Беновска: Г-н Доган! Къде водите България с Делян, Джевдет, Бойко, Киро? ЦРУ купува свободата на словото!

...
Април, 2016-та Попитах Доган:- Кой сте Вие, Ахмед Доган?Доган отговори:
Коментари Харесай

Април, 2016-та

Попитах Доган:

- Кой сте Вие, Ахмед Доган?

Доган отговори:

- И сега предпочитам да отговоря на този фундаментален въпрос за вътрешната идентичност на човека с мълчание. Но такъв рефлекс не ми отива ...

Преди четвърт столетие Ахмед и Доган бяха в хармонично единство – с явен превес на Ахмед, но в съгласие със света на Доган. Това беше въпрос на свободен избор. Но впоследствие Доган надделя и дори се опита да обсеби Ахмед.

Двата логоса – този на философа, и този на политика, търсеха общ мисловен и дейностен дискурс, но това не винаги ставаше безпроблемно.

Доган се превърна в проекция на политическия социум. Ахмед беше само подходящ култивиран материал на тази необходимост.

Постигането на нова хармония предполага смяна на екзистенциалните полюси, или намиране на общ полюс на наличните полюси в друго духовно измерение, което неизбежно поражда сътресение и ново начало.

Но всъщност, може би, това е смисълът на пътя: постоянно да търсиш и намираш себе си, неуморно да пътуваш към битието и съ-битието в себе си ...

Преди време издадоха книга „Бойко, който винаги се завръща“ или нещо такова. Не знам тази „творба“ да доби букинистка или историческа стойност…

Бяхме в един самолет с Борисов. Петьо Блъсков ме „светна“ за това творение.

И тогава Васко Василев от „Стандарт“ каза:

- Илиана, Кръсти книгата ви с Доган „Доган, който никога не си отива“! - Гениален си, Васе!

Днес, 3 януари 24-та, Доган го показа за пореден път… Не му беше нужна кожената „Тужурка“ на Борисов, за да каже като Шварценегер, но от Висока класа: “Hasta la vista, baby!”

3 януари 24-та

Типично в „стил Доган“ се появи „спретнато“ съобщение…

Скъпи депесари!

Обръщам се към вас с тревога и загриженост за това, което става в структурите на ДПС.

Дълго време съзнателно се самоизолирах и за това имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС. ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на "пазарната демокрация" „изяждат" традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили.

Скъпи приятели и съмишленици, светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет. На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще „приключи" едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между „старите" и „новите" велики сили. Травмиращо е, че не винаги си даваме сметка за това. Демокрацията по дефиниция е многопартийна. Защитата и развитието на правата и свободите на гражданите, включително и на етно-религиозните идентичности, и на екзистенциалната потребност от по-висок жизнен стандарт на човека, са съществена част от базовите ценности на либералната демократична система на обществото. Състоянието на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО се определя от твърдите нагласи за промяна на активните граждани, които представляват реалната електорална общност на страната. Затова как и доколко партийно-административните структури на различните партии решават проблемите на хората, е от изключителна важност. Ако живата връзка между партийните структури и активните граждани е на "самотек“, това е много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване.

Затова в спешен порядък предлагам:

1) стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и

2) разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони.

Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на „изход" в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров:

- д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.

- г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще боде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС.

В мотивите ми за този „тандем" е принципа на взаимното допълване а не на конкурентното начало: защото "два остри камъка брашно не мелят" . А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата.

Нещо повече факта, че сме на опашката на ЕС означава, че времето ни е изпреварило и Ние вървим след, събитията, затова продължаваме да изоставаме.

Пожелавам на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирано от бъдещите историци като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие.

Бъдете живи и здрави!

Всевишният да ни е на помощ!

Винаги ваш: Ахмед Доган

Коментара оставям за вас… Четете между редовете…

И се запитах: Защо Пеевски беше назначен за шеф на ДАНС, но не му се получи? Доган и сега ли плъзга Пеевски, уж, за шеф на ДПС, ама пак ще „изгори, за да свети“?!

Преди 10 години, на 14 юни 13-та, в залата на 42 НС, председателят Михаил Миков обяви:

Пламен Орешарски: Уважаеми дами и господа, на основание чл. 8, ал. 1 от Закона за ДАНС предлагам за председател на агенцията да бъде избран г-н Делян Славчев Пеевски! Гледам на днешното предложение за назначаване на ръководител на ДАНС като на стъпка от цялостния процес на реформиране на тайните служби.

Михаил Миков: Решение за избор на председател на ДАНС – Народното събрание на основание чл. 84, точка 8 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България, чл. 8, ал.1 от Закона за ДАНС и по предложение на министър-председателя на Република България реши – избира Делян Славчев Пеевски за председател на ДАНС! Моля режим на гласуване! Не виждам вдигнати ръце, прекратете гласуването и посочете резултат! Гласували 204, „за“ 116, против 87, „въздържал се“ 1! Г-н Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС!

Сергей Станишев: Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателя не е стандартно. Имам ясно поети ангажименти от кандидата, че ще работи именно на основата на закона, в интерес на хората!

Михаил Миков: Г-н Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС!

Делян Пеевски: Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България е да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения, като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност! Заклех се!

В кулоарите настъпи „турбуленция“! Всеки искаше да чуе и види Пеевски. Само аз успях на го догоня и запитам.

Илиана Беновска: Може ли да кажете, г-н Пеевски, с каква задача влизате в ДАНС?

Делян Пеевски: Има време да кажа.

Илиана Беновска: Сега го кажете, защото това е най-важния въпрос за обществото!

Делян Пеевски: Вече агенцията повече ще работи, отколкото да говори! Няма да коментирам, ще ме съдите по делата ми!

Илиана Беновска: Няма да Ви съди никой, ние искаме да Ви аплодираме! Кажете, за какво да Ви аплодираме!

Делян Пеевски: Ще видите, има време!

Илиана Беновска: Как се получава сливането между парите и тайните служби, заедно с парламентарната власт? Ще ми отговорите ли?

Делян Пеевски: Няма да коментирам, г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Моля Ви, отговорете!

Делян Пеевски: Нали, може да не ме блъскате!

Илиана Беновска: Блъскат ме мен, не го правя нарочно! Може ли да кажете, все пак, каква ще бъде програмата Ви?

Делян Пеевски: ДАНС вече ще работи! Няма да се говори само, каквото беше в миналото!

Илиана Беновска: Как ще работи? С разчистване на сметки с финансовите противници ли?

Делян Пеевски: Със сигурност няма да има разчистване на сметки! Ще работя само за държавата и за нейните граждани!

Илиана Беновска: Как точно?

Делян Пеевски: Ще видите по действията ми!

Илиана Беновска: Вие, отсъствахте в миналия Парламент - в целия мандат! Сега станахте много активен! Това ли беше цената?

Делян Пеевски: Г-жо Беновска, ако обичате!

Илиана Беновска: Успех Ви желая, г-н Пеевски!

Какво стана в 2023-та?

17 ноември 23-та

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган се обърна с послание към членовете на ЦС на ДПС, които заседаваха на 17 ноември 23-та в София.

Уважаеми дами и господа, колеги!

Не съм допускал през последните 11 години, че ще ми се наложи да се върна в оперативната политика.

Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот.

Единствената ми мотивация да бъда сред вас е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия Движение за права и свободи. ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения.

Като всяка друга партия, ДПС е продукт на исторически обстоятелства, свързани със запазването и защитата на човешката идентичност. В това отношение ДПС винаги трябва да се обновява и да отстоява във времето. Всички проблеми на Балканите, включително Република Северна Македония и Косово имат етнически произход. Войните в Украйна и Близкия изток също имат такъв генезис.

Искам да изразя отношението си в актуален план към г-н Мустафа Карадайъ и г-н Делян Пеевски:

Изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30 годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот.

Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи.

Тук му е мястото да отправя една молба към представителите на различните медии. Оставете ме да си върша работата. Не ме притискайте. Основните новини се произвеждат в парламента, а не в партийните централи. Затова изявите ми в медийното пространство ще бъдат дозирани и пестеливи. Но ще изневеря на себе си, ако не изразя притесненията си за политическата ситуация в страната. България все още няма ясен проспект за своето развитие. Предстоящото ни включване в Шенген измести всички значими проблеми свързани с днешното състояние на държавата и на гражданското общество. Например, родните ни политици загърбиха демографската криза в страната. За всеки би трябвало да е ясно, че това е изключително важен въпрос за държавата и обществото, защото е свързано с физическото възпроизводство на нацията. Неглижирането на този проблем може да има фатални последици за следващите поколения. Позволявам си да апелирам към всички парламентарни групи за спешно намиране на решение на този фундаментален въпрос в рамките на предстоящия бюджет на страната.

Благодаря ви за вниманието!

Бъдете живи и здрави!

Илиана Беновска: Г-н Пеевски, почетният председател на ДПС Ахмед Доган Ви нарече „политик-феномен, който е върнал центъра на властта в политиката през последните шест месеца“! Съгласен ли сте тук с това определение и какви усилия направихте и ще правите? И втори въпрос в допълнение към този – каква е силата да държите ножа в ножницата? Тоест, ще запазите ли това правителство, тази конфигурация в Парламента и тези политически взаимоотношения, или предстои радикален ремонт?

Делян Пеевски: Г-н Доган не мога да го коментирам аз! Това, което той прецени, го е казал. Аз за правителството вече го коментирах днес!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте струва ли си това правителство?

Илиана Беновска: Но това правителство струва ли си?

Делян Пеевски: Щом ще влезем в зала, значи си струва евроатлантическото правителство!

Илиана Беновска: Благодаря.

11 Септември 2015-та

Беновска в Нова ТВ. Репортерка се опитва да стане известна с темата „Делян Пеевски - Кой“. Не ѝ се получи.

Беновска ѝ каза:

Илиана Беновска: Вие се опитвате, мило мое момиче, нека за славното минало да го кажа пак, опитвате се да постигнете някаква скандална известност! Не знам защо, обаче, решихте, че аз съм подходяща да бъда ваш тренажор! Много има да тренирате, докато попаднете на този тренажор!

Надежда Узунова: Опишете ни Делян Пеевски с 4-5 думи.

Илиана Беновска: Мъж, млад, висок, набеден за успял!

Надежда Узунова: Вие затова работихте за него?

Илиана Беновска: А кой Ви е казал, че аз съм работила за него, употребявате минало време?

Надежда Узунова: Работите?

Илиана Беновска: А кой Ви каза, че „работя“ за Делян Пеевски?

Надежда Узунова: А ние къде правим това интервю?

Илиана Беновска: В студиото на Канал 3.

Надежда Узунова: А телевизията е собственост на?

Илиана Беновска: Не знам, не съм гледала в Търговския регистър, Вие какво знаете?

Надежда Узунова: То беше публично обявено, а пък си се знае отдавна.

Илиана Беновска: Аз си проверявам когато ме интересува нещо, не съм влизала в Търговския регистър, не съм видяла документи, с което не оспорвам това да е така, но, нека, да правим разлика кой е поканен и кой е нает!

Надежда Узунова: Ако Ви покани задкулисието е по-добре, отколкото ако Ви наеме задкулисието?

Илиана Беновска: Кое е задкулисието?

Надежда Узунова: „Кой” е задкулисието.

Илиана Беновска: Кой е задкулисието?

Надежда Узунова: Е, той.

Илиана Беновска: Кой?

Надежда Узунова: Този млад, висок, набеден за успял.

Илиана Беновска: Той „Кой” ли се казва, или се казва по друг начин?

Надежда Узунова: Делян Пеевски се казва.

Илиана Беновска: Ама той вече има документ ли? Делян Пеевски – „Кой”?

Надежда Узунова: Вие може да го наричате както искате тук, но той е известен като „Кой” в общественото пространство.

Илиана Беновска: Аз мога да го наричам не само Тук, а и Там и Навсякъде както аз преценя, че искам. Вие какво искате да ми внушите да кажа за него, хайде, кажете ми го и ще го кажа.

Надежда Узунова: Не, аз Ви питам за Вас, ако имам въпроси към него, бих му ги задала, стига той да се съгласи да ми отговори, защото това е една друга тема.

Илиана Беновска: Добре, аз Ви отговорих, друго имаме ли?

Надежда Узунова: Вие, когато идвахте да работите тук, знаехте ли, че това е телевизията на Пеевски и имахте ли проблем с това?

Илиана Беновска: Госпожо, аз не съм наемен работник!

Надежда Узунова: Искате да кажете, че понеже сте поканена, нямате проблем да Ви поканят, ами ако Ви поканят да работите в телевизията на Ислямска държава?

Илиана Беновска: Да, какво?

Надежда Узунова: Покана си е.

Илиана Беновска: Да.

Надежда Узунова: Ще отразявате разрушаването на Палмира?

Илиана Беновска: Ама, Вие, май не разбирате нюансите на думите! Нека да поясня тогава на разговорен български език, ако така е по-понятно.

Надежда Узунова: Да, сигурно така по- бих Ви разбрала.

Илиана Беновска: Благодаря, за което! Наемат се наемниците с ясно разписани задачки. Гостите ги канят, защото ги ценят, да присъстват такива, каквито са. В случая -гостите трябва да се чувстват уютно, а не притеснени. Мен никой не ме притеснява. Ако ме поканят в телевизията на Ислямска държава, бъдете сигурна, че аз ще приема единствено и само ако те приемат, и ние си стиснем ръцете, и се съгласим, че аз ще отразявам проблемите по начина, по който аз ги разбирам. А не по начина, по който някой ще ми нашепне в ухото, както често се случва напоследък.

Надежда Узунова: С какво сте ценна за собствениците на тази телевизия?

Илиана Беновска: А, попитайте ги тях!

Надежда Узунова: Вие каква оценка си давате? Сигурно са Ви казали, когато са Ви канили.

Илиана Беновска: Какво да са ми казали, какъв беше въпросът, каква оценка си давам или какво са ми казали, когато са ме поканили?

Надежда Узунова: С какво сте им ценна?

Илиана Беновска: Питайте ги тях, аз откъде да знам. Не са ме оценявали, аз не съм на „Сотбис”, предмет за търг!

Надежда Узунова: Гузно ли Ви е, затова ли бягате от точните отговори?

Илиана Беновска: Да бягам от точните отговори? Гледам те в очите непрекъснато, ако забелязваш! Мило мое момиче, мога да си позволя да се обърна така, защото си ми много симпатична - освен това, харесваш ми. Поздравявам те за духа, тона и начина, по който ме атакуваш! Малко хора биха се осмелили!

Доган извади - като Хари Худини, „от ръкава си“ лекаря - ДПС-ар Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров е роден на 8 август 1960 г. в Асеновград, 1986 г. завършва медицина в Пловдивския Медицински университет и до 1988 г. работи като хирург в болницата в гр. Лъки. Завърша обща хирургия и до 2001 г. е главен асистент в Медицинския университет. Владее свободно английски и руски език.
Автор е на научни изследвания и публикации в сферата на хирургията, микробиологията, социалната медицина и здравния мениджмънт.

Джевдет Чакъров е член на ДПС още при създаването на партията. 1996 година Чакъров е член на Централното оперативно бюро .2001 г. е избран за народен представител в XXXIX народно събрание и е избиран в четири НС.
2001 г. Е член, а през 2005 г. вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал.

През 1999 година е на политическо обучение в Лондон, Чакъров обикаля с лидера на Европейската либерална партия (АЛДЕ) Греъм Уотсън.

2001 година Чакъров защитава ДПС за членство в Европейската либерална партия .

2002 година той представя и защитава кандидатурата на ДПС за наблюдател в Либералния интернационал (ЛИ) по време на Изпълнителен комитет на организацията в Гибралтар.

През 2003 година Чакъров защитава кандидатурата на ДПС за пълноправен член в ЛИ по време на конгреса на организацията в Дакар, Сенегал, на който ДПС получава пълноправно членство.

През месец май 2005 г. Джевдет Чакъров е избран за Вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал.

Между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. изпълнява длъжността министър на околната среда и водите в кабинета на Сергей Станишев.

2009 година Чакъров е депутат от в XLI народно събрание.

Депутат в 49 НС.

1993-та

В книгата ни с Доган от 1993-ра той демонстрира, че владее силата, която държи Ножа в Ножницата…

Но Доган следи ли, че в България не остават български медии?

3 януари 24-та

„Гласове“ информира, че ЦРУ – бившият шеф Дейвид Петреас и сръбският „бизнес пенкилер“ Драган Шолак превземат българските и балкански медии…

Г-н Доган, спите ли ?!

03 юли 12-та

В далечната 12-та се появи шефът на ЦРУ Петреас на гости на Борисов или?! Не се разбра.

Журналистката и водеща в Радио К2 Илиана Беновска изпрати официално запитване до посланик Джеймс Уорлик относно доклад на ЦРУ за България и гостуването на генерал Дейвид Петреъс у нас.

Беновска пита Уорлик за Бойко Борисов и ЦРУ (youtube.com)

До Негово превъзходителство Посланика на САЩ в България

Г-н Джеймс Уорлик ПИТАНЕ ПО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ от Илиана Беновска, политически журналист, създател на обществено-политическото „Радио К2” Ваше превъзходителство, Преди няколко дни министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов даде интервю пред сп. „Биограф”. В интервюто г-н Борисов разказва за “гостуването” у нас на генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление. Освен че, според премиера, Директорът на Централното разузнавателно управление е дошъл за три дни в България, “за да се наспи и да си почине”, стана ясно, че министър-председателят го е развеждал по „ресторанти и кафета”, а също така, че е написал и част от отчета му за мисията на Директора на ЦРУ в България. Ето цитати от думите на премиера Борисов: „Шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета... Три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи, да се разходи, да си почине”.

"Изявлението му, което пуснаха от посолството на САЩ, заедно го съчинихме. Специално отбелязахме постиженията на България в етническата толерантност, борбата с корупцията и организираната престъпност, финансовата дисциплина, инфраструктурните проекти. ", уточнява премиерът.

Ваше превъзходителство, моля по ПО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ да ми отговорите на следните въпроси:

1.В командировка ли е бил в България генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление или на почивка, частно гостуване на министър-председателя Бойко Борисов?

2. Вие, посланикът на САЩ в България или който трябва от посолството, удостоверихте ли, че генерал Петреъс, Директорът на ЦРУ е бил в България служебно? Посолството на САЩ в България заверило ли е с печат и подпис доклада - отчет и командировъчното на Директора на ЦРУ за престоя му в България?

3. Кой заплаща командировката в България на генерал Петреъс?

4. Генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление приложи ли към командировъчното си доклад с отчет за резултатите от командировката си в България?

5. Вярно ли е, че министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов / както сам съобщава в горецитираното интервю/ е съавтор на доклада за резултатите от командировката в България на генерал Петреъс, Директорът на ЦРУ?

6. Ако отговорът на предишния въпрос е: „Да, министър-председателят Борисов съобщава в интервюто си пред сп. „Биограф” истината - че е съавтор на доклада-отчет на генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление за мисията му в България.” - приема ли се от правителството на САЩ за достоверен доклад на Директора на Централното разузнавателно управление за мисията му в България, в който съавтор му е местният министър-председател Бойко Борисов и - правителството на САЩ заплатило ли е и в какъв размер труда на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, като съавтор на доклада на генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление за престоя му в България?

С уважение: Беновска, Илиана

Напомням за това, защото днес умират медиите в България и на Балканите. Информира „Гласове“

3 януари 24-та

В Сърбия се разразява скандал заради изтекли документи, според които държавната компания Telekom Srbija тайно продава стратегическите си активи на медийния холдинг United Media (собственик на българския телеком "Виваком", Нова тв, много сайтове и радиостанции в България- бел. "Гласове") Конгломератът, създаден от специалисти на ЦРУ с финансовата помощ на британски инвеститори, придобива основните регионални медии и в рамките на десетилетие изкупува лъвския пай от доставчиците на Балканите. Благодарение на тези манипулации, въпреки че Сърбия не е член на Европейския съюз и не е наложила антируски санкции, руските медии вече се цензурират. Но нека да говорим за всичко по ред. Неочакван успех.

Историята на големия успех на империята United Media води началото си от съдбоносната за Югославия 2000 г. След свалянето на Слободан Милошевич Драган Шолак, обикновен сръбски предприемач, регистрира малка компания за кабелна телефония - KDS. Отначало тя не се различаваше много от другите сръбски оператори и едва свързваше двата края, но две години по-късно Шолак внезапно получи 10 милиона долара от Инвестиционния фонд за Югоизточна Европа, финансиран от американската правителствена агенция Overseas Private Investment Corporation.

Агенцията не беше просто агенция, а корпорация за частни инвестиции в чужбина, управлявана от от Soros Investment Capital Management, компания на известния "филантроп" Джордж Сорос. По-късно тя е преименувана на Bedminster Capital Management.

Благодарение на мащабните инвестиции KDS бързо поглъща други доставчици на кабелна телевизия и скоро се трансформира в Serbia Broadband - SBB, която елиминира конкурентите един по един. след това идват 15 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, маса изкупени доставчици и скоро SBB се превръща в заплаха дори за държавния оператор Telekom Srbija.

През 2007 г. Mid Europa Partners (Mid Europa Fund) придобива контролния пакет акции в компанията на Шолак. Сливайки се с местния оператор Telemach, компанията става част от United Group, заедно с кабелните оператори в Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Словения и Македония. При масовите поглъщания и сливания само едно нещо остава непроменено: начело на конгломерата все още е Драган Шолак. Работата е там, че Шолак не изгражда медийната си империя сам, а под внимателния контрол на влиятелни чуждестранни покровители, които осигуряват успеха на всички негови операции.

В дипломатическа телеграма от американското посолство в Белград от 2007 г. посланикът на САЩ Майкъл Полт предава на Вашингтон опасенията на Шолак относно монопола на сръбския оператор Telekom и съобщава за съвместните усилия на американски дипломати и западни инвеститори за разрешаване на проблема.

Телеграмата е с дата 1 юни 2007 г., а още на 27 юни Mid Europa Partners обявява историческа сделка - придобиването на SBB. Плодотворното сътрудничество между компанията на Шолак и американските дипломати не приключва дотук. След като напуска дипломатическата служба, Камерън Мънтер продължава кариерата си като съветник на SBB/Telemach. А неговият предшественик Уилям Монтгомъри, първият посланик на САЩ, встъпил в длъжност след интервенцията на НАТО през 1999 г. и цветната революция от 5 октомври 2000 г., е бил бизнес партньор на Брент Садлър - директор на телевизия N1. Това е водещият канал на United Group, който по същество е ексклузивен филиал на CNN в Източна Европа.

Медийна империя на ЦРУ

И тук започва най-интересната част. Само за няколко години конгломератът придобива дялове във водещи телевизионни канали и медии и формира собствена мрежа за разпространение на съдържание. Освен това по-голямата част от интернет трафика на Балканите днес преминава през доставчици, също изкупени от британците. Мобилните оператори на Балканите също бяха масово изкупени: словенският безжичен оператор Tusmobil стана Telemach Mobil, Tele2 Croatia стана част от холдинга и т.н. Към 2013 г. United Group, чиито мажоритарни собственици са Mid Europa Partners и ЕБВР, включва не само Сърбия Броудбенд, Телемах Босна и Херцеговина и Телемах Словения, но и DTH платформата Total TV, обхващаща Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Македония, както и редица по-малки оператори като Absolut OK, KDS NS, Jet TV, Beogrid, Telekabel, VI-NET и ArtNet. По онова време компанията представлява обединение на водещи кабелни, сателитни и интернет доставчици, които заедно обслужват около 2 милиона потребители в страните от бивша Югославия.

Медийният гигант разполагаше и с уникална инфраструктура от 10 000 км оптични мрежи, свързващи Белград, Загреб, Любляна и Сараево. Инвестиционната компания Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P. (KKR), основана от атлантическия съсед на Джордж Сорос - Хенри Кравис. Един от собствениците на американската инвестиционна компания е бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. През целия си живот той убеждаваше американските генерали в ключовата роля на информационните технологии в хибридната война и призоваваше командването на въоръжените сили на САЩ да премине от конвенционална война към по-продуктивни дейности в киберпространството под лозунга "завладейте сърцата и умовете". През 2010 г. именно той създава първата фабрика за интернет тролове по договор с Централното командване на американската армия (CENTCOM).

Под ръководството на Петреъс фондацията започва да разширява присъствието си в региона със седем скока. Чрез United Group тя изкупува развлекателния гигант Grand Production и придобива контролния пакет акции в черногорския кабелен оператор BBM. Компанията стана съсобственик и на информационния портал номер едно в Сърбия, Blic.rs, след като закупи 49% дял от швейцарската Ringier Digital SA. N1 TV вече има студия в Белград, Загреб и Сараево, а ръководството на United Group поема контрола върху разпространението на голяма част от съдържанието.

Финансови варвари

През 2017 г. United Group придоби бизнеса на Central European Media Enterprises (CME) в Хърватия и Словения, включително TV Nova, най-популярния хърватски канал, чиито вечерни новини привличат широка аудитория, и POP TV, чиято програма 24ur е най-гледаната новинарска програма в Словения. United Group продължи да разширява дейността си в областта на фиксираната и мобилната телефония и да поглъща конкуренти, включително BHB Cable TV (Босна и Херцеговина), M kabl (Черна гора) и Ikom (Сърбия).

А от икономическа гледна точка астрономическите инвестиции на фонда и придобиването на все повече регионални компании не се оправдаха: дори изкупуването на флагмана SBB в Сърбия и Nova TV в Хърватия беше нерентабилно. Годишните отчети показват финансови загуби за милиони евро: 29 млн. евро през 2014 г., 33 млн. евро през 2015 г., а през 2016 г. SBB претърпя рекордна загуба от 35 млн. евро.

"Финансовите варвари", както едно западно издание нарече Петреъс и екипа му, обаче не се интересуваха от това. Купувайки медии в бивша Югославия, бившият шеф на ЦРУ придобива влияние. Още през март 2017 г. SBB измести най-гледания канал RTS1 от водещата позиция, която той заемаше от появата на телевизията в региона. Мястото му бе заето от "ексклузивния филиал на CNN". Скоро стартира и неговият брат близнак Nova S, а преди няколко години към портфолиото на United Media бе добавен и черногорският Vijesti. Днес компанията излъчва 55 канала в 8 държави в региона и те са достъпни за кабелни платформи, както и за DTH, OTT и IPTV. Нейните юридически лица са регистрирани в Швейцария и Нидерландия.

Цензура без санкции

Новината за тайното прехвърляне на активите на Telekom Srbija към United Media не уплаши сръбската общественост. Според информацията, изтекла в медиите, те включват най-важните телекомуникационни предаватели и инфраструктура (електроцентрали, соларни панели). Общо 1 827 такива предаватели, от които 995 са в Сърбия, 725 в Босна и Херцеговина и 107 в Черна гора, се купуват от британската компания Actis GP LLP. За целта тя трябва да получи финансиране от Международната финансова корпорация (МФК), кредитна институция на Световната банка. Съществуват подозрения, че британската инвестиционна компания е само фиктивна фирма и че активите на държавната компания в крайна сметка ще се окажат в ръцете на инвеститорите от United Media.

Особено тревожно е, че благодарение на тези манипулации сръбското ръководство всъщност губи властта над собственото си информационно пространство. Така например руските медии, достъпни в Сърбия, наскоро бяха блокирани от интернет доставчика, който осигурява достъп до мрежата на университети, институти, училища и други изследователски организации.

Европейската академична мрежа (GEANT) блокира онлайн ресурсите на RT Balkan и Sputnik в институциите. Ограниченията засегнаха около един милион потребители, което е 15 % от населението на страната. По подобен начин предаванията на Russia Today на други езици бяха изключени в Сърбия с началото на СВО през пролетта на 2022 г. SBB, собственост на Шолак, просто заяви, че не може да ретранслира канала в платформите EON, Total TV и D3.

„Който притежава информацията – той притежава света“. Като гледаме какво се случва в Сърбия и други страни от региона и като оценяваме скоростта, с която западните инвеститори изкупуват местните медийни ресурси и доставчици, както и последиците от тези поглъщания, човек осъзнава значението на думите на Нейтън Ротшилд, казани още през XIX век.

Източник "Гласове"

Такива работи, г-н Доган… Как сте? Добре? А, как е България?

Аз съм Беновска. И питам.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР