Българският национален отбор по тенис извоюва място сред най-добрите 40

...
Българският национален отбор по тенис извоюва място сред най-добрите 40
Коментари Харесай

Паметен пробив: BG тенисът се качи във II ниво на Купа "Дейвис"

Българският народен тим по тенис извоюва място измежду най-хубавите 40 в света при мъжете. Съставът на капитана Валентин Димов завоюва плейофа против Нова Зеландия, повеждайки с 3-1 като посетител в Крайстчърч, и се изкачи в Световна група I за Купа " Дейвис ".

Влизането във второто равнище на международното състезание за мъжки отбори е казус за страната ни в актуалния формат на шампионата и отбелязва незабравим пробив за българския тенис след 35-годишно очакване. Историческият триумф беше подпечатан от първата ракета в отбора ни Димитър Кузманов, който победи водещия състезател на домакините Аджийт Рай с 6:3, 5:7, 6:4 и донесе решаващия трети триумф в дуела.

Преди него в откриващата среща от неделната стратегия Александър Донски и Пьотр Нестеров отстъпиха на двойки против звездния новозеландски тандем Артьом Ситак/Майкъл Винъс с 4:6, 6:3, 3:6. В първия ден от мача на корав корт в комплекса " Уайлдинг Парк " в събота Александър Лазаров победи Рай със 7:6 (1), 6:2, а Кузманов обърна Киранпал Пану с 5:7, 6:3, 6:2.

В протоколната пета среща сред вторите ракети Лазаров ще играе против Рубин Стейтъм за фиксиране на формалния краен резултат.

За финален път България е била в Група I на вековния шампионат през 1988 година, когато отборът ни позволява две загуби в зона " Европа-Африка " - с 1-4 като посетител на Сенегал и с 0-5 като хазаин на Румъния. Първа ракета в състава тогава е Красимир Лазаров - татко на сегашния ни национал Александър Лазаров, а другите двама са Юлиан Стаматов и 16-годишният по това време Милен Велев.

Мачовете от Световна група I тази година ще се изиграят в интервала 14-17 септември. Ще вземат участие общо 24 тима, които ще образуват 12 двойки след чоп. Победителите от тях ще получат право през 2024 година да вземат участие в квалификациите за Финалите на Купа " Дейвис " - другояче казано, за влизане в Топ 16 на най-престижния екипен шампионат в тениса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР