Българският майстор на цигулки Владо Тилев получи две награди от

...
Българският майстор на цигулки Владо Тилев получи две награди от
Коментари Харесай

Български лютиер с две награди от международен конкурс в Калифорния

Българският занаятчия на цигулки Владо Тилев получи две награди от Международния конкурс за лютиери по време на 24-ия конгрес на Американската асоциация на лютиерите в Калифорния. Биеналето събира майстори на струнните типичен инструменти от целия свят и показва науката за основаването, съхранението и реставрирането им.

През тази година в състезанието са били показани над 400 инструмента от повече от 250 участници във форума. В спортната стратегия са включени категориите типичен принадлежности: цигулка, виола, чело, контрабас и лъковете към съответните принадлежности.

Българският лютиер е показал експонати и се е съревновавал със 194 лютиери в категория цигулка и с 65 в категория виола. Една от неговите цигулки е включена и в изложбата към форума за нови принадлежности. Тилев е отличен със сребърен орден за тон на виола и трета премия (сертификат) за тон за цигулка.

Владо Тилев е приключил Университета по изкуства Фолкванг в Есен, Германия, компетентност виолончело, а преди този момент – Националното музикално учебно заведение в София, където е признат и като студент в Държавната музикална академия. Той е изучавал и упражнявал лютиерското изкуство като помощник в ателиета на известни немски майстори. От 1995 година развива интензивно професионалната си кариера като лютиер. На негови принадлежности свирят редица прочути музиканти, измежду които са проф. Минчо Минчев (преподавател в Университета по изкуства Фолкванг, Есен), Веско Ешкенази (първи концертмайстор на Royal Concertgebouw, Амстердам), Йоана Каменарска (концертмайстор на Държавния оркестър на Хамбургската филхармония), Димитър Иванов (концертмайстор на Франкфуртската опера), Кай Глюстийн (първи концертмайстор на Големия спектакъл на Лицея, Барселона), Светозар Аначков (първи концертмайстор на Държавния спектакъл на Гертнерплац), Николай Минчев (първи концертмайстор на Вуперталския симфоничен оркестър, доцент в Университета по изкуства Фолкванг, Есен), Даниел Бел (първи концертмайстор на Essener Philharmoniker и първи цигулар на Mannheimer Streichquartett), Биляна Вучкова (солист, мултидисциплинарен актьор, концертмайстор на Ensemble United Berlin) и Христо Късметски (водач на втори цигулки на Държавния спектакъл на Гертнерплац).

През 2016 година е учредена фондация „ Владо Тилев “, която има за цел да въодушевява и стимулира надарени деца. Всяка година тя организира конкурс, в който най-добре представилият се млад музикант получава за премия чисто нов инструмент, направен от Владо Тилев.

За него един от най-известните ни цигулари – Минчо Минчев споделя: „ Владо Тилев е рядка композиция от отличен инструменталист и човек, владеещ съвършено лютиерското изкуство “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР