Белоградчик е сред градовете, които след местните избори осъмнаха с

...
Белоградчик е сред градовете, които след местните избори осъмнаха с
Коментари Харесай

Старият кмет на Белоградчик заложи бомба със закъснител на новия – Боян Минков

Белоградчик е измежду градовете, които след локалните избори осъмнаха с нов кмет – Боян Минков, поставяйки завършек на 12-годишното царуване на Борис Николов, който стана клиент на прокуратурата тъкмо преди година поради корупционните схеми, които съумял да изплете през дългите си мандати.

 

Преди да се отдръпна от общината, остарелият кмет обаче приготвя същинска изненада! Предлага на 12 основни чиновници от своя екип да им заплати по 4 брутни заплати и те да изоставен работа. Речено-сторено, още повече че законът по думите на адвокати разрешава сходно нещо. Така ударът е двоен – от една страна се махат опитни чиновници и кметството се оголва, а в дребен град като Белоградчик не е елементарно бързо да се намерят техни заместници. От друга страна, бюджетът ще би трябвало да поеме и „ компенсациите “ на избягалите, а това са десетки хиляди левове непредвидени разноски.

 

„ Те си знаят за какво напущат, само че тук казусът е в друго. А точно, че като за последно се източва общинският бюджет с десетки хиляди, евентуално над 100 000 лв. “ – разказва ситуацията новият кмет Боян Минков. В обществените мрежи, безусловно ден преди да влезе в кметството, той изрежда и още елементи от интригата на предшественика си: „ Борис Николов, заместникът му Антон Трифонов и още няколко чиновници изнасяха чували, чанти и кашони с незнайно наличие, товарейки ги в коли и откарвайки ги неизвестно къде. Днес кабинетите на счетоводството са заключени и активността на общината е блокирана “.

 

Освен от счетоводството работата си в кметството са напуснали и чиновници от отдела, който е зает с европроекти. При това съгласно осведомени, е била изтрита и цялата счетоводна информация от компютрите. За опитите да се скрият корупционни схеми ще бъде сезирана прокуратурата, заричат се от кметството. Те допълват, че новото управление е поискало цялостна финансова проверка за вършеното през 12-годишното ръководство на Борис Николов.

 

Най-куриозна обаче е метаморфозата на един от досегашните зам.-кметове. След като в продължение на 12 години той се занимава с финансите на общината, малко преди изборите напуща и става... сътрудник на Българска телеграфна агенция за Видинска област. Може да се каже, че повече схваща от публицистика, в сравнение с от финанси, смеят се в Белоградчик.

 

Бившият властник на града Борис Николов от една година към този момент е обвинен за длъжностно закононарушение. Миналия октомври, откакто му бяха направени шумни обиски, прокуратурата изясни, че има доказателства за публични поръчки на повишени цени, безпричинно фактуриране на услуги, свързани с боклука на града и всякакви други афери. Претърсени бяха и кметството, и домът на Николов от ченгета в компанията на сътрудници на КПКОНПИ.

 

Преди да се стигне дотук, стана също известно, че кметът Николов е платил 1,5 млн. лева за залесяване на 1200 декара, единствено че не е налично нито едно дърво. Още по-назад във времето, през 2015 година, по сходна скица харизал други 2 млн. лв., сякаш за залесяване на 500 дка, като за фиданките трябвало да се поставят грижи най-малко за 3 години. Парите за всичко това, пристигнали от Брюксел, са платени, само че няма гора. Кметът се оправдавал, че имало, само че била изсъхнала. Според осведомени обаче, откакто са усвоени парите, получени от еврофондовете, теренът бил даден на арендатори които сякаш щели да го чистят. Целта още веднъж била да се гепят евросредства.

 

Като кмет Николов е запомнени с факт, че беше дал на частен правосъден реализатор 450 души, които дължат на общината по към 100 лв. налог. В същото време пропуснал сина си, който, до момента в който кметува бащата, не заплаща и стотинка налог и по този начин натрупал до оня миг над 4 бона.

 

През дългото си царуване в Белоградчик Борис Николов съумява да мине през разнообразни леви партии – издиган е от „ Български социалдемократи “, от коалиция „ Продължаваме дружно – Българска социалистическа партия, АБВ, Народен съюз “, от локална коалиция " Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Последно се оказва на другия полюс – претендент на десните ПП-ДБ, само че без триумф.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Белоградчик градоначалник кмет Борис Николов Боян Минков
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР