Беше зноен следобед в залива Балута някъде в края на

...
Беше зноен следобед в залива Балута някъде в края на
Коментари Харесай

Малта: Малкият европейски остров на толерантността

Беше задушлив следобяд в залива Балута някъде в края на 90-те години. Нетърпеливата млада журналистка Рамона Депарес празнуваше първата си работа в локално списание в лондонското Сити, един от най-старите крайбрежни питейни заведения в Малта, когато една жена влезе, споделя BBC.

Всички стопираха да приказват, намерено зяпайки “, сподели Депарес. „ Спомням си, че тя носеше емблематичната си солидна черна шапка и прилепващ черен костюм с панталон – това беше средата на седмицата, средата на следобяд, когато всички останали бяха по джапанки. Но не ставаше въпрос единствено за облеклата й, а за нейната аура. Тя се държеше като кралска персона. Беше мъчно да не бъда очарована. "

Тази мистериозна фигура бе интернационален малтийски модел и транс пионер Катя Сондърс, позната на другари като Кака. Както Депарес скоро щеше да научи, животът на Сондърс беше толкоз вълнуващ, колкото и блестящата й кариера. През 70-те години тя се мести в Лондон. През 80-те години на предишния век тя е снимана във Vogue под ръката на Карл Лагерфелд, прави фотосесии в Ню Йорк и е модел на дизайнери Charles & Ron, които към момента имат магазин в малтийската столица Валета. Говореше се, че тя даже е излизала с Дейвид Боуи и Мик Джагър.

След запознаване Депарес и Сондърс стартират да беседват. „ Попитах дали ще ми даде изявление “, сподели Депарес. „ И години наред тя си играеше на котка и мишка с мен за това благословено изявление. “

В последна сметка Сондърс изчезна от публичния живот, откакто „ изпада в сложни времена “, както се изрази Депарес. Бързо напред до 2019 година и журналистката е в офиса на Times of Malta, когато новината за нейната гибел гръмва. „ Написах материал в нейна чест, като си помислих, че най-малко ще се радва да научи, че гибелта й провокира талази в малтийските медии. “ Депарес си я показва по какъв начин „ се кикоти, наслаждавайки се на паниката, която още веднъж провокира “.

Оттогава новаторският живот на Сондърс като една от първите намерено транссексуални обществени персони в Малта бе преоценен на остров, който претърпя забележителни промени през последните две десетилетия. Една от единствено петте народи в света, които са изравнили правата на ЛГБТК+ на конституционно равнище, тя държи първо място в продължение на осем години в Индекса Rainbow на ILGA-Europe, който класира страните по тъждество на ЛГБТК+. Така тази дребна островна нация е едно от най-толерантните места в света.
Историята
За да проучим по какъв начин се е случило това, дано стартираме с приплъзване към годините след раждането на Сондърс през 1957 година През 1964 година Малта реализира самостоятелност след повече от 150 години английско ръководство. Британците криминализират еднополовите връзки сред мъжете, само че към този момент като република Малта легализира еднополовите връзки през 1973 година с възраст за единодушие от 16 години.

През 2001 година основаването на лобистката група Малтийско придвижване за правата на гейовете (MGRM) оказва помощ за откриването на първия прайд в Малта през 2004 година, както и на национална телефонна линия за гейове. Темпото се форсира през идващото десетилетие. Малта бе първата страна в Европейски Съюз, която забрани конверсионната терапия през 2016 година, когато еднополовите бракове също бяха признати, и първата европейска страна, която добави половата еднаквост към конституцията си като предпазена категория.

Тези закони обаче не са в действие за младата Сондърс или за други ЛГБТК+ хора от нейната ера. В резултат на това MGRM и Съветът на Малта взеха решение да отпразнуват нейното завещание, като разпоредиха на Депарес да напише книгата Katya: Easy on the Tonic (намигване към обичаната крилата фраза на Сондърс) и проведоха изложения, включващи нейни облекла, портрети и аксесоари в галерии в Валета, в това число един в историческия културен център на Валета Spazju Kreattiv.

Друга галерия на Сондърс беше курирана от мултидисциплинарни художници Ромео Роксман Гат и Чарли Кочи. Дуото основава и единствената LGBTQ+ изложба в Малта Rosa Kwir в Balzan – наложителна за посетителите – която демонстрира истории от общността и „ предизвикателство към нормите и стандартите “, сподели Каучи. За ентусиазъм те надникнаха надълбоко в странната история на Малта – и откриха една завладяваща история, предхождаща тази на Сондърс с два века.

Нарекохме галерията Rosa Kwir на името на Rosa Mifsud, интерсекс младеж, който се бори за правото си да бъде приет за мъж през 1774 година “, сподели Каучи.

„ Той се изправя пред правосъдна борба, включваща медицински обзор и решение на Великия магистър, който му разрешава да носи единствено мъжки облекла. “

Въпреки че приветства неотдавнашния прогрес на Малта в толерантността, тя сподели, че „ патриархалните възгледи и структури към момента не престават и Малта е единствената страна в Европейски Съюз, където абортът е противозаконен “.
Напредък
Но високото класиране и скорошният прогрес значат, че има какво да вълнува задграничните гости. Като за начало можете да отседнете в притежавания от LGBTQ+ бутиков хотел Senglea Suites в Биргу. Най-големият LGBTQ+ клуб на острова е Michaelangelo в оживения квартал с нощен живот Paceville. Разположен на два етажа, той е известен измежду по-млади, най-вече гей мъже, до момента в който Maori е спокоен бар на брега на морето, който е хазаин на двуседмични странни вечери.

Изчерпателен запас, когато пристигнете на островите, е Gaymalta.com, който изброява всички LGBTQ+ събития. В северната част на острова Малтийската шоколадова фабрика е хазаин на срещи на LGBTQ, до момента в който Rainbow Library, първата библиотека на LGBTQ+ в Малта, съдържа към 300 книги от странни класики до журнали. Тук, несъмнено, ще намерите биографията на Сондърс.

Като цяло, това е впечатляващ прогрес за страна, която също така е 94% католическа. „ Но без някой като Катя Сондърс “, сподели Депарес, „ пътят към осъзнаването щеше да е доста по-дълъг “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР