Българският национален характер се е изменял много през годините. Това,

...
Българският национален характер се е изменял много през годините. Това,
Коментари Харесай

Профилът на днешните български родители

" Българският народен темперамент се е изменял доста през годините. Това, което народопсихолозите са систематизирали още при започване на предишния век обаче можем да открием и до ден сегашен ", споделя доктор Диана Андонова, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и създател на проучването " Националните културни особености в подтекста на моделите на образование в детството ".

" Страхът от вдишване на опасности, плашливост и недоверчивост е една от присъщите черти на българските родители. Това съответствува и с показателя на отбягване на несигурността. На детските площадки у нас и в Германия може ясно да се види разликата ", добавя тя, представена от БНР.

Съвременните наставнически стилове могат да се разделят на три огромни групи– властнически, влиятелен и демократичен. Много от българските родители се дефинират като авторитетни, което е и най-балансираната категория. В нея родителят е пореден в своите условия, забрани и оторизации. Либералният жанр разрешава прекалено много власт на децата и липса на граници, а властническият слага на напред във времето единствено мнението на родителя.

Според проучването на Диана Андонова обществените мрежи и новите технологии, въздействат съществено на родителството. " Много майки прекарват време в обществените мрежи, въздействието на западната просвета е огромно. Придобиваме черти на американските родители, тъй като инфлуенсърите, които се наблюдават всеобщо са такива. За страдание оттова идват и доста отрицателни наставнически практики "

Наболелият проблем с екранната взаимозависимост също е обиден в проучването. Лавинообразно скачат децата със специфични просветителни потребности, а към този момент даже е приета диагнозата " екранен аутизъм ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР