Страховете от ИИ са преувеличени? Теоретичен физик нарича чатботовете „прославени магнетофони“

...
Безпокойството на обществото относно новата AI технология е погрешно, според
Коментари Харесай

Безпокойството на обществото относно новата AI технология е погрешно, според теоретичния физик Мичио Каку.

В интервю за Фарид Закария от CNN в неделя, футурологът каза, че чатботове като ChatGPT на OpenAI ще бъдат от полза за обществото и ще увеличат производителността. Но страхът накара хората да се съсредоточат до голяма степен върху негативните последици от програмите, които той нарича „прославени магнетофони“.

„Той взема фрагменти от това, което е в мрежата, създадено от човек, сглобява ги заедно и го предава, сякаш е създал тези неща“, каза той. „И хората казват, О боже, това е човек, прилича на човек.“

Въпреки това, каза той, чатботовете не могат да различат вярно от невярно: „Това трябва да бъде въведено от човек.“

 Логото на ChatGPT на смартфон, подредено в квартал Бруклин в Ню Йорк, САЩ, в четвъртък, 9 март 2023 г. ChatGPT улесни писането на компютърен код и изневеряването на домашните. Скоро това може да направи измамите по имейл лесни. Това е предупреждението от Darktrace Plc, британската фирма за киберсигурност.“ class= Логото на ChatGPT на смартфон, подредено в квартал Бруклин в Ню Йорк, САЩ, в четвъртък, 9 март 2023 г. ChatGPT улесни писането на компютърен код и изневеряването на домашните. Скоро това може да направи измамите по имейл лесни. Това е предупреждението на Darktrace Plc, британската фирма за киберсигурност. Габи Джоунс/Блумбърг/Гети изображения

Според Каку човечеството е във втория си етап от компютърната еволюция. Първият беше аналоговият етап, „когато изчислявахме с пръчки, камъни, лостове, зъбни колела, макари, канап“.

След това, около Втората световна война, каза той, преминахме към транзистори, захранвани с електричество. Това направи възможно разработването на микрочипа и помогна за оформянето на днешния цифров пейзаж.

Но този цифров пейзаж се основава на идеята за две състояния като „включено“ и „изключено“ и използва двоична нотация, съставена от нули и единици.

„Майката природа би ни се изсмяла, защото майката природа не използва нули и единици“, каза Каку. „Майката природа изчислява с електрони, електронни вълни, вълни, които създават молекули. И затова сега навлизаме в етап три.“

Той вярва, че следващият технологичен етап ще бъде в квантовата сфера.

Квантовото изчисление е нововъзникваща технология, използваща различните състояния на частици като електрони, за значително увеличаване на процесорната мощност на компютъра. Вместо да използват компютърни чипове с две състояния, квантовите компютри използват различни състояния на вибриращи вълни. Това ги прави способни да анализират и решават проблеми много по-бързо от нормалните компютри.

Няколко технологични гиганта – IBM (IBM), Microsoft (MSFT), Google (GOOG) и Amazon (AMZN), между другото – разработват свои собствени квантови компютри и са предоставили достъп на редица компании да използват тяхната технология чрез облака. Компютрите могат да помогнат на бизнеса с анализ на риска, логистика на веригата за доставки и машинно обучение.

Но освен бизнес приложенията, Каку каза, че квантовите изчисления също могат да помогнат за напредъка в здравеопазването. „Рак, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймертова са заболявания на молекулярно ниво. Ние сме безсилни да излекуваме тези болести, защото трябва да научим езика на природата, който е езикът на молекулите и квантовите електрони.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР