Българските власти решиха да експулсират руския журналист Александър Гацак, след

...
Българските власти решиха да експулсират руския журналист Александър Гацак, след
Коментари Харесай

Мария Захарова: България получи $900 000 грант от САЩ преди изгонването на руския кореспондент

Българските управляващи взеха решение да експулсират съветския публицист Александър Гацак, откакто получиха ясни инструкции от Вашингтон.

Това написа в своя Телеграм канал представителят на съветското външно министерство Мария Захарова. Тя прави връзка сред изгонването на репортера и визитата на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати по въпросите на обществената дипломация Лиз Алън в София няколко дни по-рано.

„ Българското държавно управление получи ясни насоки по какъв начин да води „ обществена дипломация “: цензура, експулсиране на съветски публицисти, възбрана на свободата на словото. А с цел да звучат причините на американците още по-убедително, Вашингтон заплати съвсем един милион $ посредством профилиран грант от Държавния департамент “ , твърди Захарова и прецизира, че официално средствата са предопределен за „ повишение на медийната просветеност “.

„ Оказва се, че цената за изпъждане на съветски сътрудник от страната е 900 000 $, съгласно задграничния ценоразпис. Лоялността към Вашингтон е скъпа “, счита представителят на външното министерство на Русия.

В същото време Захарова не се съмнява, че България е осъзнала неизбежността на „ огледалните последствия “ за своите жители и медии. Съединени американски щати постоянно са били безразлични към ориста на жителите и националните ползи на своите „ съдружници “, заключи Захарова.

Поводът за нейния коментар е изгонването от България на кореспондента на „ Российская газета “ Александър Гацак и подхванатите от Москва ответни дейности, свързани с изгонването на кореспондента на БНР Ангел Григоров.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР