Байер Леверкузен стана през миналия уикенд за първи път в

...
Байер Леверкузен стана през миналия уикенд за първи път в
Коментари Харесай

Ел Професор или как Шаби Алонсо взе изпадащ отбор и го направи шампион

Байер Леверкузен стана през предишния уикенд за първи път в историята си първенец в Бундеслигата. Трофеят пристигна по безапелационен метод - тимът е още непобеден от началото на сезона, а разликата с гранда Байерн Мюнхен беше внушителна. 
Прочетете още
До края на сезон Леверкузен желае да стане и първият тим в Бундеслигата, който приключва сезона без загуба. 

В основата на всичко това обаче несъмнено е старши треньорът на отбора Шаби Алонсо. 

Испанецът е един от най-успешните футболисти в последните години. Той завоюва два пъти Шампионската лига и игра в тимове като Ливърпул, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен, стана международен и два пъти европейски шамипон с Испания. В кариерата му има много титли и може би тъкмо шампионският нрав, който той има съумя да го съобщи на тима, който най-вероятно прави най-великия си сезон освен в историята си, само че и изобщо, тъй като в действителност Леверкузен мъчно би повторил такава акция в бъдеще.

Алонсо пое тима, когато той беше в нежелана позиция през предишния сезон 2022-2023. Поемайки тима на 5 октомври 2022-ра година Алонсо завари безпорядък и задачата беше единствено отборът да резервира елитния си статут, тъй като тимът имаше единствено една победа в първите си 8 мача, а останалите мачове бяха 5 загуби и две равенства. Алонсо освен подвигна Леверкузен, а отборът приключи на 6-та позиция и си обезпечи присъединяване в Лига Европа. 

Не инцидентно и от Леверкузен използваха обществените си мрежи да разгласят Алонсо за Ел Професор - персонаж в известния испански сериал La Casa De Papel, тъй като точно той беше архитекта на този страховит тим на Леверкузен. 

Един от най-големите треньори Жозе Моуриньо сподели нещо доста забавно за Алонсо, а точно, че той е бил квалифициран от най-големите наставници в света. 

" Чаби е бил квалифициран от Бенитес, Анчелоти, Гуардиола, мен и доста други. Мисля, че е обикновено да черпи по-голямо ентусиазъм от някои треньори спрямо други. Не съм виждал по-добър тим в контраатаките от Байер. Но в случай че той избра друг жанр на следващия ден, това е друга история. Със сигурност Чаби е доста прагматичен. Той употребява жанр, който приляга на неговите играчи. Петима-шестима от тях биха могли да се състезават на 100 метра против Марсел Джейкъбс на Олимпиадата ", съобщи Моуриньо. 



Въобще няма да е пресилено да се каже, че в Леверкузен би трябвало още в този момент да повдигнат монумент на Алонсо. 

Всъщност триумфът на Леверкузен може да се съпостави единствено с този на Лестър във Висшата лига в последните години, само че в случай че той стане факт и без загуба ще е още по-велико, тъй като отборът ще стане първият в Бундеслигата приключил сезона без загуба. 

Съвсем предстоящо редица клубове желаеха Алонсо от лятото да ги поеме, а Ливърпул и Байерн Мюнхен, които по този начин или другояче си търсят треньори от новия сезон бяха измежду любимците той да избере тях, изключително и тъй като той е играл и в двата тима. Алонсо обаче избра тежкия път, а не лесното да поеме незабавно някой от двата гранда. Той разгласи, че ще остане отпред на " аспирините " и през идващия сезон, в който отборът ще се завърне в Шампионската лига. Определено международният и европески първенец постъпи и мъдро, тъй като той би трябвало да гради нов Ливърпул с нови хрумвания след ерата на Клоп, а в Байерн Мюнхен ще има един разрушен тим, който би трябвало да поправя. 

Освен всичко друго Алонсо счупи и проклятието Неверкузен, че тимът в никакъв случай не печели титли. Всъщност последният трофей беше през далечната 1993г. - Купата на Германия, а другият беше 1988 - Купата на УЕФА. Само два трофея, а останалите пъти отборът губи финали и Бундеслигата, а най-тъжкият сезон е 2001-2002, когато тимът загуби в един сезон Бундеслигата - остана втори, падна на финала за Купата на Германия и финала в Шампионската лига. 

Да вземеш изпадащ тим, да го вкараш в евротурнирите, а на идващия сезон да го направиш първенец - това е Шаби Алонсо. Испанецът може да се съпоставя даже с великия Брайън Клъф, който на два пъти прави това с тимовете на Дарби Каунти и Нотингам в Англия. На Алонсо липсва единствено европейски трофей, само че той може да пристигна още този сезон в Лига Европа, където отборът е на полуфиналите. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР