Беновска/Чорбанов: ИТН в НС? Чорбанов: Бюджета да приемем!

...
Проф. Андрей Чорбанов, депутат в 49 НС, ИТН - Илиана
Коментари Харесай

Проф. Андрей Чорбанов, депутат в 49 НС, ИТН - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.12.2023 г.

Ще участва ли ИТН в блокирането на работата на НС? Бюджета и конституционните промени.

„С огромно любопитство и удоволствие, чест за нас е, че проф. Чорбанов отново е гост в нашето студио! Но няма да му спестя въпроса от анонса – Какво търсите в 49 НС от ИТН? Политиката, глупако! Това последното е перифраза от „икономиката, глупако“ на Бил Клинтън, да не се обидите! Защото някои от незнаещите питат – защо ни наричаш глупаци!“, започна разговора Беновска. Чорбанов отговори: „Ние знаем, че с нашите малко на брой народни представители не можем да упражняваме натиск от какъвто и да е характер върху властта! Но това, което можем да направим, е да предлагаме всякакви варианти, проектозакони, бюджети по каквото и да е, свързано с упражняването на тази власт, което се надяваме, че управляващите понякога ще се вслушват! И второто, което можем да направим, е да светим в Народното събрание, да осветяваме това, което се случва, защото се случват мрачни неща в тъмни стаи!“.

„Даже може да го направите веществено, подхвърлям Ви, Вие сте достатъчно артистичен, пък и екипът ви! Защото тук преди Вас беше Костадин Костадинов, попитах го какво ще правят в Народното събрание в понеделник например? Той каза – ние няма да позволим да се проведе заседание на Парламента. Аз го попитах – ще се строите като хор ли, както каза председателят Желязков, ще пеете песни ли, какво? Какво ще направите, за да спрете? Аз, ако съм на тяхно място, имам си мнозинство, вие сте към 70 души и какво, ще застанете там и ще седите, а те ще си провеждат заседанието? Аз, ако съм там, ще си го провеждам!“, продължи Беновска. Андрей Чорбанов отвърна, че технически няма как да се проведе заседанието. Ако човек не може да излезе на трибуната и да говори. „Но те ще ви набият и ще ви изкарат!“, отвърна Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Може би някои това и очакват това да се случи! Надявам се да не се стига до батални сцени. Но да кажа от самото начало, надявам се, ние сме за приемането на бюджета, но против всичко, свързано с конституционните промени! Имаме осезаемото усещане, че най-вероятно Конституционния съд няма да приеме нито една от тези промени, заради легитимността на Народното събрание! Друг е въпросът, че начинът, по който се прави, демонстрираното неглижиране на каквото и да е мнение на опозицията, вкарване на промени с четири дена възможност за вкарване на тези промени е меко казано безумна! Тази форма намираме за меко казано неправилна и нелегитимна!“.

„Ще ми позволите ли да пусна председателя на вашата ПГ, който се изказа в Народното събрание по повод тази редица от хора. Аз харесвам вашата идея с фенерчетата, нали сте чели Карлсон – Фенерчето е страшно важно, фенерче значи къща триетажна за мъничко човече, като мен, което все лети нощ и ден!“. Може да дойдете с по един фенер! Има хубави фенери със свещи!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: „Много от нещата, които се случват, се случват извън наше присъствие! Те се събират в едни стаи управляващите. Но поне в зала може да осветяваме какво се случва, а то е повече от видно. Така че интересът е повече от сериозен от това да се упражнява властта. Аз имам чувството, да, хората се упояват да погазват всички правила, и неписаните такива. На нас ни е ясно, че като малка опозиция не можем да спрем гласуване на бюджет, на закони, които не ни харесват, те ще се гласуват. Но има правила, които се заобикалят и неща, които се правят извън законите! Това е нещото, което ни кара да правим такива нестандартни неща!“. Водещата пусна изказването на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна от 14.12.2023 г.

Тошко Йорданов: Нека само да ви кажа защо ИТН са отпред. Заради абсолютната бруталност, която извършвате с Конституцията! Заради това! Вие наистина, заради комплексите на Христо Иванов, ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни, долни неща с Конституцията, против всичката експертиза в юридическия свят и против желанията на българите! И си заслужавате. Не може да сте толкова брутални и да си мислите, че като имате мнозинство може да си правите каквото си поискате! Тук сме равни и този Парламент ще работи, ако и ние искаме! Ако не искаме, няма да работи! Не може да вървите срещу всички и трябва да си знаете мястото.

Беновска продължи: „Това беше неговата реч – всеки трябва да си знае мястото! Вие намерихте ли си мястото, след като не успяхте, за разочарование на много ваши избиратели, очакванията на хората да съставите правителство, да упражнявате власт, да промените много неща, да направите референдум за президентска република? Не искам да ви обвинявам в нищо, но засега не ви се получава! Шоуто върви в Парламента, бива ви. Даже Делян Пеевски леко ви иронизира, че ако вашият екип е бил ангажиран за коледното им празненство, затова знаете, че няма да има заседание в петък!“. Чорбанов отвърна: „Мога да отговоря доста оригинално на г-н Делян Пеевски. Не смятам, че ще намери по-добри думи за оригиналничене, но не смятам, че въпросът е в това! Нека да говорим чисто политически. Ако една партия в Европа спечели над 50%, значи нещо в държавата не е наред! Затова нормалните партии печелят около 20% и след това е въпрос на коалиция да управляват по какъвто и да е начин. Ние също не успяхме да спечелим 50% и това е нормално. Но трябваше да направим коалиция с всички тези хора, които ни показвате в момента. Трябваше да направим коалиция с Христо Иванов или навремето с Мая Манолова, или с хора, които в момента са влезли в отношения абсолютно интимни, ще го кажа, с тези, срещу които те протестираха! С тези, срещу които те обикаляха по павираната част на столицата! Тези, срещу които гребяха с лодки и правеха десанти на „Росенец“! Това е повече от безпринципно! Понеже отказахме да бъдем безпринципни, си понесохме и политическата отговорност! Изглежда, че има и хора, които са искали да вземем властта на всяка цена, дори с цената на някаква такова съглашателство, но не такава е била нашата идея!“.

Андрей Чорбанов заяви: „Що се отнася до конституцията, понеже втория и третия ми син учат право, аз съм далеч от тази материя, но почитам някои общи неща – какво е Конституция по принцип? Това е основен закон, който в най-голяма степен отразява настроенията на обществото!“. Беновска отвърна: „Чакайте, конституцията е сбор от правила, както казва Збигнев Бжежински, които се спазват!“. Събеседникът ѝ продължи: „Това е следствие, разбира се, че трябва да се спазват! Но, когато една конституция бива променяна, най-нормалното нещо е да се види какво е общественото мнение. След като тези промени имат огромна нагласа на несъгласие първо в обществото, второ в сферата на самите хора, които засяга най-много, тоест съдебната власт и хората, упражняващи съдебната власт. Когато конституционните специалисти казват, че тези неща не трябва да се правят по този начин, аз смятам, че е проява на наглост да направиш промените по този начин, за да се харесаш на който и да е!“.

„Демек в понеделник вие какво, ще позволите ли да има заседание? Или ще се присъедините към призива на „Възраждане“ да блокирате това заседание? Решили ли сте какво правите?“, попита Беновска. Чорбанов отговори, че има дневен ред, който е за понеделник. В него бюджета е трета точка. ИТН ще влезе в зала, за да гледа бюджета. Той добави: „Втора точка е много интересна, за отношенията между Русия и Украйна. Боже мой, това ли в момента е най-важното за страната предколедно!?“.

„Веднага ще Ви кажа какво е най-важното, чуйте какво каза Николай Денков в Брюксел!“, продължи Беновска и пусна запис от изказването на Денков:

А Премиерът акад. Николай Денков в Брюксел, на среща на лидерите на ЕС, заяви умотворение за световно...

Николай Денков: За нас миграцията е основният приоритет. Другият приоритет е Украйна.

Андрей Чорбанов коментира: „Казвало се е в миналото – Боже, пази България! Сега мога да продължа тази популярна притча с конкретни наименования, от кого да се пази България! Но аз смятам, че най-важното в момента за страната ни е бюджета! Ще кажа най-дългата дума в българския език – непротивозаконоконституционствувателствувайте! Но най-важните проблеми за страната, повтаряме го постоянно, ние сме най-бедната страна в ЕС, и то гранична страна с Азия! Така че най-важното нещо е бюджета на този етап и разбира се енергийната сигурност!“.

„Добре, значи ще блокирате първа и втора точка и ще искате да се гледа трета?“, отново попита Беновска. Събеседникът ѝ отвърна, че трябва да се смени реда. Водещата отбеляза, че ако се блокира заседанието в самото начало, тогава изобщо няма да се стигне до трета точка. Гостът ѝ обясни, че извънредните заседания се правят по особен начин, председателят може да определя точките без да се гласуват от залата. Така че всичко е неговите ръце. „Така че, ако председателят реши и разбира се, ако му позволят, защото да не изпадаме в излишни илюзии, че председателят има свободна воля, ако вторият премиер Пеевски нареди на председателя да започне с бюджета, това ще бъде добре за страната и ние ще положим усилия да се приеме максимално добър бюджет. За понеделник е предвиден бюджета на НЗОК и на ДОО!“, заяви Чорбанов.

„Демек, вие сега направо съветвате председателя – Росене, тури първа точка, за да може да я изгледаме!“, продължи Беновска. Чорбанов отвърна: „Г-н Желязков е разумен човек, прекрасно разбира какво му казваме! Това е причината при всички спорни и конфликтни неща, които се разглеждат в залата, той да напуска залата и оставя на подопечните му управляващи заместник-председатели, защото неуправляващите заместници може да объркат някое гласуване и да не се получи както трябва, така че подопечните заместник-председатели от управляващите да водят и да берат този срам, за да се стигне дотам, че г-н Росица Кирова да чувства някакъв сексизъм!“.

„Значи, ако Росен Желязков, съветвайки се с Пеевски, както казвате, стигне до мъдрата мисъл да сложи бюджета първа точка, Народното събрание ще заработи в понеделник и вие няма да участвате в блокирането?“, попита Беновска. Чорбанов отговори, че такава е индикацията и от другите ПГ, че би следвало да се гледат важните неща. Водещата припомни условията, които Костадинов е поставил – да има извинение за действията около Паметника на Съветската армия и да се уволни областният управител на София. Гостът ѝ отвърна, че не консултират действията си с Костадин Костадинов. „Няма нищо престъпно да си говорите!“, отбеляза водещата. Чорбанов отвърна, че ИТН си говорят с всички, нямат проблем с това. Казват на управляващите например, че това, което вършата не е редно. И има много депутати от управляващите, които гласуват с омерзение. Но самите те признават, че нямат друг избор, защото трябва да спазват правилата на коалицията.

Ваксините.

„Не мога да отмина темата, бяхте се поувлекли покрай ковид да правите ваксини срещу една болест, която я няма като болест, по-скоро е икономическа болест!“, продължи Беновска. Чорбанов отговори, че болестта съществува и ваксините са били направени. А относно икономическата част от нещата, това вече е друга тема. Пандемията наистина е била използвана с нечисти цели.

„Сега се опитват да ни пробутват разни скарлатина, коклюш и други работи!“, коментира водещата. Гостът ѝ отвърна, че ваксината срещу коклюш е утвърдена и е от задължителните ваксини. Беновска попита: „Моите деца, русички, светли, като им биеха ваксините, започваха да кашлюкат! Защо русите, светлите хора се влияят от тази ваксина?“. Чорбанов отвърна, че няма такова нещо, не става въпрос за руси или светли. Коклюшът обаче е бил най-трудната част от тази ваксина. Това обаче е било заболяването, което е водило до най-голяма смъртност сред бебета и деца преди масовата имунизация. „Така че ваксината си работи прекрасно! Друг е въросът, че антиваксърските настроения са по отношение на всичко! Това беше големия грях на хората, които проповядват това, стандартните ваксини предпазват! Ваксините срещу морбили, полиомиелит, БЦЖ – това са прекрасни ваксини и аз съветвам всички родители да ваксинират децата си със стандартните ваксини!“, категоричен бе Чорбанов.

Пренаталните тестове.

„Искам да поговорим и за нещо, с което се занимавам вече пета, шеста година – пренатален тест. Това е тест, който установява с кръвни изследвания всички генетични заболявания, които могат да се установят в един плод във време, в което той може да бъде отстранен, с извинение, ако трябва. Искам да кажа следното, говорим много за какво ще се дават тези 8 милиарда от бюджета на НЗОК. И всички казват, че е за превенция. И хайде да питам аз за този тест, който струва 3 000 лева?“, продължи Беновска. Чорбанов отвърна, че тестът е по-евтин, ако се направи в България, това е възможно. Например лаборатория „Геника“ се занимава с това нещо. Той продължи: „Ако бяхте погледнали бюджета за превенция и диагностика, щяхте да видите, че сме внесли в бюджета на здравното министерство, в които искаме точно това!“. Водещата поздрави своя гост и обясни, че от 6 години работи за това нещо.

Чорбанов обясни: „Генетичните заболявания не се лекуват, в голямата си част. Те остават за цял живот, което води първо до изключителна травма за семействата, които го преживяват и второ до голям разход за бюджета!“. Беновска отново поздрави госта си за инициативата за пренатални тестове, платени от касата, и си пожела това най-накрая да се случи! Така завърши разговорът между Андрей Чорбанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 16-и декември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР