Беновска/Таков: БСП в СОС? Застрашавате ли Нинова? Таков: ВАС да брои повторно! Нинова - председател!

...
Иван Таков, лидер на БСП-София - Илиана Беновска Беновска пита
Коментари Харесай

Иван Таков, лидер на БСП-София - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 11.11.2023 г.

Оспорването в съда на резултатите от местните избори в София от екипа на Ваня Григорова.

„И с огромно любопитство започвам разговора с лидера на софийското БСП Иван Таков. Тема в развитие. Сега ще помоля колегите да пуснат новината от вчера, която ще отключи кутията на Пандора, ако мога така да се изразя, или софийските потайности на местната власт в понеделник, когато, за ваше съжаление, засега, ще се състои вероятно клетвата на новия кмет, опонента на Ваня Григорова, вашия кандидат!“, започна разговора Беновска. Таков отвърна: „Не е за наше съжаление, а за съжаление на столичани и на столицата!“.

„Казвам го, защото вложихте много енергия и справедлив ентусиазъм!“, продължи Беновска и пусна новината за решението на Софийски административен съд:

А ето какво се случва и случи около Местните избори-23-та

10 ноември 23-та

Административен съд София – град отхвърли искането за спиране на изпълнението на решението на ОИК – София за определяне на кмет на столицата

Административен съд София – град образува днес /10.11.23/ административно дело № 10768 от 2023 г. по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й за кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков, в качеството му на председател и представляващ МК „БСП за България“ срещу Решение № 1094-МИ/06.11.2023 г. на Общинска избирателна комисия Столична за избор на кмет на Столична община.

Първоинстанционният съд отхвърли направеното в жалбата искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на столичната ОИК. Предстои АССГ да насрочи административното дело за разглеждане в открито заседание идната седмица.

Определението по искане за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Беновска продължи: „Без да Ви ентусиазирам, но ВАС вероятно ще потвърди решението на Софийски административен съд!“. Таков отговори: „Възможно е да го направи. Ние през седмицата ще преценим дали да обжалваме във ВАС това решение. Но по-важното е, че идния петък започва делото по същество. Заседанието е открито, ние вече изложихме част от нашите мотиви, не само предвид малката разлика, но и предвид многото нарушения, които виждаме при преглеждане на протоколите. Смятам, че реалния резултат се разминава от официално обявения и ще го докажем в съда!“.

Иван Таков обясни, че в понеделник ще се закълнат като общински съветници. Групата на БСП е взела решение той да бъде председател на групата на БСП в СОС. Водещата попита кой ще предложат за председател на СОС. Събеседникът ѝ отговори, че предстои да решат, ще уведомят медиите в понеделник. „Но със сигурност няма да подкрепим нито един от досегашните, които се завъртяха в публичното пространство, можете да бъдете сигурни!“, добави той.

„Това всички партии го казват, ГЕРБ още не са го заявили официално, но на ПП-ДБ им трябва подкрепа, за да си изберат Борис Бонев!“, отбеляза водещата. Таков отговори: „Да си осигурят подкрепа с техните партньори на национално ниво от ГЕРБ или от останалите политически сили. Ние казахме ясно, че няма да подкрепим нито кандидат на ПП, нито на ГЕРБ! Естествено е, след като на национално ниво си имат тази сглобка, да си я направят и в СОС и да си управляват!“.

„Не е ли редно, аз на фона на цялата постановка на пресконференцията на ПП-ДБ и присъдружни партии се опитах да задам въпроса не е ли редно при тази жестока конкуренция между Васил Терзиев и Ваня Григорова и при тази изключително малка разлика, която не само вие оспорвате, но се доказва и в различни сведения какво пише в едни протоколи, а се оказва друго, надявам се, че вие ще успеете да се доберете до подобни книжа, но им предложих да направят един политически, не само кавалерски жест да издигнете Ваня Григорова и да се опитате тя да бъде председател на СОС! Нека да видим какво попитах ПП и ДБ!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията на ПП-ДБ от 6 ноември 2023 г.

Васил Терзиев, кандидат за кмет на София от ПП-ДБ-Спаси София, Кирил Петков, съпредседател на ПП - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 6.11.2023 г.

ПП/ ДБ даваха микрофона на свои медии. Наложи се Беновска да се качи на сцената на политиците. И да зададе въпросите си от микрофона на лидера на ДБ Христо Иванов

Илиана Беновска: Може ли да ми позволите като кавалери, разбирате моето присъствие тук, мисля, че сте достатъчно елегантни! Да обясня защо съм на този микрофон!

Найо Тицин: Колега, ще ви прекъсна!

Илиана Беновска: Защо ще я прекъсваш, Тицин? Ти, кой си! Това са хората, които са избрани! Ти, Тицин, си техен слуга, моето момче! Вашия пресцентър не работи добре, ще ви го обясня после, след, извън, пресконференцията.

Искам да поздравя г-н Терзиев! Добре дошъл в Парижките, пардон, Софийските потайности! В местната власт в София! Искам да задам следния въпрос: Ваня Григорова получи почти равен на вашия рейтинг. Кавалерски и професионално, бих казала и политически зряло, би било да ѝ предложите позиция на председател на СОС- от уважение към вота на избирателите! Мислили ли сте по този въпрос, съвещавали ли сте се, господа? И какво е мнението ви. Искам да чуя мнението и на Кирил Петков, и на Борис Бонев, и на Христо Иванов, защото това е важен въпрос, който ще легитимира или ново ляво, или ще довърши вашия образ?

И втори въпрос, шеговит! На постерите си пишете, че започвате работа в понеделник. Нали така беше: В неделя ще празнуваме! Започваме работа в понеделник! Г-н Кирил, не ми се сърдете! Ще попитам: Дали, Дюкяна на кметството е отворен в понеделник, за избирателите? Започвате ли работа?

Найо Тицин: Ха, ха, ха, браво!

Илиана Беновска: Аз не питам теб, Тицин, моето момче! Нека вашия пиар си седне на задничето, ако обичате, и направете забележка на тези, които пращат имейли! И начина, по който се организира пресконференцията! Казвам ви, знаете мъдрата мисъл – успехът е общ, провалът е твой! Това, че някой си нещо прави в момента, той носи отговорност! Благодаря!

Васил Терзиев: Няма проблем! Аз нямам предизвикателства с това да поема отговорност! Така че за всичко, което не е наред – вдигам ръка! Да, пак направихме шоу, беше една пресконференция!

Илиана Беновска: Извинявайте, аз не чух отговор на моите въпроси, господа! Много се извинявам, не чух отговори на моите въпроси! Мога ли да се извиня и да ми отговорите коректно? Много ви моля! Учтиво!

Васил Терзиев: Само да отговоря с една дума, по въпроса за Ваня Григорова: Това, въобще, не е тема на днешната пресконференция! Вторият въпрос, за понeделник! Започнали сме вече работа, както виждате, и все повече ще вдигаме оборотите! Това отговаря ли, г-жо Беновска?

Илиана Беновска: За софийските потайности на местната власт? Мисля, че разбирате образа?

Васил Терзиев: Софийските потайности тепърва ще ги откриваме! Мисля, че ще имаме четири години да ги опознаем и да намерим решенията на проблемите!

Илиана Беновска: Благодаря много! Не чух вашите отговори също за лявото, г-н Петков и г-н Иванов!

Васил Терзиев: Аз отговорих от името на всички!

Илиана Беновска: Е, хайде, те не са Ви дали права на говорител, сигурно! Моля Ви, г-н Петков!

Кирил Петков: За Вас, общината ще бъде отворена и за всички граждани! Аз съм сигурен, че тя ще бъде прозрачна, ще покажем как промяната се случва на местно ниво и това ще бъде примера, който ще го даваме след четири години, за това съм сигурен!

Илиана Беновска: А за сътрудничеството с БСП в местната власт, това, което попитах за Ваня Григорова, новия ляв субект?

Кирил Петков: Новия кмет на София отговори по тази тема!

Беновска продължи: „Какво оттук нататък? Дюкянът на кметството ще проработи ли?“. Таков отговори: „Вече веднъж имах възможност да Ви кажа, че ние с дюкяни не се занимаваме! Явно на колегите от ПП-ДБ това им е специалност!“. Водещата отвърна, че това е образ, а на нея самата ѝ се е случвало да излезе на пресконференция по този начин и не вижда голямо прегрешение. Събеседникът ѝ подчерта категорично, че битката им продължава да бъде за кмет на Столична община. „Да, в понеделник ще положим клетва като общински съветници, но ние от тази битка не сме се отказали. Не сме хвърлили бялата кърпа и ще се борим за всеки глас на софиянци, който е отчетен грешно, защото просто не е справедливо!“, категоричен бе той.

„Ще си носите ли една бяла кърпа в понеделник, за да покажете, че не сте я хвърлили?“, попита водещата. Таков отговори: „Ако трябва ще си я нося и на рамото, и под мишница, но ние сме твърдо решени тази битка да я проведем докрай! Защото градът го заслужава, и гласоподавателите заслужават техния глас да бъде отчетен правилно!“.

„Разширявам разговора, лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че няма да ви подкрепят юристите на БСП, което за мен беше загадъчно, защото казусът е принципен! И не само принципен, защото той касае лявото в София, а предполагам лявото в София все още не е разсиновено от БСП? Как си го обяснявате това, казва ви – Ваня, внимавай в картинката ли?“, попита Беновска. Таков отговори: „Ако ми го казва по толкова завоалиран начин, не съм го разбрал! Трябва да питате самата г-жа Нинова какво има предвид. Аз не знам какво значи юристите на БСП. Така или иначе в нашия екип ние имаме брилянтни юристи, Милка Христова, Диана Тонова, така че ние в тази материя и в тази част сме добре подготвени!“.

„А и въпросът не касае само БСП, практически в АПК и в изборния кодекс са заложени такива забрани, това е така нареченото охранително производство, да не може на всеки, който му хрумне, да спира различни процеси, да има малко повече прегради. Но тези прегради понякога се оказват толкова дългосрочно пречещи, че понякога изтича мандата на някой, без да е излязло решение и се оказва, че той го е упражнявал без законово основание, което после се доказва, но „хвани ме за опашката“, ако мога така да се изразя! Може би трябва да се постави на национално обсъждане?“, продължи Беновска. Таков отговори, че това вече е в прерогативите на Народното събрание. Беновска добави: „Затова казах, че вашата лидерка няма да ви помогне юридически, демек казва – Иване, ние и в Народното събрание няма да поставим въпроса!“. Събеседникът ѝ отвърна, че в момента БСП не е търсила помощ, защото разполага с цялата юридическа мисъл, която ѝ е необходима!

„Нинова обади ли ви се вчера, когато Административен съд София отказа да спре изпълнението?“, попита Беновска. Таков отговори: „Не, вчера не сме се чували! Но пак казвам, това е битка не само на Ваня Григорова, а на цялата местна коалиция, която стои зад нея. Затова сме убедени да проведем тази битка, за да се види, че по този начин не могат да продължават нещата! Помните, едни чували се носеха от народни представители в Универсиада, прехвърляха се. Тази традиция на правене на избори, тя не е от 30 години, знаете самият Алеко Константинов е описал преди 130 години как се правят избори. За съжаление много не са се променили нещата. Затова тази битка не я водим от лична амбиция! Ние я водим, за да покажем, че тази справедливост не е нужна само на София, а и на цялата страна! За да се види, че всеки, който се опитва да нарушава правилата или не си върши работата, това ще бъде показано и трябва да има политически последствия! Защото, ако не проведем тази битка, какво казваме на тези 170 000, а аз съм сигурен, че са много повече, които са гласували за нас – е, добре, дадохте ни вашето доверие, но ние спираме дотук! Не, ние ще извървим пътя докрай!“.

„Както казваше покойния човек-парламент Гиньо Ганев – бития бит, е***!“, каза Беновска. Таков отвърна: „Нито сме бити, нито други неща, които визирате! Гиньо Ганев може да си го позволи да го каже, но ние не сме човек-парламент, нито аз съм човек-общински съвет! Но ние сме решени да проведем тази битка до край!“.

Таков добави, че в много градове в България вече се прави повторно преброяване. Той бе категоричен: „Аз вярвам, в компетентния български съд, че ще прозре нашите аргументи, ще ги приеме и ще имаме едно решение, което ще удовлетвори не лично мен или Ваня Григорова, а всички гласоподаватели в София! Което ще даде и пример на национално равнище. И аз съм убеден, че ако се направи това повторно преброяване и се видят и всички сгрешени протоколи, защото с машините имаше изключително много проблеми на тези избори и се отчете реалния вот, той ще бъде съвсем различен и ще бъде в полза на Ваня Григорова и местната коалиция, която я издигна! Ще бъде в полза и на всички столичани и на града!“. Водещата добави, че това може да доведе до промени в изборния кодекс и в АПК

Твърденията, че Таков или Григорова ще оглавят БСП.

„Втори въпрос, градската легенда се опита да номинира и да провъзгласи Ваня Григорова за бъдещ председател на БСП! Засега и тя, и Вие като на скуош отбивате тази легенда. Само че градската легенда разшири онова, което тълкува, и каза, че Вие сте бъдещия председател на БСП!“, продължи Беновска. Таков отвърна: „Ще Ви кажа, казвал съм го и преди – това за нас не стои в момента на дневен ред! Нито за Ваня Григорова, нито за мен! Отново повтарям, нашата битка в тази кампания беше да променим града и ние ще я проведем докрай! Оттам нататък вече в партиен план какво се случва, това ще се реши на партийните форуми. Това в момента не е на дневен ред, още повече пък за Ваня това е невъзможно чисто уставно! Нито се подготвя нов ляв проект, както се опитват да твърдят някои хора, които гравитират или са близки около БСП, това не е на дневен ред и не е обсъждано! Оттук нататък аз отново искам категорично да заявя – аз съм председател на БСП София и като такъв нашата битка продължава да бъде за София!“.

Коалицията, издигнала Ваня Григорова.

„А не е ли много смесена вашата компания, която издигна Ваня Григорова?“, попита Беновска. Таков отговори, че няма нищо смесено. Направен е опит да се съберат всички партии в ляво, които подкрепят идеите на БСП-София и най-вече манифеста за един демократичен град. „Всички, които приеха и прегърнаха тези идеи се включиха в тази коалиция. Те са 16 партии, плюс тях имаме още 9, които не бяха регистрирани за изборите, с които подписахме допълнителни споразумения!“, обясни председателят на градската организация на социалистите в София. Така завърши разговорът между Иван Таков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 11-и ноември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР