Беновска/Велев: АИКБ - бюджетът на България? Велев: 66 млрд. прахосва чрез външен дълг!

...
Васил Велев, АИКБ - Илиана Беновска Беновска пита – Радио
Коментари Харесай

Васил Велев, АИКБ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 18.11.2023 г.

Бюджет 2024.

„Започваме разговора с председателя на АИКБ Васил Велев, ще говорим за бюджета, този препъникамък, който ни препъва вече трета година ли?“, започна разговора Беновска. Велев отвърна, че това е пореден такъв бюджет, вече повече от трети. Според него в момента има промяна на философията. Преди години бюджетите са се правели по-консервативно, с резерв, с по-внимателно планиране на приходите. В края на годината, при преизпълнение, което се е случвало често, са се изразходвали на куп големи средства, понякога и нерационално. Част от парите са оставали във фискалния резерв. „Сега от тази крайност, която също е крайност, защото най-доброто е да се планира точно и средствата, които се очаква да се съберат, по най-ефикасния начин да се инвестират и разходват, а не да се преизпълняват приходите над разходите и да се харчат на пожар нерационално средства в края на годината, даже по-добрия вариант в този случай е да се трупат! Сега отиваме в другата крайност. Надуваме приходите с ясното съзнание, че няма да се съберат и оставяме инвестициите като буфер, като не се съберат приходите да орежем инвестициите!“, обясни той.

„Уважаеми г-н Велев, Вие обърнахте внимание на поредните словесни прения в ефир, Борисов изрази рязко недоволство, че Асен Василев си прави МС дори в отсъствието на акад. Денков, че не е уведомил ГЕРБ за някои неща. И вчера се случи нещо, стигна се до споразумение, но не заради самия бюджет, а заради оцеляването на така наречената сглобка!“, продължи Беновска и пусна брифинга на ГЕРБ, ДПС и Асен Василев от 17.11.2023 г.

Десислава Атанасова: След днешната липса на кворум в пленарна зала и невъзможността да се гласува вота на недоверие към правителството, да се приеме или да се отхвърли, имахме много интензивни разговори, в които участва г-н Асен Василев. От своя страна ние и колегите от ПГ на ДПС поставихме няколко условия за това, че в сряда двете ПГ ще участват в кворума на НС и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има. Тези условия бяха следните. Първа тема – дерогацията на Лукойл. Втора тема – национални бюджет. Трета тема – демонстрация на евроатлантическото мнозинство. Като получихме гаранции от колегите от ПП-ДБ в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната ПГ ще гласува заедно в различно мнозинство заедно с Възраждане, БСП и ИТН. По темата за дерогацията, тя ще бъде отменена в две стъпки. Първата стъпка е от 1-ви януари спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1-ми март окончателна отмяна на дерогацията. Като за този преходен период сме се съгласи само и единствено за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишението на цената на дизела и бензина да бъдат поети от българските граждани. По отношение на Закона за държавния бюджет г-н Цонев ще разкаже детайли, но намерихме възможности всички искания на ПГ по приходите и разходите в Закона за държавния бюджет да бъдат удовлетворени!

Йордан Цонев: Добър ден и от мен! Да, много интензивни бяха разговорите по отношение на Закона за държавния бюджет. ПГ на ГЕРБ постави условие приходите да бъдат направени по-реалистично и в тази връзка те ще бъдат намалени с 2,4 милиарда, точно колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа. Второто условие на ПГ на ГЕРБ, което министър Василев прие, бе да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти. В този списък ще бъдат включени АМ „Струма“, АМ „Хемус“, пътя Русе-Търново, разбира се и други национални приоритетни обекти. А ПГ на ДПС постави условие да има приоритетен списък с инвестиции за общините. Тези два списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния ресурс, като капиталовата програма става от 12 на 10 милиарда, достатъчна според нас да покрие всички тези изисквания и да помогне икономиката на страната да не влезе в рецесия. Също така прецизирахме тавана за вземането на дълг с 1,2 милиарда. Така постигнахме съгласие за рамката и съдържанието на капиталовите разходи на държавния бюджет и той ще бъде внесен от министър Василев следващата седмица.

Асен Василев: Искам първо да благодаря на г-н Цонев и на г-жа Петкова за конструктивните разговори, които имахме по тема бюджет. Както г-н Цонев каза има една основна промяна в бюджета и това е, че отпада вноската за Газпром, като не е 100% сигурно, че ще бъде реализирана в приходната част. В същото време със същата сума се намалява разходната част в частта капиталови разходи. Тоест капиталовите разходи падат от малко над 12 милиарда до малко под 10 милиарда лева. Останалата рамка на бюджета остава непроменена. Ще преработим бюджета в този му вид, за да може той да мине през малката и голямата тристранка, да бъде приет от МС. Изнасянето на приоритетните списъци за общините, знаете, там има предвиден 1 милиард лева фонд. Аз винаги от 2021 г. съм предлагал този фонд да бъде разпределян от Парламента. Това в момента е възприето, така че там сме напълно съгласни. Общините ще трябва да поработят малко по-бързо, за да може до 11-12 декември те да са готови с приоритетните проекти, за да бъдат включени между първо и второ четене. Що се отнася до списъка с национални приоритетни проекти, той съществува, но никога не е бил систематизиран. Добре е да бъде систематизиран и изложен в бюджета точно за какво се харчат средствата, за да може съответните министерски организации, тук става въпрос не само за МРРБ и строителството на магистрали, става въпрос за железопътно строителство, закупуване на нови влакове, хеликоптерите за спешна медицинска помощ. Това са все приоритетни проекти, които стоят в капиталовата програма. Добре е да бъдат ясно изнесени с ясни срокове и ангажименти от съответните министерства, че тези проекти ще се случат. Тъй като знаете, че през годините основното нещо, което не се случва, дават се средства, но те не се усвояват, защото тези проекти не могат да бъдат реализирани от съответните възложители. Другото нещо, което искам да спомена, че според мен намереното решение за дерогацията е изключително полезно за българските граждани! Защото от една страна се спира износа, съответно парите, които отиват към Русия, тоест намаляват се квотите за износ. От друга страна с 1-ви март като крайна дата за дерогацията се гарантира, че няма да има сътресения на вътрешния пазар на горива и съответно има време за плавен преход без да се вдигат цените за българските граждани.

Беновска продължи: „Вашият анализ? И нека да ви напомня онова, което за мен, като неикономист, е малко странно. Обвързват бюджета с дерогацията, това е политически въпрос, да си уредят отношенията вътре в некоалицията ПП-ДБ и ГЕРБ. Обвързват бюджета и с евроатлантическите ценности, ще кажете еврозона, Шенген, но коректно ли е това?“. Васил Велев отговори, че две от предложенията на АИКБ за корекции в бюджета всъщност са били възприети. Едното е за отпадането на тази несъбираема такса за транзит на руски газ, която е била заложена като приход. Като това не е единствения нереалистичен приход, който е планиран. Второто предложение на АИКБ е било за точен списък на инвестиционните проекти. Били са заложени 12 милиарда за публични инвестиции. Сега тези средства са намалени до малко под 10 милиарда, но не е имало списък на конкретните инвестии. Сега е поет ангажимент да има такъв. АИКБ иска нещо повече, такъв списък да има за три години напред. Както и да има гаранции, че съществува проекта готовност за тези инвестиции. „Подкрепа за икономиката са инвестиции, когато са насочени към страната, в които участват български компании. Когато това е покупка на въоръжение от чужди компании, ние подкрепяме чужда икономика, а не българската! А 1/3 от планираните инвестиции са за това! Договорените промени са много малко, за да направят бюджета реалистичен. Отстранено е това, което се вижда и без очила, но не е отстранено това, което се вижда с розови очила!“, категоричен бе Велев.

Председателят на АИКБ заяви, че очакванията за ръст на икономиката от 3,2% няма да се състоят! Европейската икономика върви надолу. Статистиката отчита двуцифрен спад на индустриалното производство. Статистиката показва ръст на безработицата. Компаниите в своите планове за следващата година предвиждат спад на продажбите с между 10% и 15%. „И при тази ситуация ние планираме ръст с 3,2%, при условие, че всяка следваща прогноза на ЕК е надолу. Последната е за 1,8%. Ако се окаже, че ЕК и ние сме правите, а не Министерството на финансите, това е 1,5 милиарда само по тази причина несъбрани пари. А има още почти толкова от твърде оптимистични прогнози за увеличаване на събираемостта, които с тези мерки, които се предлагат без никакви реформи, без да се убеждават хората, че техните данъци се харчат рационално и ефикасно, няма как да се повиши събираемостта само с административни мерки и санкции!“, категоричен бе председателят на АИКБ.

„Може ли да вметна нещо, НАП в момента провежда една акция, която вие сигурно наблюдавате. Обявиха, доколко това е достоверно, защото никога не е, че започват събиране от големите длъжници, които дължат стотици милиони на НАП. Второ, тази акция, която в момента провеждат, е събиране от малките длъжници, които дължат стотици хиляди. Ето го едното чекмедже! Те сега яко са се засилили!“, отбеляза Беновска. Васил Велев отвърна, че това не трябва да бъде кампания, а ежедневна работа на НАП. Водещата отбеляза, че повечето дружества ще се окажат в несъстоятелност. Събеседникът ѝ отвърна, че за това си има начини, разсрочват се задължения, обезпечават се. Той продължи: „Това, което ни притеснява, е че ние правим завой и се връщаме там, откъдето започна прехода – увеличаване на централизацията и преразпределението на средства през бюджета, през разходната част, то вече е 41%! Философията на АИКБ е следната – докато не се извършат необходимите реформи, така че публичния ресурс да се харчи ефикасно, не трябва да се централизира повече и чиновниците да го харчат ирационално! Трябва да се оставя повече ресурс в домакинствата, гражданите, компаниите, защото те знаят по-добре от чиновниците кое е по-добре за тях!“.

„Но някой чува ли Ви, г-н Велев?“, попита водещата. Васил Велев отговори, че няма такава нагласа. Не са били направени предварителни срещи. Тристранката ще заседава един ден преди МС да одобри бюджета. Тоест очевидно не се очаква в резултат на обсъждане в тристранката да настъпят някакви промени. „Това, което ние продължаваме да правим, е да даваме нашите аргументи и да водим този дебат! Изглежда, че ни чуват, защото две от предложенията на АИКБ са приети! Отпада несъбираемата такса от Газпром и ще има списък с инвестиции. Само че това са две от двайсет предложения!“, добави той.

„А ако вие не сте съгласни с тези инвестиции? Знаете, в момента има доста сериозно изкривяване на инвестиционния процес в безполезни инвестиции?“, попита Беновска. Гостът ѝ отвърна, че точно затова АИКБ иска да види списъка. Водещата добави, че е възможно и част от инвестициите да бъдат за „наши хора“. Велев отвърна, че това е една от причините да не се засилва централизацията и да не се засилва изземването на средства от гражданите и компаниите. Защото това преразпределение винаги е свързано с грешки. То върви и по друга линия, планирано е за следващите три години цялата печалба на държавните компании да се изземе, тоест 100% дивидент. Тоест компаниите се лишават от развитие или развитието ми се решава от някой чиновник в МФ, а не от тези, които управляват компанията.

„А облагането на свръхпечалбите на вашего брата, работодателя?“, попита водещата. Велев отвърна, че свръхпечалбите идват от изкривения пазар и е справедливо да бъдат обложени, за да бъдат компенсирани свръхразходите на енергия. Това е заявявано нееднократно. Този механизъм трябва да се запази в средносрочен план. АОБР имат предложение и следващата година да се предвиди такъв механизъм, който е неутрален по отношение на бюджета. Но се повишаван конкурентоспособността и косвено се подобряват възможностите за приходи в бюджета.

„Ще имате ли във вторник обща, единна позиция на работодателските организации, на тристранката?“, попита водещата. Васил Велев отговори, че очаква единна позиция на АОБР, но не са координирали своите позиции до момента. Има нюанси в позициите на различните работодателски организации. „Кажете си го направо, че всяка работодателска организация има свои интереси! Аз това, което исках да Ви кажа преди малко, че това, което вади очи в момента, защото е най-популярно сред народа, че се унищожават земеделски земи, за да се правят соларни паркове, които ще бъдат финансирани по ПВУ!“, обърна се към госта си водещата. Той отвърна, че в това отношение има регулации, просто те трябва да се спазват. В медиите е имало информация за такива обвинения към длъжностни лица. Беновска попита как ще се наказва неспазването им? Велев отвърна, че това е работа на правораздавателните органи.

„Питам Ви най-сериозно, къде ще намерите пресечна точка в интересите на работодателските организации поотделно и заедно?“, попита Беновска. Велев отвърна, че общият деклариран интерес на всички работодателски организации, това е поставено като приоритет над приоритетите, това е членството на България в еврозоната, Шенген и ОИСР. Според АИКБ обаче бюджет 2024 отдалечава България от еврозоната, а не я приближава!

Демографската криза.

„Вчера имаше заседание на ЦС на ДПС, Ахмед Доган се обърна с писмено приветствие към членовете, защото е болен от грип, но по отношение на бюджета и инвестициите той се спира единствено на кризата в демографията. Това не е случаен избор, нали? Това също е ваша лична тема!“, попита Беновска. Васил Велев отвърна, че ситуацията с демографията в България е катастрофална. Това се отразява и на пазара на труда. Водещата попита дали работодателите имат намерение да обърнат внимание на този проблем в бюджета. Васил Велев отговори, че тук отново има разлика във философиите. Той обясни, че в България има най-дългото майчинство, но откакто то е въведено раждаемостта намалява, а не расте. „Г-н Велев, Вие може ли да гледате едно дете, ако сте самотен баща, с извинение, със седемстотин и няколко лева на месец?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че това не променя факта най-дългия отпуск по майчинство, имаме втора година платена, като половината майки биха получавали по-малко, ако се върнат на работа. Хасан Адемов е направил добро предложение, ако се върне на работа майката през втората година, да ѝ се запази майчинството в пълен размер. Що се отнася до безплатните детски градини, Велев изрази мнение, че те трябва да са безплатни само за родителите, които получават ниски доходи. „Когато помагаш със социални помощи на богатия, ти всъщност си взел от бедния, за да дадеш на богатия! Това не е помощ, а извратена социална политика!“, категоричен бе той.

„А не е ли извратена социална политика да не помагаш през втората година на майките, защото закона предвижда, ако аз се върна на работа, докато съм по майчинство, трябва да отстъпя на вас, бащата, или на бабата или дядото моето майчинство, за да мога да си запазя тези 700 лева! Вие замислял ли сте се?“, попита Беновска. Васил Велев отговори, че тези срокове в ЕС са в пъти по-малко, отколкото в България. Водещата отбеляза, че възнагражденията в ЕС са доста по-високи. Гостът ѝ отвърна, че за да високи заплатите в България, трябва повече хора да работят по-добре! Няма как да има повече пари в бюджета, ако хората си стоят вкъщи и чакат социални помощи. „Вие как преценявате кой работи по-добре при вас?“, попита Беновска. Велев отговори, че най-накрая преценява пазара. Беновска отвърна: „Знаетет ли какво преценява пазара? Че е хубаво да ходиш на фризьор, на маникюр, да купуваш бира с хормони, да ядеш гадни наденици и това е, което се рентира! Вие сте богат човек, не знаете какво правят хората!“. Велев заяви: „Аз ходя по земята! Не ходя с охрана! Ходя по улиците и знам какво прави средния човек!“.

„Знам, че знаете, че сте скромен човек, знам, че знаете откъде сте тръгнал, знам, че мислите за хората, но аз Ви казвам за реалния живот! Пазара това толерира! Ресторантьорите и хотелиерите какво ще получават? Как пазарът преценява, че режисьора срещу мен работи качествено?“, попита Беновска. Велев отвърна, че първото перо в износа ни е машиностроене и металообработване. Второто е електротехника и електроника. Ние не изнасяме фризьорски услуги и ресторантьорски.

Ще подкрепи ли АИКБ държавния бюджет и бюджетите на НЗОК и ДОО?

„Във вторник на тристранката за какво ще настоявате и какъв компромис бихте направили?“, попита Беновска. Велев отвърна, че позицията на УС на АИКБ е да не бъдат подкрепени и трите бюджета! АИКБ има 28 препоръки, слаби места. Отбелязани са и 5 положителни неща.

Велев обясни, че според АИКБ прекомерният ръст на приходите е нереалистичен и не може да бъде реализиран. Има голям дефицит, който минира пътя към еврозоната. Друга негативна тенденция е увеличаване на задлъжнялостта на страната и лихвите по този дълг. Според разчетите на МФ от 2022 до 2026 г. държавният дълг ще се качи от 36 милиарда на 66 милиарда. Лихвите върху тях ще бъдат 2,25 милиарда. Заложеният БВП е 206 милиарда. „Има фискално пространство. Това фискално пространство, което беше спестено в последните 20 години, сега щедро ще прахосаме! Не ще го инвестираме, а ще прахосаме! Това е нещо, с което ние няма как да се съгласим!“, категоричен бе Велев.

„Няма да ви го приемат, не знам дали ще надделеете за тази задлъжнялост! И в четвъртък какво правим, работодателите се качват на майбасите си? Не визирам Вас, нали се разбрахме, Вие ходите по земята! Но какво правим в четвъртък? Животът за вас продължава, живота за Асен Василев продължава с този бюджет, животът на сглобката продължава?“, попита Беновска. Велев отвърна: „Ние си управляваме предприятията, имаме отговорности към хората и обществото! Имаме си договори, имаме си контрагенти! Стремим се да се развиваме, очакваме да има подкрепа за това, а всъщност инвестиционният климат се влошава, вместо да се подобрява! Няма върховенство на правото, няма сигурност на договорите, няма сигурност в бизнес средата! Повече български капитали напускат България, отколкото чужди капитали да идват в България!“.

„Къде е отговорността на работодателите, на най-големите индустриалци, на най-паричните хора за България?“, попита водещата. Велев отвърна: „Нашата отговорност е да посочим фактите, аргументите, доводите, да направим конструктивни предложения. Ние не сме критикари, които критикуват, защото някой е казал нещо! Ние не се интересуваме кой казва, а какво казва!“.

„Навремето Първанов, като беше президент, не знам по каква тема разговаряхме и той ми каза – аз нямам право на това. Аз си позволих да цитирам чужда мисъл, че правата не се дават, а се взимат. Вие носите отговорност за България! Вие сте най-умните, най-образованите и най-носещите пари хора!“, продължи Беновска. Велев добави: „И ние сме тези, които плащат заплати на хората, грижим се за развитието на предприятията, на социалната сфера!“. Беновска попита: „И в четвъртък ще си легнете спокойно?“. Събеседникът ѝ отвърна: „Не, аз много отдавна не си лягам спокойно! Повече от 45 години не си лягам спокойно!4.

„Не Ви нападам лично, говоря принципно! Не търся евтина слава в този разговор! Говоря Ви като брат и сестра! Ние сме от една нация!“, обърна се към госта си Беновска. Той отвърна: „Да, и често забравяме за това и се грижим повече за интереса на чужди нации, отколкото за интереса на собствената си нация!“.

„Ще видим какво ще стане, този разговор ще има продължение, ако не се уплашите да дойдете пак!“, каза на финала на разговора Беновска. Велев отвърна, че винаги е готов за конструктивни разговори и добави: „Ние сме рационални хора!“. Така завърши разговорът между Васил Велев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 18-и ноември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР