Българският парламент ще покани компаниите Мета и Телус на изслушване

...
Българският парламент ще покани компаниите Мета и Телус на изслушване
Коментари Харесай

Канят Мета и Телус на изслушване в НС заради модерацията на Фейсбук - Медии

Българският парламент ще предложения фирмите " Мета " и " Телус " на чуване в Комисията по електронно ръководство поради проблемите с модерацията на българското наличие във Facebook. Покани престои да бъдат изпратени, а концепцията е чуването да е идната седмица, оповестиха източници на OFFNews от Народното събрание.

Идеята е на " Демократична България ". Миналата седмица депутатът Ивайло Мирчев разгласи, че желае да предложения представители на Telus International Bulgaria. Компанията е подизпълнител на услуги за " Мета " и има отдел, който се занимава с модерация на Facebook наличие. Става въпрос за дребна част от тази активност и няма публично удостоверение, че чиновниците в България работят с българско наличие.

Въпреки това, поради многото сигнали за блокирани профили по отношение на позиции с проевропейска и антикремълска устременост, Демократична България считат, че е редно да се обясни на обществото по какъв начин се прави модерацията. Досега от " Телус " разясняват спестовно тематиката, като споделят само, че работят прецизно по условията на техния клиент. 

която разгласява лист от персонални Facebook профили на чиновници на Telus в България, реагирайки на метода, по който обществената мрежа сортира кои обява за войната да блокира и кои не. Според BIRD обществената медия блокира общественици и публицисти, които пишат против режима на Путин, а в " същото време отхвърля да блокира така наречен кремълски опорки ". Oт компанията реагираха като споделиха, че  

В неделя депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев съобщи, че поради създалото се напрежение по повод политиката на фейсбук, ДБ ще поканят на чуване компанията Telus.

" Ще настояваме на чуването Telus да даде повече изясненост за метода, по който се прави модерирането на изявления, мнения и консуматори в България. Ще поканим и консуматори с съответни проблеми ", написа той в обществената мрежа. 

Според Мирчев е значимо да има изясненост как  " Facebook "  прилага политиките си по ръководство на наличието. Депутатът показва, че платформата е информационният канал с най-голямо въздействие в България и е добре Народното събрание и обществото да са наясно с правилата и разпоредбите им на работа, защото обществената мрежа мощно влияе върху всички сфери на публичния живот.

Другата седмица, на 18 януари, придвижване БОЕЦ провежда

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР