Безпрецедентно! Света Гора с единодушно решение на всички манастири, изпрати

...
Безпрецедентно! Света Гора с единодушно решение на всички манастири, изпрати
Коментари Харесай

Безпрецедентно! Света Гора отказа визита на американски архиепископ

Безпрецедентно! Света Гора с единомислещо решение на всички манастири, изпрати писмо до Константинополския патриарх Вартоломей, в което го осведоми по оправдателен метод, че плануваната аудиенция на Американския архиепископ Елпидофор няма по какъв начин да се състои, защото той не е добре пристигнал да посети Атон през третото десетдневие на януари 2024 година.

Игумените и представителите на Светите манастири обосновават своите аргументи, като се базират на казаното от Елпидофор след Кръщението на деца на американска гей двойка на 9-ти юли 2022 година.

Светогорци пишат: „ С огромно страдание означаваме, че посредством оповестените фотоси на Американския архиепископ с гей двойката след осъществяването на тайнството, се

сътвори неправилно усещане във връзка с приемането в Православната Църква на еднополовите бракове,

обръщение, което опонира на доктрините и учението на Светата Църква ”.
Монасите се обръщат към патриарха: „ …наклонете ушите си към нашата угриженост за тази извънредно сензитивна тематика, засягаща целостта на актуалната религия и православните обичаи ”.

Вестник „ Εθνικός Κήρυκας ” написа, че преди няколко месеца Елпидофор изискал да посети Света Гора, с цел да участва на храмов празник на един от манастирите, само че получил безапелационен отвод.
Информацията на вестника гласи, че

светогорци са споделили, че няма да посрещнат Елпидофор както повелява традицията за архиепископ.

Манастирите и отците в тях са изпаднали в затруднено състояние, защото не могат да затворят вратата, какъвто е обичаят за православен архиерей, по тази причина се обръщат посредством писмо до патриарх Вартоломей да предложи на Американския архиепископ Елпидофор да не посещава Светата планина, тъй като считат, че той ще бъде сниман там измежду своите приятели емигранти, с цел да покаже на света, че е признат от атонските монаси.



Американският архиепископ Елпидофор влезе в интернационалните заглавия през лятото на 2022 година, като извърши първото намерено кръщение на деца на гей двойка в Атина
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР