Банките по света са съкратили над 60 000 работни места

...
Банките по света са съкратили над 60 000 работни места
Коментари Харесай

Банки съкращават служители

Банките по света са съкратили над 60 000 работни места през 2023 година, която я прави една от най-тежките за бранша от финансовата рецесия и заличава огромна част от местата, основани след края на пандемията от КОВИД-19, написа в. " Файненшъл таймс ".

Инвестиционните банки се сблъскаха с втора поредна година на спад на таксите, защото сключването на покупко-продажби и обществените листвания бяха спрени, което накара Уолстрийт да се опита да отбрани маржовете на облага посредством понижаване на броя на чиновниците.
 
На други места поглъщането на Credit Suisse от UBS докара до най-малко 13 000 по-малко позиции в обединената банка, като през идната година се чакат още огромни съкращения.
 
„ В множеството банки няма непоклатимост, няма вложения, няма напредък – и е евентуално още работни места да бъдат съкратени “, сподели Лий Такър, притежател на компанията за финансови услуги Silvermine Partners. 20-те най-големи банки в света са на път да съкратят минимум 61 905 работни места през 2023 година, съгласно калкулации на Financial Times. Това се съпоставя със съкращенията на повече от 140 000 работни места от сходни кредитори по време на международната финансова рецесия от 2007-08 година

FT употребява данните на фирмите и личните си отчети, с цел да сформира данните и не включва по-малки банки или скромни съкращения на личен състав, тъй че общата загуба на работни места в бранша ще бъде по-висока. През предходни години, като 2015 и 2019 година, имаше всеобщи загуби на работни места от банки, които бяха наранени от солидни съкращения от страна на европейски кредитори, които се борят да се оправят с исторически ниските лихвени проценти. Но минимум половината от съкращенията през 2023 година идват от заемодателите на Уолстрийт, чиито капиталови банки се борят да се оправят с темповете на повишение на лихвените проценти в Съединени американски щати и Европа.
 istock istock
Няколко часа след спасяването на Credit Suisse през март пазарните наблюдаващи започнаха да предвиждат, че най-значимото банково обединение след финансовата рецесия ще докара до съкращения на хиляди работни места. Credit Suisse към този момент възнамерява да редуцира 9 000 чиновници, само че UBS се очакваше да редуцира повече и по-бързо, защото отстрани дублиращи се позиции и множеството от засегнатата капиталова банка на някогашния си противник.
 
През ноември UBS разкри, че към този момент е съкратила 13 000 работни места от комбинираната група, с което общият брой на чиновниците доближи 116 000. Но основният изпълнителен шеф Серджо Ермоти уточни, че 2024 година ще бъде „ основна година “ за придобивания и анализаторите чакат още хиляди работни места да бъдат изгубени през идващите месеци.

Wells Fargo, който разкри този месец, че е понижил служащите си с 12 000 до 230 000 души. Банката съобщи, че е похарчила 186 милиона $ за разноски за компенсации единствено през третото тримесечие, до момента в който 7000 работни места са били изгубени.
Главният изпълнителен шеф Чарли Шарф разгласи, че банката е заделила до 1 милиард $ за спомагателни разноски за компенсации, разкривайки, че още хиляди работни места са изложени на риск.
 ЕK санкции 5 огромни банки с над 1 милиарда за валутни операции
Другите огромни кредитори на Уолстрийт рестартираха годишните си стратегии за „ понижаване на чиновниците “ през 2023 година, като се изключи няколко години от началото на пандемията.

Citigroup редуцира 5000 работни места, Morgan Stanley редуцира 4800, Bank of America редуцира 4000, Goldman Sachs редуцира 3200 и JPMorgan Chase редуцира 1000 работни места. Като цяло огромните банки на Уолстрийт възнамеряват да съкратят най-малко 30 000 работни места през 2023 година

Българска народна банка: Има опасности в банковия бранш

„ Приходите ги няма, тъй че това е частично реакция на несъразмерната агресия. Но има и просто пояснение: политическо понижаване на разноските “, сподели Такър. „ Ако управлявате поделение и шефът ви изиска спестявания, вършиме съкращения или сте уволнен. “
През януари 2022 година основният изпълнителен шеф на Deutsche Bank Кристиан Севинг сподели, че е „ доста угрижен “, че конкуренцията за наемане на личен състав е нараснала разноските за хонорари на Уолстрийт, където заплатите са се повишили с към 15% през последните 12 месеца. Процентът беше повишен.

Но за по-малко от две години неналичието на покупко-продажби принуди кредиторите да рационализират своите капиталови банки. Данните от групата за относителен разбор на финансовите услуги Alliance Greenwich демонстрират, че най-големите капиталови банки са съкратили личния състав си с 4 % единствено през първата половина на годината, като през втората половина на годината ще бъдат направени още съкращения.
Някои огромни банки не възнамеряват да редуцират личен състав през 2023 година, изключително HSBC и Commerzbank, които направиха внезапно редуциране на личен състав през последните години.
 istock istock
Вторият по величина заемодател в Италия UniCredit, който понижава работната си мощ през последните две години като част от устрема си към успеваемост, не разгласи огромни съкращения през 2023 година Нейната чиновници на цялостен работен ден са намалели с съвсем 10 % – ​​или 7700 – през двете години до март и тя е заделила спомагателни 300 милиона евро за разноски за преструктуриране, с цел да помогне за финансирането на до 1000 доброволни напускания.

С изключение на възобновяване на интензивността в капиталовото банкиране, вероятностите за световните банкови работни места е малко евентуално да се подобрят през идната година.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР