Българският инвестира общо 125 хил. евро в три стартиращи технологични

...
Българският инвестира общо 125 хил. евро в три стартиращи технологични
Коментари Харесай

Vitosha Venture Partners влива 125 хил. евро в 3 компании

Българският влага общо 125 хиляди евро в три започващи софтуерни компании. В пресийд рунд приложението за психологично здраве Relaxify притегля 25 хиляди евро, а софтуерната Pleggi и платформата за бойни спортове Fight Scout набират по 50 хиляди евро против под 10% дял в фирмите.

Обикновено Vitosha Venture Partners, чийто настоящ капиталов мандат завършва в края на 2023 година, влива средства в стартъпи в пресийд или сийд стадий на развиване, като първите получават сред 15 и 50 хиляди евро, а вложения в сийд рундове доближават до 1 млн. евро. През миналата 2022 година фондът подписа 15 покупко-продажби, а в първите 6 месеца на 2023 година възнамерява да затвори още 25.

Изобилие от по-малки вложения През 2023 година се чакат голям брой дребни покупко-продажби в компании на ранен стадий на развиване, описват от фонда, най-много поради наближаващия завършек на капиталовия мандат на локалните фондове. " Очаква се обаче понижаване на оценките на по-големите компании, което ще докара до по-малка междинна инвестиция в огромните венчър рундове, да вземем за пример в такива над 5 млн. евро, които така и така не са прекомерно чести в нашия район ", описа пред " Капитал " Стоян Недин, сътрудник във Vitosha Venture.
Реклама
До края на годината фондът възнамерява да вложи средства в общо 50 компании, като размерът на вложенията ще е в обичайния за него диапазон съгласно етапа на развиване сред 25 хиляди и 1 млн. евро. " Вярваме, че удобният тренд, който следим до момента - да откриваме все по-добри и по-добри български стартъпи с всяко последващо тримесечие, ще продължава и отсега нататък ", добави Недин. Според него атрактивни за евентуални вложители сега са стартъпи с решения в областта на изкуствения разсъдък. Акселератор за напредък В началото на март ще започва и в която тази година ще вземат участие 10 компании в ранен стадий на развиване. Критериите са да имат работещ артикул, само че не е належащо да имат монетизация. " Като браншове и вид артикули тази година има огромно многообразие от решения - от новаторски и здравословен сладолед, промишлен дрон, маркетплейс решения за още неразработени от е-търговията пазари, до уреди за филтриране на въздух в пространства ", сподели ръководещият сътрудник във Vitosha Макс Гурвиц за идното издание.
Свързани публикации Младата козметична компания " Ноезис " набра 285 хиляди евро 29 ноември 2022, 17:09 Над 244 млн. $ са вложени в български стартъпи през 2022 година 22 ноември 2022, 12:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР