Беновска: Борисов, Пеевски, Петков, Денков, Радев: Пука ли ви за България и нас, българите?

...
Росен Желязков: Преминаваме към гласуване на проект на решение за
Коментари Харесай

Росен Желязков: Преминаваме към гласуване на проект на решение за гласуване вот на недоверие на МС с министър-председател Николай Денков. Ще прочета проекта на решение – НС на основание чл. 86, ал. 1 и чл. 89 от Конституцията на Република България реши гласува недоверие на МС на Република България с министър-председател Николай Денков Денков заради провал в сектор Енергетика. Подлагам на гласуване проекта на решение за гласуване на недоверие. Режим на гласуване.

Посочете резултата! Гласували 214 народни представители. За 71, против 143. Няма въздържали се. Предложението не е прието, вотът е неуспешен!

Поискано е прегласуване. Колеги, ще подложа прегласуване, моля режим на гласуване! Посочете резултата! Гласували 214 народни представители. За 71, против 143. Няма въздържали се. Предложението не е прието, вотът е неуспешен!

Бойко Борисов не гласува - бил в Разград…

Делян Пеевски, обаче, „подпря“ със силен гръб „сглобката“ ли не коалицията ли… Той си знае…

Медия: Неуспешен вот на недоверие, докога вашата ПГ ще дава доверието си на това правителство?

Делян Пеевски: Ние сме казали, докато си изпълняват обещанията към българските граждани и работят за хората, ние ще я даваме тази подкрепа! Защото е важно да го има това евроатлантическо мнозинство!

Медия: БСП подготвят още един вот на недоверие?

Делян Пеевски: Пореден цирк, видяхте, загуба на време на всички и пари на българския данъкоплатец! Вместо да си вършим работата се занимаваме с цирковете на проруската опозиция!

Медия: Само преди минути Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, каза, че при ротацията ще има смяна на министри. Конкретно Вие бихте ли сменили някой министър?

Делян Пеевски: Рано е още това да се каже. Ние ще кажем кого подкрепяме и кого не подкрепяме, когато дойде времето, март месец е далече.

Медия: Кой е индикаторът, който ще ви покаже, че това правителство се отдалечава от евроатлантическия път? И коя постъпка на ПП може да ви накара да премислите дали това правителство трябва да е на власт, защото очевидно вие и ГЕРБ сте решаващи

Делян Пеевски: Ако се отдалечат от евроатлантическия път на България, веднага ще го свалим това правителство! Това е първото. И второ е, ако не работят за хората. Ако министрите не се заемат да решават проблемите на хората и да видим реално подобряване на стандарта на живот, ние ще се оттеглим от тази подкрепа.

Медия: Г-н Пеевски, правосъдният министър заяви пред Дневник, че ако не се приемат промените в Конституцията така, както са ги предложили, правителството ще подаде оставка!

Делян Пеевски: Промените в Конституцията ще бъдат подкрепени. Това е ясно на всички. Това е излишно да го говорим, това няма да е причината да си тръгне това правителство!

Медия: Предстои приемането на декларация в подкрепа на Израел, какво иска да покаже България с този знак?

Делян Пеевски: Както казахме, пълна подкрепа за Израел срещу агресора от Хамас!

Медия: Като заговорихме за промените в Конституцията, как ще коментирате становището на Венецианската комисия?

Делян Пеевски: Според мен становището е добро. Няма нещо неочаквано за нас. Дори сме доволни от това, което казват. Единствената промяна, което за мен е изненада, досега толкова години се говореше, че трябва да лишим главния прокурор от права. Това становище е обратно, че се лишава от много права. За мен това е странно! Ще го дискутираме с колегите. Ние сме за пълно орязване на правомощията на главния прокурор, но ще чуем и колегите с какво искат да се съобразим от Венецианската комисия!

12-ти октомври 2023

4 часа дебат на депутатите за енергийната политика на страната по вота на недоверие на Възраждане, ИТН и БСП срещу правителството Денков-Габриел.

След дебатите лидерът на ГЕРБ Борисов отиде да рита.

Бойко Борисов стартира с гол първенството за ветерани

Ветераните на "Витоша" (Бистрица) разгромиха с 6:1 "Локомотив" (София) на стадиона в "Надежда" в първия си мач от новото първенство. Бойко Борисов вкара един гол за победата на шампионите през последните 8 години.

Бойко Борисов: Разбира се, че ще подкрепим правителството, още повече в така международна обстановка. Представяте ли си сега служебно правителство и нови избори плюс кметски. Просто това е едно време, в което опозицията ще може да си изговори каквото има да казва!

Костадин Костадинов: Има огромна разлика между Борисов сутрин, Борисов на обед и Борисов привечер. Така че нека да видим как ще се събуди Борисов утре, пък може и до вечерта да каже нещо по-различно. Защото виждате, че има много различни послания, които той отправя. На вас казва едно, в зала казва друго, на техните си хора казва трето, на партньорите си казва четвърто. Ако следваме някои от неговите послания и реторики, би следвало ГЕРБ да гласува срещу това правителство.

Медия: Вие можете ли да го убедите да гласува против това правителство?

Костадин Костадинов: Как да убедя човек, който липсва в момента в залата? ГЕРБ ги няма. ДПС също ги няма. Забелязвате ли, че липсва каквато и да е аргументация от страна на управляващите партии? Защото единственият, който стана и се изказа и предизвика доста приятни емоции, смях и приятелски и дружески закачки беше Кирил Петков. Той винаги, когато стане да се изкаже, се получава едно оживление. Другият такъв забавен субект е Искрен Митев. На него също винаги много добре му се получава. Сбъркал си е професията, той е стендап комедиант, забавлява ни успешно, безплатно при това. Усещам, че се грижи за нашето добро настроение!

Кирил Петков: В днешната среща със службите, това, което мога да кажа, че някои служби се бяха справили много добре, като служба „Военно разузнаване“. За съжаление имаше служби като ДАНС където мисля, че научих повече вчера от CNN, отколкото от техния доклад. Това, което е ясно, че ние трябва да имаме тази реформа в службите.

Медия: БСП са готови да внесат и вот на недоверие, следващ, ако кабинетът не бъде свален, в сектор сигурност. Вашият коментар?

Кирил Петков: Това, казах го днес и от трибуната, показва предизборна немощ, когато трябва да използваш вотове на недоверие като част от предизборната ти кампания. Защото аз много бих се радвал реално тази кампания да бъде как ще решим проблемите на градовете, на малките населени места. Това трябва да е дебата! А не да се упражняваме през вотове на недоверие с негативни кампании. И аз днес се обърнах към техните избиратели, че наистина трябва да поискат от своите партии да им дадат решения, решения за бъдещето, решения как животът им да стане по-добър, а не само да се налива омраза и негативно отношение към Парламента!

Делян Пеевски: Притеснително е всичко, което се случва в момента, зверския тероризъм, който беше осъществен от страна на Хамас към Израел. Ние трябва да осъществим пълна подкрепа на Израел след това, което се случи. За България към момента ни казаха, че няма пряка заплаха. Единствено може би миграционен натиск в един момент, но допълнително ще ни информират. За момента няма нещо, което да е притеснително пряко за нас. Казаха, че нещата са под контрол, но трябва да наблюдаваме!

Медия: Вашият коментар около дебатите за вота на недоверие?

Делян Пеевски: Виждате, пълен цирк, който беше ненужен, да губим парите и времето на данъкоплатците!

Медия: Трябваше ли да има такава среща при президента, а не КСНС?

Делян Пеевски: 100% трябваше да има! Това беше излишно в такава ситуация трябва да има пълно обединение! Да разделяме властите е абсурдно. Не трябваше да има два съвета и това се случи, защото партийните лидери на бяха на другия!

Медия: Чия е вината?

Делян Пеевски: Вината е, че институциите не са го координирали!

Медия: А Вие в качеството си на какъв бяхте на председателския съвет?

Делян Пеевски: В качеството си на представител на ДПС.

Медия: А службите добре ли са си свършили работата?

Делян Пеевски: С това, което докладваха за момента смятаме, че са си свършили работата!

Медия: ДПС ще подкрепи ли правителството?

Делян Пеевски: Да, единодушно ще подкрепим правителството!

А иначе… Говори си, не ми пречиш…

10 октомври 23-та, Борисов от Видин

Бойко Борисов: Сега три години нищо! И щом допуснахте такива да стават и първа политическа сила, сега ще траем и ще си сърбаме попарата, която ние българите сме си надробили! Ето ви инфлацията. 2017 г. при лошия Бойко и ГЕРБ – 0,7%! Сега при готините 7%! Честито!

И колкото по-добре се представите, толкова по-малко ще ви влияе сглобката! Защото, ако се получи в общините същото като в Парламента, ние имаме 69, те имат 36, но в тази сглобка нищо не може да се планира за дълго време. Законодателната власт, в интерес на истината тук Кирил Петков се справи много добре, донесе един списък със закони, направихме тайминг и се справихме добре. Ако същото можем да направим в изпълнителната власт, но да видим. Ще прегледаме министрите и тези, които не се справят много добре, ще се сменят!

Няма да мине вота, правителството е стабилно, сглобката е стабилна, занитена!

12-ти октомври 2023, Асен Василев, НС

Медия: Първо сериозно изпитание за това правителство, макар че смятате, че вотът няма да мине, така показва математиката. Защо обаче това правителство трябва да остане на власт?

Асен Василев: Защото дава ясна перспектива в каква посока се движи България! Започнахме да правим трудни реформи, които бяха отлагани 20-30 години. Тези 66 мерки, които бяха заложени за второто плащане и бяха изпълнени, придвижиха цели сектори напред. Сектори, в които от години има проблеми, замитани под килима. Започна съдебната реформа. Това е една изключително дълга битка, която трябва да бъде изведена. Първите крачки са направени, имаме още много дълъг път през нас. И не на последно място, защото зададохме много ясна посока на България към Европа и с влизането в Шенген, и с влизането в еврозоната, и с влизането в ОИСР, която е клубът на богатите, където очакваме да станем членове през 2025 г. И на последно място, виждаме, че бизнесът започва да инвестира. Спестяванията на българските граждани през последната година са се повишили с 7 милиарда. И България е една от малкото страни в ЕС, те са 5, в които ръста на доходите изпревари ръста на инфлацията през последната година.

Асен Василев: Пари в бюджета има. Всеки месец публикуваме баланса, в момента в сметката на правителството има над 10 милиарда лева!

12-ти октомври 2023, Николай Денков, НС

Медия: Може ли вота на недоверие да мине? Има ли основания в критиките на опозицията?

Николай Денков: Няма никакви основания в критиките на опозицията! Като погледнете фактите виждате, че няма никакво основание в това, което се говори.

Медия: ГЕРБ и ДПС не са тук, за да защитят правителството!

Николай Денков: Няма нужда да ни защитават, ние можем да се защитим и сами. Тези аргументи, които се чуха, са много слаби.

Медия: Има критики от ГЕРБ, че някои министри не си вършат работата, вие казахте, че при ротацията може да има промени. Кои министри могат да бъдат сменени?

Николай Денков: Това, което казах и ще повторя отново, министрите трябва да бъдат оценявани по това дали си изпълняват програмата. В момента всички се справят с програмата и аз нямам основания за някакво недоволство към някой конкретен министър.

Медия: Как ще коментирате становището на Венецианската комисия за конституционните промени?

Николай Денков: Становището е много ясно, по отношение на основните промени, свързани със съдебната реформа, Венецианската комисия подкрепя. част от тях са техни предложения от предишни периоди!

Медия: Но има и критики!

Николай Денков: Нормално е да има критики, когато става дума за такъв сериозен документ. Основната критика е, че не са описани мотивите достатъчно сериозно. Добре, ще се опишат тези мотиви. Има критики за това, че може би неподходящо са избрани хората, от които може да се избира служебния премиер. Но основното е, че се подкрепя идеята, че трябва да има промяна в статута на служебното правителство. Така че нека не смесваме подкрепата по всички основни предложения с това, че има и критики по отношение на мотивите и това, че нещо трябва да се промени като конкретика. Няма нищо драматично. Има два месеца. Тези два месеца се използват, за да се прецизират предложенията. Не е тайна, че ние чакахме предложенията на Венецианската комисия, така че с една дума ги приемам с благодарност!

Медия: Има още блокади по българските пътища?

Николай Денков: А вие как предлагате да ги махнем. Надявам се хората да разберат, че аз ги чувам, екипът в МС ги чува и се опитваме да решим техните проблеми. Това, че някой друг ги лъже, че ако стоят там, ние ще изтеглим плановете и ще решим някакъв проблем, просто ги лъжат. Ние се опитваме да решим техния проблем, а техния проблем е, че влизат нови технологии, те произвеждат по-евтин ток и всъщност пазарът ще натисне въглищните централи да намалят своя капацитет. Ние се опитваме да им помогнем този преход да се осъществи. Колкото по-бързо го разберат, толкова по-добре!

7-ми октомври 2023, Кирил Петков, НС

Медия: Г-н Борисов критикува работата на правителството и посочи 7-8 министерства, които не вършат добре своята. Какъв е Вашия коментар?

Кирил Петков: Моят коментар е, че виждате как министър-председателят Денков минава криза след криза напълно успешно! Виждаме как министърът на регионалното развитие например спира за 4 милиарда поръчки и пуска по най-прозрачен начин новите поръчки! Виждаме как министърът на финансите успя от минус 6% дефицит да стигнем до 3% дефицит само за няколко месеца! И всъщност това, което искам да кажа на г-н Борисов е, че трябва да се чувства доста горд, че подкрепя това правителство! Второто, което искам да кажа, е, че когато говорим за ротация, имаме уговорка, че той без нас не може да смени никакъв министър. Трябва да има съгласие на двете партии, че един министър трябва да се смени!

Медия: Тоест, смятате за неоснователни критиките на Борисов, че има министри, които не си вършат работата?

Кирил Петков: Абсолютно! Аз мисля, че имаме един много добре работещ Министерски съвет в едно много трудно време за всички българи!

Кирил Петков: Вижте, „Възраждане“ и особено ИТН са доста деструктивни. Те само се чудят как да направят още по-голям проблем там, където всъщност няма проблем! На никой не помага този вот. Не мисля, че има някой българин, който иска да се ходи на поредни избори. те просто се чудят как да са актуални преди местните избори, затова вкарват цялото народно събрание да се занимава с доста глупави техни действия!

8-ми октомври 2023, Бойко Борисов, Плевен

Бойко Борисов: Няколко думи чисто партийни. Това съм извадил, защото Кирил Петков вчера каза, че ние сме самохвалци, че се хвалим, тук съм извадил всички закони и ще ги оставя на медиите, на колко закони, предложения, решения аз съм се подписал пръв. Аз да не спорим. И ще му отговоря само с едно изречение – в политиката най-важна е математиката. Особено когато ти предстои вот на недоверие, както Чърчил го е казал, трябва да умееш да смяташ. И когато имаш 30 депутати, не може да кажеш, че тези с 69 се хвалят, че не са направили нищо, а се хвалят. Истината е, че и ние без тях не можем, и без ДПС не можехме. Но те без нас хептен не могат. И вместо като не-коалиционни партньори да се похвалим всички за направеното, защото и те, и ние правим изключително тежки компромиси и си залагаме името. Сложих си подписа преди няколко дни за решенията в енергетиката. При положение, че това е изцяло работа на правителството да си вкара ПВУ. И защо тогава не им беше виновен Пеевски? Защото ги бранеше като квачка пилци! И без него нямаше да могат да направят споразумение. Онзи ден Петков, синдикатите бяха заедно при мен. Заедно решавахме тези въпроси. Прав е Петков, той направи и донесе списъка със законите, които трябва да направим и да приемем преди ваканцията. И без един, защото се съгласихме, че няма време за него, всички останали ги приехме. Това е истината!

Затова ги призовавам колегите от ПП, независимо, че е предизборна кампания, да знаят, че след няколко дни ще имат час по математика! И ще се брои! И който знае да смята, трябва да разбере, че трябва да събере 121! Ако се мисли за най-велик и единствен, а другите като пиленца вървят след вас, може да не му излезе уравнението!

Вчера са пуснали грантова схема за фотоволтаици с батерии по ПВУ. Това е нещо, което ние забранихме с решение на НС. Ще раздадат на свои фирми около 266 милиона лева. И 663 милиона лева за други фази. Ако това е вярно, на вота трябва да го обяснят. Ние няма да си сложим подписа под такава кражба. Надявам се, обръщам се към ПП и към правителството, това да не е вярно! Защото по трънския курс това е към милиард! Надявам се това да не е вярно! Ако пак са се объркали, защото миналия път казаха, че са се объркали, бил индикативен списъка, бързо да задраскват там и да оправят! Това мога да им кажа!

Така че по-добро от това няма към момента! Надявам се от ПП да са си дали сметка и както Христо Иванов, когато гласувахме 161 гласа за Конституцията, излезе и благодари по ред, по големина на партиите – на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС! Така и аз им благодаря за всичко направено добро, естествено, че без тях не може, естествено, че имат много инициативи, но ние даваме 69 гласа, докато ПП имат трийсет и няколко, двойно по-малко. Сложно е, защото на терен навсякъде сме основни противници по градовете, а парадокс е, че в четвъртък трябва да браним заедно правителството, излъчено с техни министри! В такава ситуация не съм си мислел, че мога да бъда поставен някога, хем да нося отговорност, хем да не мога да вземам решения!

7-ми октомври 2023, Борисов, Ловеч

Бойко Борисов: Гледам, гледам, от мен по-добър за премиер няма! Както и да го гледам. Разбира се трябва да се шегуваме от време на време, иначе ще кажат – той би два часа път и какво ни каза, че няма да стане. А вие винаги сте гласували за мен, защото знаете какво е след това, каквото сме обещали, е станало! За да стане обаче ни трябва добър резултат на местните избори! Получим ли добър резултат, затвърдим ли си водещата роля като партия, ще говорим с колегите и ще имаме повече тежест. Народът ще е препотвърдил за пореден път какво правим ние! Защото разбирате ли, то е цинизъм! Тук са Скравена, лагерите, а в София кандидат за кмет е внукът на военното контраразузнаване, на ДС! Аз не знам колегите от СДС, по-старите, аз тогава марширувах по плаца още, как го приемат това нещо? А ДСБ са ми приятели сега, дори и не можем да се изкажем както трябва! И СДС, и ГЕРБ не го приемаме и затова сме заедно!

7-ми октомври 2023, Борисов, Велико Търново

Бойко Борисов: Добър ден! Всеки път, когато изляза пред толкова народ, някои си мислят, че репетирам. Но на медицински език правя такава медитация. Защото от една страна трябва да ви кажа защо да гласувате за нас, а от друга се раздвоявам.

Компромисът! За едно нещо на региона на Търново съм сърдит! И ще продължавам да съм ви сърдит. Ема хубаво говори за боляри, но как търпите 3 години да ви бъде спрян „Хемус“ бе, хора? Как търпите международния път да ви минава през центъра на града. Един протест нямаше! Как можахте това да го направите? Вчера сутринта викахме регионалния министър Андрей Цеков заедно с Нанков, който пък е шеф на регионалната комисия. Ще направя всичко възможно, заедно с колегите, „Хемус“ да тръгне! Но, заради вашето поведение, заради вас тя ще е три пъти по-скъпа. Сиреч от вашите джобове ще се извадят много повече пари от данъци, заради мълчанието, търпението! Мога да продължа, но много ще ви обидя!

И ако каже сега някой ваш опонент, защото ние не можем да ги наречем врагове сега, но можем да ги наречем противници, трябва да намерим брюкселска дума за механизъм за сътрудничество. Не сме и партньори, нещо такова сме. То е смешно, ама на мен не ми е смешно, защото вчера с лидера на ПП съм изкарал заедно 4-5 часа по всички тези теми. Пътна карта енергийна, закон за енергетика, Конституция, ПВУ. И вечерта трябва да говоря срещу него. А на други ден трябва да му кажа – здрасти, ела сега да видим какво правим по дневния ред. Разбирате ли в какво положение сме аз и колегите ми?

Пари в държавата няма! Битката, и ние вчера гласувахме на моите двама колеги, гласуваха, защото аз бях в Ловеч, пътната карта в енергетиката. Гласуваха закона за енергетиката. Но този път не им дадох да се подпишем, защото не съм уверен, че планът е добър, изпипан. Макар че имаха три години. Ние оставихме готов план с Томислав Дончев, представихме го. Но те, за да покажат, че са по-добри, не го приеха. И благодарение на нас сега се приема. Но аз не съм сигурен какво се приема и не мога да ви убедя, че е добро. Особено като видях фирмите, които бяха наредили там. Каза, че било случайно, било грешка. Добре, приехме го. Ама как се появиха там, по какви критерии? Но нали сме партньори, ще си затраем.

Предстои много трудно време. Дори с компромисите, които направихме, аз не знам Брюксел дали ще се съгласи.

Но ние чакаме Асен Василев да внесе, за който също направихме компромис да не е сега бюджета преди изборите, за да не го критикуват, защото той е за критика, да бъдат заложени там парите. Затова, уважаеми медии, казах от какво не съм доволен. И той е длъжен да се поправи. Цялата тежест в момента е върху Парламента.

И затова, когато имаме претенции министрите, те се основават на това, че ние с гласовете си сме ги назначили тези господа. И в същото време искаме те да работят още по-добре. Това че сме ги назначили, аз съм сменил над 60 министри и все приятели, все колеги, все от началото. Народът не чака да се учиш на негов гръб. Минаха вече четвърти месец.

Колегите от Възраждане, от БСП, от ИТН ни се подиграват? Защо? Защото още го няма този механизъм, който да ни направи по-силни в тази не-коалиция. Онзи ден слушах г-н Денков, полага огромни усилия човека. И аз съм бил много пъти премиер, но зад мен стояха над 100 депутата мои. А той няма, ПП имат 36. Разбирам колко му е трудно. И затова диалогът с нас трябва да е ежечасен, ежедневен. Ние по-добро не можем да сглобим! И ако бяха честни, защото ние бяхме честни, да кажат ние без ГЕРБ и ДПС, защото тези мнозинства, не само за Конституцията, а и в ежедневната работа изискват много депутати. Много от тях участвал в различни комисии, форуми в Европа, Америка, пътуват. Кворумът, неслучайно Чърчил е казал – най-важното в политиката е да знаеш математиката.

Хайде представете си една враждебна ДПС до Възраждане, БСП и ИТН, при тази не-коалиция, в която ние не се харесваме – как ще се удържи тази сглобка? И като започнат – ама той Пеевски така, ама ДПС така! Кажете истината! Ако те не са до нас, ние ще паднем! Ще заградят трибуната като миналата седмица и какво ще стане? В същото време всички евроатлантически закони, съдебна реформа, Конституция, те гласуват с нас. Това е истината. Хайде малко спрете с лицемерието!

Какво да ви кажа? Очаквам за първи път от вас вие да ме разбирате. Защото знам как изглеждаме. Вие очаквате от мен твърдостта, която сте виждали 20 години, от ГЕРБ да е първи и да определя дневния ред. А в момента хем сме първи, хем виждате аматьорска работа. Повярвайте ми, при прегласуванията на втория, на третия път те се убеждават, че това, което говорим, е истина.

11-ти октомври 2023, Румен Радев, Президентство

В президентската институция се проведе консултативна среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерките за тяхното минимизиране

Румен Радев: Уважаеми дами и господа,

Благодаря на министър-председателя, заместник министър-председателя, началника на отбраната и ръководителите на службите за сигурност за проведената днес консултативна среща, на която обсъдихме рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерките за тяхното минимизиране, както и за необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

Използвам случая да поздравя българското правителство за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. Завършването на тази операция остава приоритетна задача.

В резултат на изнесените доклади от службите и министерствата се обединихме около позицията, че към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната, но остават в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска. В същото време е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства.

Ескалацията на въоръжения сблъсък между „Хамас“ и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни с потенциално проникване на членове на терористични организации.

Изненадата, дори шокът, от първите часове на бруталната агресия на „Хамас“ срещу Израел ясно показаха огромното значение на службите за сигурност и тяхната адекватност. Затова придобиването, използването на високотехнологични системи за придобиване на своевременна и достоверна информация, за нейната обработка и защита, остава приоритет. Технологичното обновяване на службите за сигурност няма алтернатива.

Противодействието на засиления миграционен натиск, който увеличава и риска за проникване на терористични елементи на нашата територия, изисква надеждна защита на българската граница. Това налага ремонт и поддържка на преградното съоръжение на съществуващите системи, така и придобиване в спешен порядък на нови технически системи за наблюдение, проследяване и регистриране на опитите за нелегално преминаване на границата. Изисква и повишена мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа до граничните пунктове. Изисква да продължаваме усилията, да работим с нашите европейски партньори за тяхната още по-голяма подкрепа.

Технологичното обновяване на Главна дирекция „Гранична полиция“ спомага и за по-бързото постигане на приоритетната национална цел – членството в Шенген. Радвам се, че имаме пълен консенсус, че трябва да продължим с тези усилия, както и в по-бърз порядък да завършим изграждането на инициираната от България оперативна целева група за ефективно противодействие на трансграничната организирана мрежа за нелегален трафик на хора.

Години наред фокусът на модернизацията на Българската армия е поставен върху големите и скъпи проекти – самолетите, корабите, бойната машина на пехотата. Без тяхната реализация е немислимо да говорим за модерни въоръжени сили.

Затова на базата на тази среща имаме общото разбиране, че наред с продължаващата реализация на големите проекти за модернизация трябва неотложно да се насочат усилия към нискобюджетни проекти, които да ни дават информационно превъзходство и асиметрично предимство. Но не можем да говорим за сигурност без да има дългосрочна целенасочена политика за хората в системата за национална сигурност. Тревожният проблем, който изисква аварийни и неотложни решения – това е пресичането на отлива на кадри, привличането на млади хора с качества, програми за тяхната мотивация, професионална подготовка и реализация.

Тази среща няма да бъде последна, защото средата за сигурност налага обединяване на усилията на всички институции. Ще бъде само началото на много по-продуктивно взаимодействие на всички нива за решаване на редица важни въпроси. Трябва да сме наясно, че инвестициите в сигурността имат цена, нерядко твърде висока, но без сигурност няма устойчиво развитие и просперитет. Вярвам, че консенсусът, който постигнахме днес, ще намери прием и в институциите, и в обществото.

12-ти октомври 2023, Денков, 49 НС

Премиерът акад. Денков: Няма да има енергиен апокалипсис

Реч на министър-председателя от трибуната на Народното събрание по време на дебата за вота на недоверие към правителството

акад. Денков Опозицията днес поиска вот на недоверие заради цитиран провал в сектор „Енергетика“. Единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис. Ще ви разочаровам, господа от опозицията - енергиен апокалипсис няма и няма да има.

Защо се провали опозицията? Защото всички изложени „аргументи“ нямат нищо общо с истината. Само няколко примера:

Първо, правителството и Брюксел, както често се цитира, не затварят въглищни централи. Тези централи са под натиск от пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по-евтин ток. Базовите мощности, включително ядрените и въглищните централи, ще бъдат осигурени и подкрепени от държавата още десетилетия напред и никой не поставя това под съмнение.

Второ, вече се работи активно по внедряването на редица нови мощности. Има договор и се работи по два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“, всеки от които е с мощност 1000 мегавата. Подготвя се изграждането по нов ПАВЕЦ с капацитет, който многократно надвишава капацитета на ПАВЕЦ „Чаира“, а вече се работи и за ремонтирането на ПАВЕЦ „Чаира“. Освен това се работи по разширяването на газовото хранилище в Чирен, така че да се осигури работата през зимата.

Най-важното: до 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности от сегашните 13 000 мегавата до 30 000 мегавата, т.е. два пъти и половина, при положение че максималното потребление в България в най-студените дни на зимата не надвишава 8000 мегавата.

Трето, няма никаква опасност да затворим мощности, които са необходими за нормалното функциониране на енергийната система. Обратно - България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни само и единствено ако модернизира технологичните си мощности. Това е, което правят съседните страни, защото това е единственият начин да се осигури по-евтин ток за българите и за гражданите на съседните страни. Ако не го направим, тогава ще внасяме електроенергия.

В заключение: плановете не затварят централи. Те помагат на регионите да извършат прехода, който е неизбежен поради промяната на технологиите по света, в Европа и в България. Ние като правителство ще работим, за да подпомогнем хората и бизнеса. Ще работим въпреки лъжите, които използва опозицията, за да заблуждава хората. Хората ще ни разберат и ще ни повярват.

Борисов, Пеевски, Петков, Денков, Радев: Пука ли ви за България и нас, българите?

Аз съм Беновска. И питам.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР