Безспорен е фактът, че борбата с хищниците е най-ефективна по

...
Безспорен е фактът, че борбата с хищниците е най-ефективна по
Коментари Харесай

Над 750 лисици и вълци отстреляха в Благоевградско

Безспорен е фактът, че битката с хищниците е най-ефективна по време на дейния ловджийски сезон. При изискване, че значимостта на казуса е осъзната от всички ловци и приложена вярно и отговорно.

Статистиката събрана от експертите по лова в сдруженията от Югозапада за отстрела на хищници дава опция за разбор и констатации. Какво сочи тя?

Отстреляните вълци в осемте сдружения са 94, като най-хубави индикатори в този раздел са достиженията на ловците от сдруженията в Благоевград и Гоце Делчев, надлежно с 33 и 18 броя.

Добре са се справили и ловците от ЛРС-Сандански и ЛРС-Петрич с по 12 вълка.

Аналогична е картината и при отстрела на лисици – ЛРС-Благоевград с 244, и ЛРС-Гоце Делчев с 189 броя. Общият брой на отстреляни лисици за всичките осем сдружения е 660 броя.

Неравномерна е статистиката за отстрела на чакалите. За някои региони – Гоце Делчев, Разлог и Якоруда те към момента не са действителна опасност за дивеча поради липса или минимално наличие. Тревожно е повишена популацията на този тип в равнинните ловни полета на сдруженията в Струмяни, Сандански и Петрич. Наблюденията до момента сочат, че в скоро време вредите, нанесени на дребния дивеч от чакалите ще станат обезпокоително застрашителни. Това постанова и специфична политика във връзка с битката с него. Освен административни решения постоянно е ставало дума и за поощрително парично премиране за отстреляни хищници. Но тук въпросът към този момент опира до финансовата опция на обособените сдружения.

В тази посока запаси могат да се търсят и в интереса и съдействието и на държавните горски стопанства, които са действителният притежател на дивечовото благосъстояние.

В скоро време следва отчетно изборната акция в дружинките и сдруженията. Възможност за сериозен спор по тематиката, действително осъзнавайки нейната значимост.

Кузман Петров/slrb.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР