Бавно трябва да изключим или ограничим храните, богати на животински

...
Бавно трябва да изключим или ограничим храните, богати на животински
Коментари Харесай

Диетолог съветва как да се храним, за да разтоварим организма си след празниците

Бавно би трябвало да изключим или ограничим храните, богати на скотски мазнини – капама, свинско месо, както и тутманици, баници, саралии и прочие. Това е нужно с цел да разтоварим организма си след празниците.

Това сподели диетологът проф. Донка Байкова пред " Фокус ".

" Усещаме се малко натежали след празниците и не ни е напълно удобно. Нужно е леко разтоварване на организма. Бързо възвръщаме формата си след значителни трапези, тъй като апетитът дефинира храненето – в делничните дни не ядем по този начин, както по празници ", добави тя.

" Масната и белтъчната обмяна би трябвало да бъде възобновена след изобилното хранене по Коледа и Нова година. Това води и до по-добър тонус и продуктивност. Ако работим интензивно, можем да оставим в менюто си птичите меса. Препоръчвам риба, кисело мляко, извара, сирене – само че нискомаслено, въглехидратна закуска като баничка, да вземем за пример, не е изключена. По обяд е нужно да ядем леки въглехидрати – ориз, картофи, бобови произведения са подобаващи. За вечеря предлагам зеленчукови ястия с добавка на белтък – млечен артикул,  риба или птиче месо ", уточни проф. Байкова.

" Поне 3 дни, малко по малко, би трябвало да се минава към по-леко хранене, след което 3 дни можем да преминем към веганско хранене - доста зеленчуци. Храната би трябвало да бъде богата на витамини и минерали, плодовете са доста значими за този разтоварващ режим. Това разгражда алкохола в организма ни. Трябва да внимаваме със сока от кисело зеле, тъй като солта има резултат да задържа вода. Билковите отвари като черен и зелен чай са доста потребни ", изясни диетологът.

Тя добави още, че при всяка опция би трябвало да се движим и да бъдем на въздух.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР