Беновска/Деян Николов:Терзиев или Григорова ще подкрепи “Възраждане”? Николов: Гласуване по съвест!

...
Деян Николов, кандидат-кмет на София от “Възраждане - Илиана Беновска
Коментари Харесай

Деян Николов, кандидат-кмет на София от “Възраждане” - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 29.10.2023 г.

Илиана Беновска: 29-ти октомври 2023 година, час и половина след като е даден краят на местните избори. Здравейте, г-н Деян Николов - кандидат за кмет на София от партия “Възраждане”. Как се чувствате като четвърти?

Деян Николов Нека първо да видим резултатите. Смятам, че е доста рано. Това, което се случва, е че започваме да броим протоколите, които идват от секционните избирателни комисии. В тях реултаите не точно това, което виждаме в екзитполовете. Смятам, че е редно да изчакаме до сутринта и да не се окаже, че ще се събудим много изненадани в цяла България.

Илиана Беновска: Желая ви го от сърце! Трябва да ви каже, че дори и да останете четвърти, сигурно си давате сметка и като партиен лидер, и като кандидат за кмет и то в София, че постигнахте колосален успех.

Деян Николов: Важно е дали ще успеем да помогнем на София. Имаме предимството, че вкарваме доста сериозни групи във всички общински съвети в цялата страна, което ще бъде нашият инструмент за влияние по отношение на налагане на добри политики в градовете, което смятам, че обезателно трябва да се случи в цяла България. Няма как да загубим тези местни избори, може само да спечелим. Предстои да градим, но все още смятам, че имаме възможността да спечелим някои от областните градове и да се събудим изненадани не само ние, а и всички анализатори, които в момента в студиата чертаят някакви странни сценарии по отношение на това, което се случва в България.

Илиана Беновска: Като казахте, че броите протоколите и виждате разликите в екзитполовете и т.н., да речем, че засега това е нормално явление, аз, обаче, искам да използвам ефира специално да ви поздравя за уникалният запис от срещата ви с ОИК на София. Изгледах с огромен интерес, къде почуда, къде ирония, смях този час и нещо, който вие сте направил с огромно търпение и такт. Това, което видях като некомпетентност, неграмотност, невъзпитание, непригодност към обстоятелствата на тези лица, които са членове на тази комисия, е потресаващо! Моля ви, като избирател, да се разгледат нормите кой и на какво основание може да влезе в подобна избирателна комисия, с какви компетенции, с какво образование, с какви морални и човешки качества, защото там не е дюнерджийница и ние не сме ги събрали там да си похапват и попийват, и да философстват дали Конституцията е най-висшият закон на България, или някакви техни си кухненски представи, че са много велики и познават законите и имат превес. Това е моето гражданско мнение.

Деян Николов: Знаете ли кое е най-тъжното? Там има изискване за образователен ценз - трябва да са задължително висшисти, те са излъчени от партиите. Общинската избирателна комисия излъчва на квотен принцип от парламентарно представените партии. Има изискване те да са висшисти. Всички хора, които видяхте там, на хартия поне, би следвало да са експерти, но те са изпратени там да защитават определени интереси на партиите и не ги интересува нито Конституцията, нито законът. Те взеха едно решение, което противоречеше изцяло на решението на ЦИК, която е органът над тях. В крайна сметка ЦИК на следващия ден излезе с решение, в което казва - Вашето решение на ОИК няма никаква правна стойност - което и аз се опитах да им кажа предната вечер и затова бяхме там.

Илиана Беновска: Да ви помоля и нещо друго - ние подаряваме Конституция. Да вземем, да ги караме тези да се заклеват в Конституцията, за да им влезе в главите, че това е върховният закон на държавата и да не допускаш ти народен представител, представи си, който е избран от народа за България. Той не е избран на квартална сбирка.

Деян Николов: Ние не искахме да пречим. Искахме да присъстваме и да има прозрачност. Не сме упражнявали натиск и не сме искали да си говорим с тях. Идеята беше да присъстваме, защото разбрахме, че те се готвят, да направят нещо, което противоречи на решението на ЦИК.

Илиана Беновска: Затова ви казах, че присъствахте с търпение и такт. Това беше важно. Поздравявам ви! Моля ви още веднъж - наистина да се прецизира тяхната компетенция - това, че те на хартия са висшисти, никак не ме кара да вярвам в тяхната екзактност.

Илиана Беновска: Колко души ще имате в общинския съвет в София? Мисля, че 10.

Деян Николов: Предстои да видим. Може би, около 10. Нека утре да излязат резултатите. Ние вече броим протоколи - извършваме паралелно преброяване, но то е на много ранен етап, за да се каже нещо със сигурност. Има доста съществена разлика от това, което беше изкарано о екзитполовете. Това, което получихме като сигнали през деня беше, че по екзитполовете на самите пунктове е имало опашки, които са се редели, да дадат информация за това, за кого са гласували и предполагам, че е възможно някой да е опитал да даде грешни данни на социологическите агенции, защото знаете, че през целия ден в противоречие на закона излизат резултатите, което влияе на настроенията. Такива прийоми се използват в българската политика. Утре сутринта се надявам да имаме резултати, макар че не съм оптимист, защото това, което се случва в момента в СИК-овете е, че се брои изключително бавно, защото в някои СИК-ове урната за трите различни бюлетини беше една и целият вот е на хартия, което означава, че от една урна трябва да се изкарат всичките бюлетини - да се сортират и тепърва да се започне броенето. На места е имало три урни.

Илиана Беновска: Къде е умът на тия хора? Когато имаш да решаваш един проблем, трябва да го погледнеш рационално, а не да направиш една каша от 3 бюлетини и после да я разкашаш.

Деян Николов: Да, изглежда, че ОИК се занимаваха с това решение за машините, ядат и дюнери. Да са живи и здрави - няма лошо, че ядат.

Илиана Беновска: Що не им пратите утре пратка по куриер с дюнери?

Деян Николов: Аз не бях отишъл там да се заяждам.

Илиана Беновска: Казвам го със супер горчивина.

Деян Николов: Да. Жалко е, че някои хора са там от 16 години и такива хора провеждат изборите в България.

Илиана Беновска: Възпитаваме нашите деца, че това е орган, който съблюдава законността на изборите. Ти да видиш.

Илиана Беновска: Баналният въпрос, който всички ви питат - кого ще подкрепите? Очертава се балотаж между Васил Терзиев и Ваня Григорова в София.

Деян Николов: Не съм сигурен, че това ще е балотажът, ако трябва да съм съвсем откровен. Нека да видим утре. Оставям малко загадка. След като приключим сега, отивам заедно с екипа да видим как върви паралелното преброяване и след 2-3 часа ще имаме по-ясна представа какво да очакваме.

Илиана Беновска: Бая им е голяма разликата, както и да го погледнете.

Деян Николов: Може и да е голяма, но ние не сме решили дали да подкрепяме някого. Ще изчакаме резултатите и тогава ще вземем решение, защото няма смисъл да влизаме в различните хипотези.

Илиана Беновска: Не мога да си представя как ще погледнете избирателите, когото и да подкрепите, честно да ви кажа.

Деян Николов: Нямаме практика да насочваме нашите избиратели или да им казваме да подкрепят някого, защото това са изключително критични хора, които имат глави на раменете си и могат сами да вземат решение кого да подкрепят. Леко обидно е някой да излезе и да кажете гласувайте за еди-кого си. Може да изразим мнение, ако сметнем, че определена кандидатура считаме за достатъчно достойна или такива са обстоятелствата. Ако има такова изявление от нашата страна, то ще бъде добре аргументирано, така както винаги се стараем да бъде.

Илиана Беновска: Да не проточваме излишно това интервю, защото нещата не са решени. С нетърпение ще чакаме и вашия анализ на национално равнище, защото може да изскочи и някакъв резултат във Варна - Коста Стоянов е втори срещу Портних. Имате и други.

Деян Николов: Мисля, че ще имаме кмет във Варна.

Илиана Беновска: Коста Стоянов току-що каза, че сте най-голямата общинска група във Варна.

Деян Николов: Възможно е. Смятам, че ще имаме доста силни резултати. Сигурен съм, че ще сме на балотаж и е много вероятно да имаме кмет на Варна.

Илиана Беновска: Още веднъж ви поздравявам и наистина ви моля - вземете им пратете един колет с дюнери и въведете не толкова образователен ценз, а по-скоро да ги поизпитаме кой е върховният закон на Р. България.

Деян Николов: Ще дойде време, когато ще управляваме и тези въпроси ще бъдат решени.

Илиана Беновска: Благодаря ви! Поздравявам ви за успеха!


Деян Николов: Аз също ви благодаря!

Така завърши разговорът между Деян Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 29-ти октомври 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР