Битка между „столетницата“ и президентството въобще няма, в ход е

...
Битка между „столетницата“ и президентството въобще няма, в ход е
Коментари Харесай

Георги Папакочев: Войната активира най-талантливите и обучени пропагандатори от АОНСУ, заспали лисици се превръщат в опасни просъветски хищници

Битка сред „ столетницата “ и президентството изобщо няма, в ход е единствено изглаждане на някои идейни и управнически недоразумения

Симпатизантите на Българска социалистическа партия са толкоз „ мозъчно неподвижни “, че в никакъв случай няма да отидат в партиите на Стефан Янев или на Мая Манолова, споделя пред Faktor.bg известният публицист

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Папакочев, беше ли предвидим спорът в ръководството и щеше ли да се стигне толкоз рано до разногласия по значими тематики, в случай че нямаше война в Украйна?

- Случайни неща в политиката няма. Ако човек следи деликатно какво се случва през последните месеци, ще види по какъв начин страната е вкарвана в безпорядък с вътрешни и външни измерения. Войната в Украйна единствено сложи пред рентгеновото табло цялата картина на политическите сили в България. Видя се кой какъв е и кой защо и против кого се бори. До този миг нещата бяха единствено завоалирани и медийно прикривани. Естествено, че всичко, което се случва, можеше да се планува, тъй като ние сме царе на неналичието на визия, на прогностика и на политически точни прогнози, тъй като самата война в Украйна беше един „ баснословен “ образец по какъв начин се струпаха войски до границата и никой в България не искаше да повярва, че ще влязат в територията на друга страна. Създаването на обединението беше еклектично и безумно – да сложиш в ръководство откровена комунистическа партия, която не е признала предишното си до десницата. В по-голямата си част политиките в България са предсказуеми.

- Изборът за началник на Българска народна банка ли беше „ катализаторът “ за свадите в обединението?

- Изборът за шеф на Българската национална банка беше единствено един от мотивите за огромния разлом и скандал. Самата структура на обединението и съглашението подсказаха, че виждаме пясъчна кула, която всеки миг ще бъде измита от вълните на политиката. Да не забравяме, че държавното управление беше основано с благословията на Румен Радев, който прави всичко допустимо да не крие пристрастията си, което е противоконституционно, тъй като би трябвало да е равно далечен от всички партии. Пълният безпорядък и тази обстановка, в която се намира страната ни през днешния ден, беше доста тъкмо изчислена от анализаторите в Руското посолство в София. Много хора през днешния ден се питат за какво навръх нас са ни спрели доставките на природен газ – тъкмо поради това, с цел да бъде дестабилизирана страната.

- Какво е решението, откакто доста от хората сякаш не желаят държавното управление, само че в същото време споделят в социологическите изследвания, че не им се върви на нови избори?

- Нас, жителите, никой не ни пита за нищо и сега сме в шашардисано положение, което ни изкарва на площадите за някоя и друга обективна идея. Вижте обаче по какъв начин се обработва публичното схващане и се манипулира цялата обстановка посредством медиите. Най-често се канят по малките екрани хора с връзки с предишното. Самият министър председател Петков попита реторично – по какъв начин е допустимо в Руското посолство да има 114 чиновници, а в българското в Москва – единствено десетина дипломати? Заради това обстановката е такава. Защо в медиите излизат всякакви генерали, които приказват неуместни неща? Защо не се откри кой да ги попита дали са полагали клетва за честност и към Съветския съюз? Същевременно на Комисията по досиетата ѝ вързаха ръцете, с цел да не освети сътрудниците на ГРУ и на някогашните руски секрети служби. Имената на българите, руски и съветски сътрудници останаха в дълбока загадка. Военното разузнаване в Москва още не е предало архивите на България и няма да го направи.

- Кой през днешния ден има интерес имената на сътрудниците да са потулени?

- Това са необятно разклонените шпионски мрежи на предишния режим, които останаха да съществуват. В момента са задействани най-талантливите и особено подготвени пропагандатори, множеството ученици на тогавашното Академия за обществени науки и стопанско управлени. Те са непоклатими и няма медия или държавен орган, който да ги смъкна и да каже, че правят закононарушения по отношение на родината си по време на война. Това задкулисие продължава да оказва голямо въздействие в страната и тази лепкава канава се наследява и развива от ден на ден към този момент години. Нека да бъдем по-прецизни към това, което е пред очите ни. Ставаме очевидци на странни действия и изказвания на политици, а в това време виждаме по какъв начин някой, който до момента се е преструвал на заспала лисица, ненадейно се трансформира в просъветски агитационен див звяр.

- Готова ли е Българска социалистическа партия да напусне властта, както се заканва Корнелия Нинова, в случай че изпратим и един патрон в Киев, и има ли борба сред левицата и Румен Радев?

- Битка сред Българска социалистическа партия и президентството изобщо няма, в ход е единствено изглаждане на някои идейни и управнически недоразумения. В последна сметка позициите и на двете „ централи “ не са изменени. Те в никакъв случай не са имали антагонистични връзки. Затова да не си вършим заблуда, че нещо може да се промени. Чухме еднопосочните изказванията на президента от Испания. Да, обединението би могла да се скапе, в случай че от Българска социалистическа партия стартират да се вършат на доста забавни по въпроса с войната в Украйна. Тогава обаче от „ Позитано “ губят властта и вицепремиерския си пост, който е лост върху стопанската система и метод да се въздейства на цялото ръководство. Дори обаче да се разтури тази коалиция, рожба на Радев, новината ще е още веднъж добра за президента, тъй като може да се измисли ново негово държавно управление в границите на ново възлагане на мандати. Следващият вид са до болежка известните ни служебни държавни управления, с които е ясно кой ще ръководи страната. Перспективата е много отчайваща в обстановка на галопираща инфлация, на бежанска и икономическа рецесия, на още веднъж надигаща се заплаха от ковид, на задънена улица в връзките със Северна Македония. Ще допълня единствено, че военно обучение на Англия с Финландия и северни страни, в което, забележете, не взе участие България, а Северна Македония.

- Нова партии на Стефан Янев и на Мая Манолова, както и „ Възраждане “, опасност ли са за „ столетницата “?

- От Българска социалистическа партия постоянно са изтъквали дългогодишната си история и обичаи. Симпатизантите им дотам са индоктринирани и „ мозъчно неподвижни “ с тази история, че в никакъв случай няма да отидат в партията на Стефан Янев или на Мая Манолова. Всичко това е пърпорене към „ столетницата “, с което се цели от нея да се притегли някой младеж. Подобни обединения са политически еднодневки и по предписание са обречени на доста къс живот. От друга страна не може през днешния ден да правиш следващата проруска и прокомунистическа партия, откакто в България няма най-малко една цивилизована модерна социалдемократическа партия. При нас ситуацията е било и си остава „ Българска комунистическа партия “.

- Какво се случва със систематичните партии ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Броят на депутатите на ГЕРБ и на Движение за права и свободи е доста сериозен, виждаме какво демонстрират и социологическите изследвания. Склонен съм деликатно да „ разгадавам “ думите на Мустафа Карадайъ, който споделя, че след втори май „ всички да се готвим за предварителни избори “. Посланията не идват от самия Карадайъ, а от неговия шеф и по тази причина не би трябвало да се подценяват. Затова дай, Боже да се получи прояснение в „ Продължаваме промяната “, а десницата да излезе от внимателния си съдружен боязън, с цел да се зароди нещо, което ще е в действителност късмет за потъващата в политическото мочурище страна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР