Байдън е „стар“, Тръмп е „корумпиран“: Проучването на AP-NORC има зловещи признаци и за двамата в евентуален реванш през 2024 г.

...
ВАШИНГТОН (AP) — Старо. объркан. Корумпиран. Нечестно.Това са сред най-популярните
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (AP) — Старо. объркан. Корумпиран. Нечестно.

Това са сред най-популярните термини, които американците използват, когато са помолени да опишат президента Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп, републиканецът, който е в най-добра позиция да се изправи срещу него на изборите догодина.

< p>Нелицеприятните портрети и на двамата се появяват ясно в нова анкета на Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес и NORC, която зададе отворен въпрос какво идва на ум, когато хората си помислят за тях.

За Байдън, най-големият дял от възрастните в САЩ - включително както демократи, така и републиканци - спомена възрастта си. На 80 години президентът демократ е само три години по-възрастен от Тръмп, но много американци изразиха истинска загриженост относно способността му да продължи да бъде президент.

Междувременно Тръмп е обвинен в четири случая, включващи общо 91 криминални обвинения и предизвиква думи като „корумпиран“ и „крив“ (посочен от 15%), заедно с „лош“ и други като цяло негативни коментари (11%). Не изостават и думи като „лъжец“ и „нечестен“ (8%). Други 8% обаче предлагат като цяло положителни коментари като „добре“.

По-задълбоченият поглед не подобрява много нещата за Байдън или Тръмп. И макар че много от критиките отразяват познато партийно разделение, проучването показва, че нито един от двамата не е имунизиран срещу критики от собствената си партия.

„Той изглежда така, сякаш трябва да бъде нечий мил дядо на ръката, а не някой на волана на властта“, каза за Байдън Джъстин Кембъл, 27-годишен демократ и охранител в района Брукхейвън, Мисисипи. Той обаче беше още по-негативен за Тръмп, като каза, че бившият президент „се държи като дете в детска градина, когато хората му казват „не“.“

Кембъл предположи, че Тръмп чете толкова малко за политиката и националната сигурност, че той може да е „функционално неграмотен“. Той каза, че планира да гласува за Байдън през следващата година и „Очаквам с нетърпение Доналд Тръмп да е в затвора.“

Подобни настроения бяха често срещани. Цели 26% от респондентите използват думи като „стар“ или „остарял“, за да опишат Байдън, а други 15% споменават неща като „бавен“ и „объркан“.

Други 10% дават като цяло отрицателни коментари за президент, а 6% използват думи като „корумпиран“ и „крив“. Само 6% предлагат думи като „президент“ и „лидер“, а 5% използват такива като „силен“ и „способен“ – най-добрите положителни коментари, направени за Байдън.

Възрастта на Байдън се споменава често дори сред Демократите, 28% от които го споменават - значително по-висок процент от тези, които посочват президентството или лидерството (11%) или силата и способностите (11%).

Негативните коментари на Тръмп не са насочени към възрастта, а върху неговото морално положение и поведение, заедно с неща като „кръвогласен“ и „гневен“ (6%), „луд“ и „опасен“ (6%) и „нарцисист“ (6%). Около 5% използват думи като „силен“ и „способен“.

Рами Марша, 58-годишен главен изпълнителен директор на производствена компания в Агура Хилс, Калифорния, е регистриран демократ, гласувал за Тръмп в 2016 г. и за Байдън през 2020 г. – но казва, че вероятно ще остави частта за президентската надпревара в бюлетината си празна, ако тези двамата се изправят отново през 2024 г.

„Мисля, че той може да има известна деменция и аз не мислете, че той има силата да управлява страната“, каза Марша за Байдън. Но той беше също толкова пряк за Тръмп: „Писна ми от него.“

Това е доста често срещано мнение. Проучването показва, че само 24% от американците като цяло искат Байдън да се кандидатира отново, докато 30% казват същото за Тръмп – и мнозинството казват, че не са склонни да ги подкрепят, ако бъдат номинирани отново.

Освен това, 62% от американците казват, че имат неблагоприятно мнение за Тръмп; 52% казват същото за Байдън.

Кампанията за преизбиране на Байдън каза, че възрастта на президента не е основен мотиватор за избирателите, особено в сравнение с политическите постижения на администрацията или ключови въпроси като абортите. Отбелязва се също, че възприятията за президента и демократите не са били силни преди миналогодишните междинни избори - само за да накарат партията да се противопостави на очакванията.

Говорител на кампанията на Тръмп не отговори на съобщения с искане за коментар, но бившият президент преди това го е правил използва обвиненията си, за да премине в политическа офанзива, казвайки на поддръжниците си на митинги: „Обвиняват ме за вас.“

Лари Хейт, 73-годишен жител на Айдахо и пенсиониран президент и генерален мениджър на фирма за авточасти, е републиканец, който описа Байдън за анкетата като „идиот“ и нарече Тръмп „арогантен“. Той каза, че не планира да гласува за нито едно от двете през следващата година.

Хейт обвини икономическата политика на Байдън за спада на нетната му стойност в брой с поне около 150 000 долара и каза, че президентът „просто трябва да се пенсионира и да продължи с това ."

Въпреки че имаше някои мили думи за Тръмп, Хейт също беше критичен към бившия президент.

„Наистина харесвам това, което направи, и харесвам решенията, които взе ”, каза Хейт, който добави, че в началото „наистина ми хареса тази грубост в него.” Но тези чувства са охладнели, каза той, отчасти защото Тръмп има това, което Хейт описа като „типично нюйоркско, арогантно отношение”.

„Повече няма да го подкрепям", каза той. „Приключих с него."

Ани Доер, 60-годишна пенсионерка от предградията Атланта, която описва себе си като умерен републиканец, каза за Тръмп: „Мислех, че някои от политиките му са добри за американците, но той просто разсейва твърде много.“

Дор имаше проблеми и с президента , сравнявайки го с това, което е видяла, докато се е грижила за 95-годишния си баща.

„Той ми напомни много на Байдън, просто неща, които излизат от устата (на Байдън),“ каза Доер.

„Просто не мисля, че той е годен да бъде президент още четири години“, добави тя. „Той може да е бил, когато се е кандидатирал за първи път, но не и сега.“

Проучването също илюстрира познати идеологически разделения. Установено е, че републиканците са по-склонни от демократите да използват думи като „бавен“ и „объркан“, за да опишат Байдън, 25% до 7%, както и думи като „корумпиран“ и „крив“ (14% до 0%) и „слаб“ или „неквалифициран“ (9% до 2%).

За Тръмп междувременно водещите коментари сред републиканците включват като цяло положителни (15%) заедно с неща като „силен“ (11% ) и споменавания на Америка или патриотизъм (8%), заедно със споменавания на президентство или лидерство (6%).

Дори някои републиканци обаче използват отрицателни думи, за да опишат Тръмп, включително етикети като „кръвогласен ” или „гневен” (7%). Други споменават арогантност или помпозност (6%), нарцисизъм (5%) или други като цяло негативни коментари (6%).

Демократите са по-склонни да цитират от републиканците корупция (25% към 4%) и нечестност (12% към 4%), за да опишат Тръмп. Седем процента от демократите споменават расизъм, фанатизъм, хомофобия или женомразство сред най-добрите си думи, за да опишат бившия президент. Тези думи почти не са били използвани от никой Републиканците в анкетата.

Сюзън Грант, 66-годишен пенсиониран офис мениджър на асоциация за членство на лекари с нестопанска цел от Уестфийлд, Индиана, каза, че вижда Байдън като „много слаб“ и не е съгласна с неговите политики. Междувременно Тръмп е „изключително разногласен и мисля, че това е лошо за страната ни.“

„Има цялото това нещо в Библията, „Дом, разделен против себе си, не може да устои“ и всички Разделението, което току-що беше насърчавано и прокарвано, просто вреди на нашата страна", каза Грант. „Много съм консервативен по отношение на ценностите, по отношение на икономическите неща. Но лично аз не мисля, че Тръмп е много добър човек."

Грант описа себе си като избирател на Тръмп, който „дръж носа си“ два пъти преди. Ако той е кандидатът на Републиканската партия срещу Байдън, тя каза: „Вероятно бих го направила трети път. Но няма да съм щастлива.“< /p>

„Също така се чудя дали е това, от което се нуждаем за трета страна“, каза Грант. „Може би е тласъкът. Не знам.“

___

Проучването сред 1165 възрастни е проведено на 10-14 август 2023 г., като е използвана извадка, взета от вероятността на NORC базиран панел AmeriSpeak, който е проектиран да бъде представителен за населението на САЩ. Маржът на извадковата грешка за всички респонденти е плюс или минус 3,8 процентни пункта.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР