Бататът е витаминозна бомба, която носи на организма букет от

...
Бататът е витаминозна бомба, която носи на организма букет от
Коментари Харесай

Витаминозната бомба, наречена батат

Бататът е витаминозна бомба, която носи на организма букет от витамини и антиоксиданти. Известен още като земна ябълка и сладостен картоф, този грудков зарзават идва от Централна Америка.

Бататът е растение, известно доста преди познатия ни картоф. Останки от него са открити от преди 12 000 години. Смята се, че растението е участвало на трапезата още на най-древните племена.

Формата на античния зарзават е сплесната и продълговата, с цвят на зряла тиква. Ядливи са както корените, по този начин и листата му, а усетът е блудкав и непосредствен до този на тиква и моркови.

Най-голям производител на сладки картофи е Китай, където похапването му има хилядолетни обичаи. Смята се, че в композиция с другите месни и съществени храни, бататите играят основна роля в дълголетието на хората там.

Именно Китай е страната с максимален брой хора столетници. Огромни плантации има още в Индонезия, Виетнам и Япония. Бататите са необятно известен хранителен артикул в доста азиатски и южноамерикански кухни, най-много заради високовъглехидратното си наличие.

 Батат

В кулинарията бататите с тънка обвивка даже не се белят. Растението се подготвя като спанак.

Освен поради хранителната си стойност, бататите се ценят и поради многото си изгоди. В тях се откриват витамини А, В2, В6 и С, както и малко количество витамин В9. Растението е мощен антиоксидант, идеална храна за остарели хора и бременни. В сладкия картоф се съдържат още каротин, захари и скорбяла – потребни детайли за човешкия организъм.

Бататите се употребяват за предотвратяване от ревматоиден артрит и остеопороза, както и при астма. Чрез тях се ползва предварителна защита на сърдечно–съдовите болести, както и рака на тънкото и дебелото черво.

Бататите са лесни за подготвяне. Те могат да се варят, пекат, пържат и са идеална съставна част в редица ястия. Най-доброто им качество обаче е, че могат да се подготвят без капка лой. Сварен батат в миналото е бил примамливо лакомство за децата в Китай.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР