Бататът (Ipomaea Batatas) е вид сладък картоф, който всъщност не

...
Бататът (Ipomaea Batatas) е вид сладък картоф, който всъщност не
Коментари Харесай

Батат

Бататът (Ipomaea Batatas) е тип сладостен картоф, който в действителност не е същински картоф, а принадлежи към обособен тип. Той е част от друго растително семейство — Convolvulaceae. Бататът е дълголетен тип принадлежащ към семейство грамофончета. Известен е още с имената патат, земна ябълка или сладостен картоф.

Бататът е огромен и апетитен корен, произхождащ от тропическите региони на Америка. Има доста разновидности, само че двете най-разпространени са светлият сладостен картоф и тъмнокорият сладостен картоф, именуван от американците хапвам. В тропическите региони на Америка бататите образуват мощно наделени и богати на въглехидрати грудки. Макар и да са близки по химичен път до картофите, въпреки всичко имат много друг усет.

Бататите са едни от най-древните селскостопански култури, а през днешния ден има голям брой техни сортове – към 400 разновидности. Доказателства за това, че бататът е бил прочут на хората още от праисторически времена, са открити в перуански пещери остатъци, а находките са датирани на възраст 10000 година пр.н.е.

Английската дума „ potato “ идва от испанската дума „ batata “, означаваща сладостен картоф (Ipmoea batatas). Знае се, че сладкият картоф е донесен от самият Христофор Колумб, който го открива по Карибите. Всъщност елементарният картоф има доста далечна връзка със сладкия картоф. Двата корена си наподобяват и в действителност и при двете култури се употребява подземната им част, което е било причина през вековете постоянно да се бъркат батат и картоф. Между двата типа се открива разлика във формата, кората и цвета на сърцевината.

Днес към 90% от бататите се отглеждат в Азия, по тази причина и са изключително известни в тамошната кухня. Бататите се смятат за едни от най-хранителните растителни артикули по света. Вътрешността на батата може да бъде с друг цвят – най-често оранжев. Счита се, че бататът е по-здравословен от елементарния картоф и се култивират поради богатите на въглехидрати подземни грудки. Обикновено те са бели, жълти, розови или червени. Достигат 30 см в дължина и тегло до 500 г.

Състав на батат

 Батати

В 100 г батати се съдържат сред 84-90 ккал. В тези грудки има огромно количество скорбяла - 10-30 %. 6 % са захарите, а има и много витамин А, B и С, соли на калия, мангана, фосфора, желязо и други

Бататите имат много захар и каротин, само че са без мазнини и холестерол. Имат много ниско наличие на натрий и са добър източник на растителни нишки. Бататът е с невисок гликемичен показател и могат да се употребяват от диабетици без никакви терзания.

Китайските батати съдържат гликозид, холин, оксиданти, голям брой витамини, фолиева киселина, доста аминокиселини и други хранителни съставки.

100 г батат съдържат:

Витамин А – 709 мг; -SS каротин – 8509 мг; Тиамин (витамин B1) – 0.1 мг; Рибофлавин (Витамин B2) – 0.1 мг; Ниацин (Витамин B3) – 0.61 мг; Пантотенова киселина (Витамин B5) – 0.8 мг; Витамин B6 – 0.2 мг; Фолат (Витамин B9) – 11 мг; Витамин С – 2.4 мг; Калций – 30 мг; Желязо – 0.6 мг; Магнезий – 25 мг; Фосфор – 47 мг; Калий – мг 337; Цинк – 0.3 мг; Калории – 90 ккал (360 кДж).

Видове батат

 Сортове Картофи

Съществува огромно многообразие в сортовете на батати. По наличие на захар, бататите се разделят на сладки, полусладки и несладки. Несладките батати се употребяват както картофите - печени, варени или пържени.

Полусладкият батат припомня усета на орех или кестени. Може да се употребява изцяло недопечен или сходно на предходния тип - след всички типове термична обработка.

Сладките батати се употребяват тъкмо както плодовете, от тях се подготвят сладка, вино или алкохол. Освен това се употребява и наземната част на растението - младите листа се поставят в разнообразни салати.

Избор и предпазване на батат

Когато купувате батати, изберете такива, които имат равна и гладка кожа. Избягвайте грудки с натъртвания, пострадвания и меки места. Не купувайте замразени батати, тъй като те са с изменен усет и потребни свойства. Имайте поради, че бататите се скапват доста по-бързо, в сравнение с картофите.

Съхранявайте бататите на мрачно, хладно и изсъхнало място, при температура, която не надвишава 15 градуса. Колкото по-висока е влажността в помещението, толкоз по-бързо се скапват. Не съхранявайте сладки сурови картофи в ледник. Съхранявани вярно, бататите могат да се запазят от една седмица до 10 дни. Веднъж сготвени може да ги държите охладени за към седмица.

Кулинарна приложимост на батат

 Кулинарна приложимост на батат Снимка: Yordanka Kovacheva

Изключително вкусни и с прелестен блудкав усет, бататите се подготвят, така както сме привикнали да подготвяме елементарните картофи. Акцент можем да сложим върху разликата, че с батат се подготвят и много вкусни сладкиши, до момента в който с елементарни картофи няма такава процедура. Корените не са единствената ядлива част на бататите. Листата на този зарзават се употребяват по метод, подобен с тези на спанак.

Често бататите се подготвят варени, като печени сладки картофи, сотирани, прибавят се към разнообразни готвени ястия, супи с батат, от тях се прави пюре от батат. Мариновано печено месо с батат е обезпечено вкусно, а филии от сладкия картоф може да запечете даже на скара. Батат може да добавите към кекс, палачинки и пикантни суфлета. Освен това може да го готвите и без лой, което е добре за талията ви.

Гарантиран метод за тяхното подготвяне е изпичането им във фурна. Освен главно ядене от батат може да приготвите и десерт. Освен това бататите се употребяват също за произвеждане на алкохол, нишесте, за брашно и люспи.

Много известни са ориенталските чипсове от батат. В Китай може да откриете чипс от сладостен картоф, затрупан със захар, в Съединени американски щати ги избират пък солени, а в Бангладеш този тип чипс се овкусява с кайенски пипер и лимонена киселина.

Ползи от батат

 Картофи батати

Белтъчините в батат имат антиоксидантни свойства, което автоматизирано ги прави извънредно скъпа и потребна храна. Бататите са целесъобразна храна за хора, страдащи от сърдечносъдови болести, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво. Не провокират запек и понижават риска от диабет, сърдечни проблеми и затлъстяване.

Смята се, че сладките картофи защищават от астма, остеопороза или ревматоиден артрит. Те са идеална храна за възрастни хора и бременни дами.

В Китай обичайно се употребяват като лекарство против диабет, постоянно уриниране, хронична отмалялост, диария, астма, кашлица, загуба на апетита, полюция и полови разстройства.

Наличието на бета-каротин в тези сладки картофи оказва помощ на тялото да се оправи със свободните радикали. Сладкият усет на батата и по-точно веществата, които го предизвикват, оказват помощ на кръвта да се пречисти и да се поддържа естествени равнища на кръвното налягане. Редовната консумация на батат е добра за стомаха, като повлиява позитивно язви и отстранява опция за инфектиране на дебелото черво.

Голямата хранителна стойност на бататите ги прави подобаваща храна за хора, подложени на един или различен тип физическо натоварване. Освен всичко останало бататът, употребяван като закуска, може да ви помогне да отслабнете, тъй като основава възприятие на задоволеност часове наред.

Вижте всички предписания с батат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР