Балотажът на президентските и парламентарните избори в Северна Македония бяха

...
Балотажът на президентските и парламентарните избори в Северна Македония бяха
Коментари Харесай

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги

Балотажът на президентските и парламентарните избори в Северна Македония бяха спортни, а плуралистичната акция оказа помощ на гласоподавателите да създадат осведомен избор, само че изборите бяха помрачени от отрицателна изразителност с националистически лозунги, както и от дефекти в законодателството и непълен надзор на финансирането на акцията, обявиха интернационалните наблюдаващи в изказване през днешния ден.

Изборите се организираха на фона на недоволството на гласоподавателите от политическата върхушка и общото чувство, че както на държавното управление, по този начин и на опозицията им липсва воля да отговорят на апелите за всеобхватни промени. Съвместната задача наблюдаващи на Службата за демократични институции и права на индивида на ОССЕ (ODIHR), Парламентарната асамблея на ОССЕ (ПА на ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Европейския парламент (ЕП) откри, че до момента в който правната рамка основава основата за демократични избори, остават доста пропуски и несъответствия, което прави по-нататъшната промяна от значително значение.

" Изборният ден беше спокоен и кротичък, протече в градивна атмосфера, макар мощната политическа поляризация и фрагментация в Северна Македония “, съобщи Николоз Самхарадзе, специфичен координатор и началник на задачата за краткосрочно наблюдаване. " Искрено се надявам за народа на тази страна, че новоизбраното управление ще се оправи дейно с основните провокации, пред които е изправена нацията, и ще приближи Северна Македония по-близо до заявената от нея цел за участие в Европейски Съюз ", сподели той.

" Северна Македония не съумя да извърши редица значими рекомендации, направени от Венецианската комисия на Съвета на Европа и ODIHR “, съобщи Алфред Хеер, който оглавяваше делегацията на ПАСЕ. " Много гласоподаватели, които живеят в чужбина, не съумяха да гласоподават за народен представител, който да ги съставлява в Народното събрание, а условието за 40 % изборна интензивност за втория тур на президентските избори също се нуждае от незабавна промяна, с цел да се избегне рискът от цикли на несполучливи избори ", уточни Хеер, представен от Българска телеграфна агенция.

Медийният пейзаж на Северна Македония е разнороден и свободата на медиите значително се зачита. През целия интервал на акцията медиите като цяло отразяваха всички претенденти, като някои канали избраха съответни кандидатски листи. Телевизионните диспути помогнаха за информирането на гласоподавателите преди изборния ден. В същото време беше маркирана нуждата от по-нататъшни промени в медийния бранш.

„ Тези избори бяха спортни и добре извършени, изключително като се има поради предизвикването да се провеждат два разнообразни избора едновременно “, сподели Джилиан Стърк, която оглавява задачата наблюдаващи на ODIHR.

" Но отрицателната изразителност и все по-националистическите послания на някои партии и претенденти бяха извънредно тревожни. Надяваме се, че отсега нататък Северна Македония ще продължи да укрепва своята народна власт и ODIHR остава подготвен да даде поддръжка за тези старания ", съобщи Стърк.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР