Българският дигитален застрахователен брокер и софтуерна компания Болерон ще се

...
Българският дигитален застрахователен брокер и софтуерна компания Болерон ще се
Коментари Харесай

Дигиталният брокер Болерон търси €4 милиона от БФБ и готви навлизане в два чуждестранни пазара

Българският цифров осигурителен брокер и софтуерна компания " Болерон " ще се листне на пазара за напредък МСП-BEAM, част от Българската фондова борса. Компанията търси €4 милиона от вложителите, с които желае да навлезе на пазарите на Румъния и Гърция, заяви за Money.bg Александър Цветков - съосновател и изпълнителен шеф на " Болерон ". IPO-то на българската софтуерна компания, която цифровизира застраховането, е планувано за 15 февруари.

Дигиталният брокер е основана през 2019 година с ясната цел да сътвори софтуерен артикул, посредством който да свърже застрахователи и клиенти и да направи застраховането налично, бързо и комфортно онлайн и през мобилен телефон. 

Интересна ли е " Болерон " за вложителите?

Още при основаването на компанията, нейните създатели взимат решението, че най-хубавият метод да усъвършенстват своята технология е като я употребяват самите те. За задачата основават мобилно приложение и уеб страница, през които започват своята брокерска активност. До момента сдружението е натрупало 6.5 млн. лева премиен доход (продадените застраховки през платформата на " Болерон " ) от над 20 хиляди клиенти.

" Haшaтa тexнoлoгия пpeдcтaвлявa плaтфopмa, ĸoятo дигитaлизиpa и aвтoмaтизиpa пpoцecитe в зacтpaxoвaнeтo. Hиe пpaвим в зacтpaxoвaнeтo тoвa, ĸoeтo ce нaпpaвили VІЅА и МаѕtеrСаrd - плaтeжни cиcтeми, ĸoитo oбcлyжвaт бaнĸoвитe тpaнcaĸции и cъoтвeтнo взeмaт пpoцeнт oт тяx. B cвeтoвeн мaщaб нaй-нaпpeднaлитe ĸoмпaнии c пoдoбни плaтфopми ca в CAЩ, Kитaй, Гepмaния и Beлиĸoбpитaния, нo в Изтoчнa Eвpoпa нямaмe ĸoнĸypeнция oт тexнoлoгичнa глeднa тoчĸa ", споделя Александър Цветков - изпълнителен шеф и съосновател на " Болерон ".

Продажбите за 2023 година единствено през уеб страницата и приложението възлизат на 3.4 милиона лв.. Това е със 126% повече по отношение на 2022 година Разчетите за 2024 година и 2025 година плануват над 100% растеж за всяка от двете години на продажбите през личният си бранд в България.

Целите на компанията са много смели - те включват увеличение на премийния доход до 280 млн. евро. през 2029 година при към 900 хиляди плащащи клиенти от три страни. За същата година компанията предвижда да излезе на облага при EBITDA от 12 млн. евро. Въпросът е от кое място може да пристигна този растеж.

Диверсификация на приходите и основни партньорства

Дългосрочната бизнес тактика за развиването на " Болерон " стъпва върху два съществени приходни стълба за компанията: продажби към крайни клиенти през личен брокер Boleron.bg, където компанията чака да удвои продажбите на застраховки през актуалната година и продажби, посредством стратегически партньорства с телекоми и огромни онлайн търговци, където мениджмънта на " Болерон " вижда максимален капацитет за бъдещо развиване.

От края на 2023 година в това направление компанията към този момент има работещо партньорство с " Виваком " в България. Моделът е следният: " Болерон " дава своята платформа на стратегически сътрудници, а те от своя страна я употребяват, с цел да предложат на своята потребителска база застрахователни принадлежности бързо и комфортно онлайн. Съответно, компанията печели комисион от всяка продадена застраховка през сътрудниците, които употребяват нейния програмен продукт.

" Целта ни е към 2030 година да станем най-големия " маркетплейс " за застраховки в Европейския съюз, реализирайки серия стратегически партньорства с телекоми и огромни онлайн търговци. За да се придвижим в тази посока преговаряме с Румънски и Гръцки телекоми, които да употребяват платформата на Болерон, като задачата ни е да стартираме взаимна активност в границите на 2024 година, след което да продължим нашата агресия в Източна и Западна Европа ", коментира Александър Цветков. 

Ефектът на снежната топка

Анализът на " Болерон " демонстрира, че излизайки на трите източноевропейски пазара чрез своите локални сътрудници, компанията ще има достъп до над 36 млн. население, от които близо 16 млн. са стопански дейните евентуални клиенти на застрахователни услуги. Съществена част от бизнес модела на " Болерон " е така наречен " резултат на снежната топка " или извънредно високият % на клиенти, които възобновяват направените един път през платформата застраховки или в даден миг прибавят нова застрахователна услуга.

В бизнеса със застраховки този феномен не е нещо ново - хората по принцип имат навика да вършат застраховките си при един и същи брокер, когато са удовлетворени от него. Дефакто на това доверие сред брокер и клиент се построява застрахователния бизнес през последните няколкостотин години.

В ерата на цифровите услуги и множеството удобства, които те носят на клиентите, този феномен има още по-голяма тежест. Затова способстват и спомагателните услуги като опция за разсрочено заплащане, напомняния по имейл или непосредствено в мобилното приложение и други канали. В резултат 95% от клиентите на " Болерон " възобновяват застраховките си още веднъж през платформата, а всеки клиент е употребяват приблизително по 2 застрахователни услуги.

Финансови резултати

За 2023 година сдружението осъществя премиен доход 3.4 млн. лв. и 458 хиляди лева комисиони, което са 62% покачване по отношение на година по-рано, когато постъпленията са били в размер на 282 хиляди лева Разходите на сдружението порастват като загубата през 2023 година е 1.1 млн. лв. в резултат на разгръщане на екипа и инвестиция в създаване на цифрова инфраструктура за стратегически партньорства. Мениджмънтът на компанията чака излизане на облага през 2027 година

" Болерон " съумява да финансира основаването на софтуерната си платформа и налагането на брокерската си активност с помощта на серия от вложения в компанията на обща стойност от 3.6 млн. евро от разнообразни капиталови фондове: " МФГ Инвест ", NV3 Venture, Eleven Ventures, Impetus capital, Wireless electric и Digital SPV.
95% от клиентите на " Болерон " възобновяват застраховките си след изтичане €280 милиона застрахователни награди чака да осъществя " Болерон " през 2029 година с 12 млн. евро EBITDA за същата година
" Hиe пpaвим в зacтpaxoвaнeтo тoвa, ĸoeтo cа нaпpaвили VІЅА и МаѕtеrСаrd - плaтeжни cиcтeми, ĸoитo oбcлyжвaт бaнĸoвитe тpaнcaĸции и cъoтвeтнo взeмaт пpoцeнт oт тяx ", изяснява Цветков.
 Снимка 651366
Ръстът на прогнозния премиен доход е директно обвързван със стъпването в Румъния и Гърция, където има 16 млн. стопански дейни консуматори.
 Снимка 651368
Дигитализацията и автоматизацията, които са в основата на бизнес модела на " Болерон ", вършат допустимо повишението на приходите в пъти при доста по-бавно растящи разноски за компанията.

Как се става вложител в " Болерон "?

Първичното обществено предложение на пазара BEAM е планувано за 15.02.2024 година Предложените акции са 1 179 323 при минимална цена от 3.32 лева за акция и оптималната цена от 9.95 лева за акция. Продажбата на всички акции на оптималната стойност ще обезпечи 11 734 264 лева Минимумът за триумф на емисията е записването на най-малко 884 493 акции.

Kъм мoмeнтa ĸoмпaниятa имa peгиcтpиpaн ĸaпитaл oт 3 992 010 лева, a cлeд ІРО-тo тoй щe бъдe yвeличeн до 5 171 333 лева Подробна информация за присъединяване в IPO-то можете да откриете и в на цифровия брокер.

Стъпки за присъединяване в аукциона:
За да участвате в първичното обществено предложение следва да подадете разпореждане (поръчка) към вашия капиталов брокер за записване на акции най-късно до края на аукциона, който ще се организира на 15 февруари. За да извършите това, би трябвало да сключите контракт за брокерски услуги с капиталов медиатор. Водещият управител по емисията е " София Интернешънъл Секюритиз " АД. Регистрация и подписване на контракт онлайн оферират брокерите БЕНЧМАРК, КАРОЛ и ЕЛАНА, както и на място в офис. След като сключите контракт би трябвало да захраните брокерската си сметка Следващата стъпка е да подадете поръчка. Това може да извършите непосредствено през платформата за търговия на брокера, който сте избрали или да се обърнете към него за подпомагане. Поръчките биват пазарни и лимитирани В третият работен ден, считано от датата на осъществяване на IPO аукциона, ще бъде разгласен резултатът от предлагането.
Лимитирани поръчки

Лимитираната поръчка е поръчка за избран брой акции при посочена съответна цена в ценовия диапазон 3.32 лева - 9.95 лева./акция.

Как се " Лимитирана поръчка " за покупка на акции:
Избор на брой акции : Първо, решете какъв брой акции желаете да закупите. Например, в случай че желаете да купите 1,000 акции, това е цифрата, което би трябвало да въведете. Определяне на оптималната цена: След това определете оптималната цена, която сте подготвени да платите за всяка акция. Например, в случай че оптималната цена, която сте подготвени да платите е 6 лв. за акция, това е цената, която задавате.
Пример: Искате да закупите 1,000 акции, като сте подготвени да платите най-много 6 лв. за всяка акция. Общата сума, която сте подготвени да платите, е до 6,000 лв. (1,000 акции x 6 лева).

Как работи лимитираната поръчка?

Ако пазарната цена на акциите е под или равна на вашата оптималната цена (в този образец 6 лева), вашата поръчка ще бъде изпълнена. Например, в случай че акциите се продават на 5 лв. за брой, вие ще закупите 1,000 акции за общо 5,000 лв..

Ако обаче пазарната цена на акциите надвишава вашата оптималната цена (например 7 лв. за акция), вашата поръчка няма да бъде изпълнена, и няма да закупите нито една акция.

Този вид поръчка ви оказва помощ да контролирате цената, на която закупувате акции, и да избегнете заплащането на по-висока цена от тази, която сте определили като допустима за вас.

Пазарни поръчки

Пазарната поръчка е поръчка за покупка на избран брой акции без изтъкване на съответна цена. С подаването на пазарна поръчка вложителят се съгласява да запише акции на избраната в аукциона единна последна цена, без значение какъв брой е тя (в рамките на ценовия диапазон 3.32 лева - 9.95 лева./акция).

Как да извършите " Пазарна поръчка " за покупка на акции:
Избор на брой акции: Най-напред определете какъв брой акции желаете да закупите. Например, решавате, че желаете да купите 1,000 акции. Пазарна поръчка: При пазарната поръчка не задавате цена. Вместо това казвате на вашата брокерска къща, че желаете да купите заложения брой акции на цена избрана от пазара.
Пример: Искате да закупите 1,000 акции. Давате пазарна поръчка към вашият капиталов медиатор. Пазара дефинира цена от 6 лв. на акция. Вашата поръчка ще бъде изпълнена на тази цена. Така ще купите акциите за общо към 6,000 лв. (1,000 акции x 6 лева).

Как работи пазарната поръчка?

Пазарната поръчка се извършва с приоритет и по този начин сте сигурни, че ще закупите акции, само че не знаете авансово, тъкмо каква ще е цената. Така в този случай тя може да бъде сред 3.32 лв. от 9.95.

Пазарните поръчки са подобаващи, когато желаете несъмнено да закупите избран брой акции без значение от цената.

Инвестиционни медиатори - регистрация

За да участвате в общественото предложение е належащо да сключите контракт и да си отворите капиталова сметка в някой от записаните капиталови медиатори в офис или онлайн, да захраните брокерската си сметка със сумата за записване на акции и да подадете поръчка за присъединяване в търга.

Поръчките могат да се подават в офисите на медиатора на книжен притежател до 14:00 часа в деня на осъществяване на аукциона или в електронната система за търговия от 09:30 до 14:00 ч.

Водещият управител на емисията е ИП " София Интернешънъл Секюритиз " АД, само че в България има голям брой регистрирани капиталови медиатори, като цялостен лист можете да намерите на уеб страницата.

Следните три брокера дават опция за подписване на договор/отваряне на сметка напълно онлайн. Процедурата лишава от 10 минути до 1-2 дни.

Бенчмарк - Какво е належащо :
Копие на персонална карта Копие на шофьорска брошура, или документ за банкова сметка Линк към уеб страницата: *На страницата, би трябвало да изберете платформа: BG Trader
Карол - Необходими документи:
Копие на персонална карта Документ за банкова сметка Линк към уеб страницата:
Елана - Необходими документи:
Копие на персонална карта Документ за банкова сметка Линк към уеб страницата:
Към днешна дата сдружението предлага 30 застрахователни продукта от 11 компании. От " Болерон " считат, че типовете полици, при които има максимален капацитет за растеж в България са фирменото здравното обезпечаване. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР