиална информация и търговски секрети , добавяйки, че компанията бързо е предизвестила управляващите, когато е разкрила доказателства за хипотетични нарушавания.

Възможно ли е да се контролира изкуственият разсъдък?

Защо да извършите изкуствения разсъдък безвреден не е толкоз елементарно, колкото си мислите? Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд сподели в свое изказване в сряда, че Линуей Динг се стреми да обогати, като работи скрито за компании, които „ търсят преимущество в конкуренцията за технологиите за изкуствен интелект “. Гарланд посочи:

„ Министерството на правораздаването няма да толерира кражбата на изкуствен интелект и други съвременни технологии, които могат да изложат на риск националната ни сигурност . “

Директорът на ФБР Кристофър Рей акцентира, че хипотетичните дейности на Линуей Динг са най-новата илюстрация на напъните, до които фирмите в Китай ще стигнат, с цел да откраднат американските нововъведения .

Съединени американски щати и Китай са въвлечени в яростна комерсиална борба през последните години, като и двете страни се пробват да завоюват конкурентно преимущество пред другата. Спорът накара и двете страни да наложат мита върху стоките на другата на стойност стотици милиарди долари. Търговските връзки се утежниха при администрацията на Байдън , като двете страни постановиха нови бариери пред търговията, в това число ограничавания върху износа на компютърни чипове .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР