Беновска / Данаилов: ИТН в СОС? Данаилов: Сами!

...
Пламен Данаилов, ИТН - Илиана Беновска Беновска пита – Радио
Коментари Харесай

Пламен Данаилов, ИТН - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 11.11.2023 г.

Обжалване на изборите

“Какво предстои, г-н Данаилов?” започна разговора Беновска. Данаилов пожела да коментират темата за обжалването на изборите. На 10 ноември 23-та Административен съд София – град отхвърли искането за спиране на изпълнението на решението на ОИК – София за определяне на кмет на столицата

Административен съд София – град образува днес /10.11.23/ административно дело № 10768 от 2023 г. по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й за кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков, в качеството му на председател и представляващ МК „БСП за България“ срещу Решение № 1094-МИ/06.11.2023 г. на Общинска избирателна комисия Столична за избор на кмет на Столична община.

Първоинстанционният съд отхвърли направеното в жалбата искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на столичната ОИК. Предстои АССГ да насрочи административното дело за разглеждане в открито заседание идната седмица.

Определението по искане за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Беновска попита Данаилов дали ИТН ще се конституират като страна по делото на Ваня Григорова и Иван Таков. Данаилов отговори, че няма да се присъединят, но в САЩ законодателството гласи, че при малка разлика се задължава избирателната комисия да направи преброяване и при подаване на жалба не се иска съдебно решение и е резонно да се направи проверка. “Да се спазва изборното законодателство, е едно от най-върховните постижения на демокрацията, така че не разбирам този допълнителен тежък административен процес” коментира Данаилов. Той подчерта, че решенията на съда се изпълняват, а не се коментират, защото това създава допълнителна несигурност. Беновска заяви, че трябва да се преразгледа цялостно изборната материя.

Какво се случи с ИТН?

“За съжаление сте малцинство в НС и в СОС, но ви поздравявам” каза Беновска. Данаилов отбеляза, че имат възход, а Беновска веднага подчерта, че не е добра ситуацията сега, защото са тръгнали преди 2 години с летящ старт, могли са да съставят правителство. “Ние не успяхме добре да обясним какво искаме и без да прехвърлям вината върху медиите - не ни беше дадена достатъчно гласност да обясним в големите медии, които бяха залети от различни видове анализатори, които се опитваха да сложат един етикет, че сме грешни и сме свършили нещо лошо” коментира Данаилов. Беновска се съгласи с казаното от Данаилов и цитира пост на Николай Събев, бивш министър на транспорта от ПП - защо искаш да си политик? - властта е потънала в разврат и корупция. - и ти искаш да се бориш с това? - не, да участвам. (еврейски хумор). Данаилов заяви, че не са искали да участват и преди няколко седмици е излязло видео от НС с Делян Пеевски, който казва, че ИТН са отказали да управляват с ДПС. “Да, ние не искаме да участваме в този разврат и тази корупция, а да променим правилата, по които се случва всичко” подчерта Данаилов. Беновска пожела да чуят какво казва и Дон Корлеоне по темата - Майкъл Корлеоне, Godfather - Кръстникът: Цял живот се стремя, работя да се издигна високо, където всичко е почтено и законно. Но! Колкото по-нагоре прониквам, толкова повече непочтеността и незаконността растат. “Вие просто не бяхте допуснати да правите правителство. Влязохте с изненада в политиката и сега не сте много желани, защото и като колеги в друг бранш, правите шоу” коментира Беновска. Данаилов подчерта, че не искат да участват в сглобки и корупционни схеми, нито са лицемери и си изпълняват предизборните обещания.

ПП-ДБ, бюджетът и забранените въпроси

“Как хората не оценяват това и не мога да проумея защо не се държи на обещаното преди изборите?” учудва се Данаилов и попита защо никой не зададе въпрос на Асен Василев вчера за бюджета и къде са 8 млрд лева, които щяха да бъдат достатъчни, за да няма бюджетен дефицит. Беновска пожела да изгледат пресконференцията на Васил Терзиев след кметските избори, за да отговори на питането на Данаилов кой има право да задава въпроси.

Беновска/ Терзиев/Петков: Дюкянът на кмета отворен ли е в СОС за хората от днес?

Васил Терзиев, кандидат за кмет на София от ПП-ДБ-Спаси София, Кирил Петков, съпредседател на ПП - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 6.11.2023 г.

ПП/ ДБ даваха микрофона на свои медии. Наложи се Беновска да се качи на сцената на политиците. И да зададе въпросите си от микрофона на лидера на ДБ Христо Иванов

Илиана Беновска: Може ли да ми позволите като кавалери, разбирате моето присъствие тук, мисля, че сте достатъчно елегантни! Да обясня защо съм на този микрофон!

Найо Тицин: Колега, ще ви прекъсна!

Илиана Беновска: Защо ще я прекъсваш, Тицин? Ти, кой си! Това са хората, които са избрани! Ти, Тицин, си техен слуга, моето момче! Вашия пресцентър не работи добре, ще ви го обясня после, след, извън, пресконференцията.

Искам да поздравя г-н Терзиев! Добре дошъл в Парижките, пардон, Софийските потайности! В местната власт в София! Искам да задам следния въпрос: Ваня Григорова получи почти равен на вашия рейтинг. Кавалерски и професионално, бих казала и политически зряло, би било да ѝ предложите позиция на председател на СОС - от уважение към вота на избирателите! Мислили ли сте по този въпрос, съвещавали ли сте се, господа? И какво е мнението ви. Искам да чуя мнението и на Кирил Петков, и на Борис Бонев, и на Христо Иванов, защото това е важен въпрос, който ще легитимира или ново ляво, или ще довърши вашия образ?

И втори въпрос, шеговит! На постерите си пишете, че започвате работа в понеделник. Нали така беше: В неделя ще празнуваме! Започваме работа в понеделник! Г-н Кирил, не ми се сърдете! Ще попитам: Дали, Дюкяна на кметството е отворен в понеделник, за избирателите? Започвате ли работа?

Найо Тицин: Ха, ха, ха, браво!

Илиана Беновска: Аз не питам теб, Тицин, моето момче! Нека вашия пиар си седне на задничето, ако обичате, и направете забележка на тези, които пращат имейли! И начина, по който се организира пресконференцията! Казвам ви, знаете мъдрата мисъл – успехът е общ, провалът е твой! Това, че някой си нещо прави в момента, той носи отговорност! Благодаря!

Васил Терзиев: Няма проблем! Аз нямам предизвикателства с това да поема отговорност! Така че за всичко, което не е наред – вдигам ръка! Да, пак направихме шоу, беше една пресконференция!

Илиана Беновска: Извинявайте, аз не чух отговор на моите въпроси, господа! Много се извинявам, не чух отговори на моите въпроси! Мога ли да се извиня и да ми отговорите коректно? Много ви моля! Учтиво!

Васил Терзиев: Само да отговоря с една дума, по въпроса за Ваня Григорова: Това, въобще, не е тема на днешната пресконференция! Вторият въпрос, за понeделник! Започнали сме вече работа, както виждате, и все повече ще вдигаме оборотите! Това отговаря ли, г-жо Беновска?

Илиана Беновска: За софийските потайности на местната власт? Мисля, че разбирате образа?

Васил Терзиев: Софийските потайности тепърва ще ги откриваме! Мисля, че ще имаме четири години да ги опознаем и да намерим решенията на проблемите!

Илиана Беновска: Благодаря много! Не чух вашите отговори също за лявото, г-н Петков и г-н Иванов!

Васил Терзиев: Аз отговорих от името на всички!

Илиана Беновска: Е, хайде, те не са Ви дали права на говорител, сигурно! Моля Ви, г-н Петков!

Кирил Петков: За Вас, общината ще бъде отворена и за всички граждани! Аз съм сигурен, че тя ще бъде прозрачна, ще покажем как промяната се случва на местно ниво и това ще бъде примера, който ще го даваме след четири години, за това съм сигурен!

Илиана Беновска: А за сътрудничеството с БСП в местната власт, това, което попитах за Ваня Григорова, новия ляв субект?

Кирил Петков: Новия кмет на София отговори по тази тема!

“Ето, това е пример как се задават въпроси на тези управляващи - микрофонът не се дава на журналистите, отговорите не са по същество. Ето, защо нямаше кой да пита Василев за бюджета” каза Беновска и пусна неин въпрос на пресконференция на Асен Василев.

Беновска/Василев: Да управлявате България, имате ли образование политик? Василев: Само икономика!

Асен Василев, министър на финансите - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 3.08.2023 г.

Илиана Беновска: Г-н Василев, въпросът ми е чисто технически! Г-н Василев, какво стана с достъпа до вашето министерство? Лично аз не съм получила никакъв отговор на мейлите, които акуратно и възпитано пратих и публикувах и като коментари! Изяснете, ако аз нямам икономическо образование, като как досега съм работила по тези теми, че даже и с Вас съм взимала интервю, което си сложихте в предизборната кампания част от него, без да ме питате дали може! И от друга страна Вие имате ли политическо образование, за да се намирате тук и да управлявате България? Благодаря Ви!

Асен Василев: Г-жо Беновска, на Вашия въпрос за достъпа до Министерството на финансите, достъпа до брифинги става след акредитация. Радвам се, че 100 години по-късно акредитацията стигна и до България! Ако искате да направите интервю с мен, както сте правили, пишете до пиар отдела, намира се свободно време, след което правим интервю. Както много колеги, които не идват на редовните брифинги, без да имат акредитация за редовните брифинги го правят.

Илиана Беновска: Не ми отговорихте Вие имате ли политическа квалификация да седите в Министерски съвет и да управлявате България, след като дискредитирате така журналистите по техните образования или заставяте медиите да имат рубрики?

Асен Василев: Разбира се! Акредитацията е нормален инструмент, който се използва от Европейската комисия до Белия дом. Стигна и до Министерството на финансите на България!

Илиана Беновска: Питам Ви имате ли политическа квалификация, г-н Василев? Do you speak Bulgarian (говорите ли български)?

Асен Василев: Аз съм министър на финансите, г-жо Беновска! Министър на финансите и имам икономическо и финансово образование! Така че да, имам квалификацията за този пост!

Парите за майките, данъците и бакшишите

Данаилов подчерта, че и на журналисти с икономическо образование им се отказва акредитация, така че е ясен избирателният подход. Беновска коментира, че е гледала вчера изявлението на Василев за бюджета като воайор на филми за възрастни през ключалката. Данаилов подчерта, че отговорите на Василев са били доста несигурни и неясни, а това е най-важният закон в държавата. “Бюджетът не се справя в приходната си част, както няма да се справи и догодина” заяви Данаилов. Беновска отвори темата за парите за майките - 700 лева не са достатъчно за отглеждане на дете. Данаилов се съгласи и подчерта, че в приходната част не излизат сметките и затова Василев предлага безумни идеи, които са “изтупани от архива на данъчната служба” или пък са екзотични - “данък бакшиш”. “Колкото и да се пишат, че са десни икономисти, те предлагат само леви мерки” заяви Данаилов. Беновска коментира, че всеки в България дава бакшиш и е прието да е около 10%, но много рядко може да се включи бакшиша в общата сметка или при плащане с карта и остават едни недекларирани пари. “Предложенията на общинските съветници не са тяхна работа, те са на ниво законодателство - да се плащат по-високи данъци за втора кола, да не казвам отнемане на жилища. Неприкосновеността на частната собственост е в Конституцията. Една голяма неграмотност има в законотворчеството и хората, които влизат да управляват процеси. Не може да избираме такива хора и затова избирателната активност е толкова ниска” коментира Данаилов.

ИТН в СОС; ГЕРБ подкрепя Терзиев

“С кого ще се обедините вие - вашите 3-ма души в СОС? ПП нямат мнозинство, ГЕРБ също, БСП, “Възраждане”” попита Беновска. Данаилов заяви, че възможността за плаващи мнозинства е добра от гледна точка на взаимен контрол, но това ще затруднява работата. Той коментира, че днес на националното съвещание на ГЕРБ може да се пренесе сглобката и на местно ниво, защото тогава 23 + 14 = 37 от 61 съветници, което е достатъчно мнозинство. “Няма решение на политическото ръководство на ИТН да правим обединение. Ще работим така” каза Данаилов. Беновска пожела да видят какво казва Борисов в Смолян по отношение на това кой и защо трябва да бъде подкрепен.

3 ноември 23-та, Самоков

Бойко Борисов: Но обръщам се към всички нас, към софиянци, към нашите симпатизанти – ние трябва да подкрепим кандидата на правителството, в случая Терзиев! Колкото и да не ми е отвътре! Да ги видим след това какви мнозинства ще направят в общинския съвет? И аз ще се вслушам от казаното от Кирил Петков, но публично всеки ден ще го питам след това, ако направи уйдурма в СОС с тези другите хора! И по същия начин ще се обърна към ПП-ДБ, към Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов – още имате време! Така, както аз „изнасилвам“ партията в момента, обърнете се, защото в понеделник и вторник ще разберем дали сте били искрени в този пост!

Данаилов коментира, че днес се очаква новина - дали ще направят мнозинство, което ще им позволи 4 години да управляват София заедно.

Министър на щастието

Беновска се върна на темата за майките и децата и даде за пример Унгария и политиката на Орбан за стимулиране на семействата. Данаилов коментира, че много компании са намерили икономическо развитие именно в Унгария. “Много пъти съм предлагала на политици - София има 3 млрд бюджет, а ако сложим и приходите от Градска мобилност, които не знаем къде отиват и касичката на софийски имоти - да направим нещо за младите. Бяхме в Абу Даби. Там имат министър на щастието. През 2016 година в ОАЕ назначиха младата и хубава Охуд ар Руми за министър на щастието. Част от нейната мисия е да насърчава положителните новини и истории, защото щастието е заразно. Когато хората са оптимисти, те са по-продуктивни и по-креативни, според Охуд ар Руми” каза Беновска. Данаилов одобри идеята, но за съжаление новините, с които ни заливат, са предимно с негативен заряд. Той сподели, че имат план за Топлофикация София и се надява да се приеме, а ако не се, то поне да се припознае като тема за работа.

Така завърши разговорът между Пламен Данаилов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 11-ти ноември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР