Българските военни ще получават по-високи възнаграждения от следващата година, реши

...
Българските военни ще получават по-високи възнаграждения от следващата година, реши
Коментари Харесай

Вдигнаха заплатите на военните, Запрянов се зарече да благодари на депутатите с три самолета във въздуха

Българските военни ще получават по-високи хонорари от идната година, реши дефинитивно Народното събрание през днешния ден. Промените стават факт с изменение в Закона за защитата и въоръжените сили, които бяха признати с цялостно болшинство и без спор в пленарната зала.
 
Предвижда се от 1 януари 2025 година българските военнослужещи да получават с 30% по-високи хонорари, написа. 

В новите текстове е записано, че базата за установяване размера на главното месечно заплащане за най-ниската служба се дефинира въз основа на междинната работна заплата за второто тримесечие на миналата година по отношение на формалните данни на Национален статистически институт. Така се изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на чиновниците по Закона за Министерство на вътрешните работи. 

Например, възнаграждението за най-нисшата служба редник/матрос 1 клас с признатото на едно от последните съвещания на Министерски съвет на кабинета Денков нарастване от 10% за 2024 година възлиза на общо 1555 лева (105 лева за звание и 1450 за длъжност). При приемане на законопроекта това заплащане ще възлиза на 2210 лева (105 лева за звание и 2105 лева за длъжност). Така от 01.01.2025 година общото заплащане за най-нисшата служба за военнослужещ ще бъде равно на междинната заплата за страната. 

Според предлаганите промени месечното заплащане на военнослужещите, заемащи основни длъжности, може да надвишава с до 80 на 100 размера на месечното заплащане за съответното длъжностно равнище, несъмнено в акта на министъра на защитата.

В отчета е маркирано, че с приемането на законопроекта ще се реализира понижаване на съществуващите дефицити от отбранителни качества, изключително в направление привличане и задържане на човешки запас в системата; повишение привлекателността на военната професия; възстановяване на възнаграждение на хората в защитата за конкурентност на пазара на труда; механизъм за индексация, която да е обществено търпима и да отразява действителното равнище на възнаграждение в страната; предвидимост на разноските за защита в Закона за държавния бюджет за идната календарна година.

Служебният министър на защитата Атанас Запрянов благодари на народните представители и уточни, че ще разпореди " на 6 май над София да прелетят три военни самолета, с цел да поздравят депутатите за решението ". 

В началото на месеца министърът съобщи, че тази година няма да има боен церемониал с техника и персонален състав на 6 май, тъй като великденските празници съответстват с Гергьовден и Деня на храбростта и българската войска. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР