Балкански пръстъпници са замесени в транснационалната контрабанда на наркотици, гласи

...
Балкански пръстъпници са замесени в транснационалната контрабанда на наркотици, гласи
Коментари Харесай

Европа - пазар номер едно на кокаин в света благодарение на балкански престъпници

Балкански пръстъпници са забъркани в транснационалната контрабанда на опиати, гласи огромно следствие на организация Ройтерс, което разкрива по какъв начин контрабандистите от нашия район са се трансформирали във значими играчи в превозването на кокаин от Южна Америка към Стария континент. Повече от 9,1 тона кокаин, превозени през Океана през миналата година, са свързани с балкански нарушители.
В центъра на историята е наказаният трафикант на кокаин Слободан Костовски, на 70 година, жител на Сърбия, който избяга от бразилски затвор през 2018 година и се върна в Европа, а през август предходната година беше задържан в Белград като част от огромна интернационална интервенция за транспорт на 2,7 тона кокаин от Бразилия на платноходка, хваната в Атлантическия океан, покрай испанските Канарски острови.

Завръщането на Костовски в Европа през 2018 година съответства с добър миг за търговията с кокаин на този континент, написа Ройтерс - производството в Южна Америка се е нараснало през последното десетилетие и балканските търговци са били в идеална позиция да подхранват европейското търсене.

Сега те преобладават комплицираната логистика на превозването на кокаин от индустриалните лаборатории в Андите до уличните търговци в Париж, Лондон и Берлин, помагайки Европа да се трансформира в пазар номер едно за кокаин в света, демонстрира разбор на Ройтерс.

Те реализираха това посредством определяне на контакти с нарушители в общностите на балканската диаспора от двете страни на Атлантическия океан и навлизане в системата за морски превоз, която обработва 90% от международната търговия със артикули, споделят американски, европейски и латиноамерикански сътрудници за битка с опиатите.

„ При снабдяването на европейския континент с огромни колета главната група е от Балканите “, сподели Иво Силва, детектив от бразилската федерална полиция, който проверява Костовски при започване на 2000 година като част от първото огромно следствие на балкански трафиканти на кокаин, настоящи от Бразилия.

Балканските контрабандни групи заобикалят териториалната конструкция на мексиканските и колумбийските картели от горната страна надолу и работят в дребни кафези от лица с голям брой самоличности и паспорти, които са извънредно мобилни, потайни и способни да придвижват изумително огромни количества кокаин, споделиха чиновници на разузнаването. Въпреки че тези банди не са монолитни и водят кървави спорове между тях, управляващите ги нарекоха всички дружно „ Балкански картел “, който е сложен за навлизане и още по-труден за заличаване.

„ Балканският картел не съществува като строга йерархична конструкция. Няма „ кръстник “, сподели пред Ройтерс някогашен чиновник на Американската организация за битка с опиатите (DEA), който е разследвал бандите.

" Балкански отпечатъци " към този момент могат да бъдат открити върху множеството кокаин, влизащ в Европа, споделиха американски и европейски чиновници за битка с опиатите от MAOCN, европейската организация, която координира конфискациите на опиати в атлантическите води. В морето са хванати рекордните 9,11 тона кокаин, обвързван с балкански нарушители, което е с 300% повече по отношение на 2015 година

Последните данни за конфискациите демонстрират, че повишаването на количеството кокаин в Европа не понижава, както и повишаването на броя на балканските контрабандисти, които го ръководят. В белгийското пристанище Антверпен, основната европейска врата за южноамерикански кокаин, управляващите заловиха рекордните 116 тона предходната година. Холандските митници са конфискували съвсем 60 тона през 2023 година, което е съвсем една пета повече от 2022 година

Властите споделят, че дългата история на мореплаването, контрабандата и миграцията на Балканите е основна за растежа и укрепването на балканските контрабандисти на опиати.

" Ройтерс " написа, че публикацията му се основава на хиляди страници полицейски и разследващи отчети и правосъдни документи от Европа, Съединените щати и Латинска Америка, както и на изявленията с повече от двадесет публични лица от двете страни на Атлантическия океан. Материалът показва балканските контрабандисти като предприемаческа група от логистични специалисти, които са се вмъкнали във всяка връзка от веригата за доставки на кокаин, което ги прави незаменими за други картели, пренасящи опиати от Южна Америка.

„ Балканските нарушители са повече от щастливи да работят с израелците, холандците, шведите, доминиканците, китайските триади. Те в действителност ще работят с всеки “, сподели някогашен чиновник на US DEA. Балканите обаче като цяло стоят надалеч от Съединените щати, сподели той, тъй като са обезсърчени от господството на мексиканските картели и по-стриктното полицейско наблюдаване в Съединените щати.

Издигането на балкански банди във висшите ешелони на международната търговия с кокаин принуждава полицията да не изостава. Конфискациите на кокаин в Западна и Централна Европа доближиха рекордните 315 тона през 2021 година, съгласно последните данни на Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (UNODC), което е повече от Съединените щати, където бяха иззети 250 метрични тона на времето. Чистотата на европейския кокаин нараства устойчиво през последното десетилетие, споделя UNODC.

В Европа в този момент най-големите закани за сигурността на Европейския съюз са обвързваните с опиатите убийства, споделя еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Шведският министър-председател Улф Кристерсън предходната година разположи военните за битка с насилието на банди, обвързвано с опиатите, с бомбени атентати и убийства на деца. През март тази година гръцките управляващи разрушиха воюваща балканска тайфа, за която се твърди, че е виновна за повече от 60 убийства в цяла Европа през последното десетилетие. През същия месец улиците на Брюксел бяха разтърсени от боеве, в които се твърди, че е забъркана албанската мафия.

В Латинска Америка балканското наличие в този момент е по-силно от всеки път, споделя следовател от работната група за Балканите на Европейската полицейска организация Европол. Той сподели, че има повече от 50 огромни контрабандни кафези от Западните Балкани, настоящи в Латинска Америка, със стотици гангстери, разпръснати из целия район.

Властите споделят, че господството на балканските нарушители в международната търговия с кокаин е резултат от техните две десетилетия вложения в хора и връзки от двете страни на Атлантика.

След разпадането на Югославия през 1991 година и десетилетие на етнически спорове по-късно, написа Ройтерс, балканските нарушители построиха сполучливи контрабандни интервенции от хаоса. Когато мирът беше възобновен в района при започване на 2000-та година, някои от тях се насочиха към Латинска Америка в търсене на нови благоприятни условия.

Там те построиха съюзи с могъщи незаконни групи, в това число Революционните въоръжени сили на Колумбия и Първото основно командване на Бразилия, с цел да оказват помощ на тези групи да намерят и транспортират на ниска цена кокаин, споделиха чиновници на службите за битка с опиатите.

Балкански контрабандисти подкупват или заплашват балкански моряци да пускат опиати в транспортни контейнери със артикули, да крият кокаин измежду движимостите си или да го товарят на корабите си от лодки в намерено море.

На континента нарушителите от балканската диаспора в Европа са обезпечили дистрибуторската и комерсиалната инфраструктура за улични продажби, осигурявайки наличие на „ Балканския картел “ по цялата верига на доставки, написа Ройтерс, описвайки поредност от случаи, по които полицията от дълго време работи с изменчив триумф.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР