Българският турист не умее да се ориентира по карти. Той

...
Българският турист не умее да се ориентира по карти. Той
Коментари Харесай

Планински водач: При планова сеч падат маркирани дървета и това обърква туристите

" Българският екскурзиант не умее да се ориентира по карти. Той разчита само на маркировката в планините, по тази причина при положение, че тя е неразбираема, се стига до загубвания ". Мнението изрази пред Дарик радио планинският лидер Момчил Дамянов от Асоциация „ Планини и хора ”. До в допълнение комплициране води и това, че картографирането у нас също не е на равнище, добави той. Всичко това затруднява туристите и основава проблеми.

Най-голямата заплаха в планините през лятото е, че доста хора потеглят неподготвени, заявипланинският лидер. Необходимо е екскурзиантът да е добре осведомен с релефа и маршрута и да умее да разчита, както онлайн, по този начин и хартиенакарта, добави още той.

Според Момчил Дамянов туристическите пътеки в България са по-добре маркирани от тези в чужбина. Тойпосочи обаче, чев резултат на плановата сеч на горските служби,падат и доста маркирани дървета, което обърква туристите и може да бъде мотив за загубвания.

По думите му проблеми се срещат повече в естествените паркове и по-малко в националните. Причините са неналичието на задоволително средства за поддръжка и на квалифицирани фрагменти.

Момчил Дамянов добави, че в Министерството на туризма е импортирано предложение за нов устав, регламентиращ основаването, маркирането и поддръжката на маршрутите в планините, само че към този момент трета година не се преглежда.

Автор: Стажант-репортерът Христиана Стойчева
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР