Българските училища в чужбина опазват българския дух. Това заяви вицепрезидентът

...
Българските училища в чужбина опазват българския дух. Това заяви вицепрезидентът
Коментари Харесай

Илияна Йотова в Братислава: Българските училища в чужбина опазват българския дух

Българските учебни заведения в чужбина опазват българския дух. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с представители на българската общественост в Братислава. Йотова разговоря с тях в Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев “, което празнува своята 75-годишнина. Близо 100 деца учат в школото, към което действа и детска градина. Учениците приключват 12-и клас с два равностойни документа – български и словашки. Училището е измежду най-авторитетните в Братислава и притегля доста деца, които нямат български корени.

Вицепрезидентът благодари на словашката страна за помощта за развиването на българското учебно заведение и увери в поддръжката на българската страна.

„ Във ваше лице виждаме освен устрема за запазване на българската еднаквост, само че и сериозния отпор против всевъзможни опити за пренаписване на българската история, в това число и далечната средновековна история “, обърна се Илияна Йотова особено към учителите в учебното заведение, като посочи особената трактовка на делото на Светите братя Кирил и Методий.

 

„ Има предпочитание за преформатиране на този интервал от историята, в който съзнателно не се приказва, че българската страна избавя Кирило-Методиевите възпитаници, с помощта на нея се основава кирилицата, а с нея и третата християнска цивилизация – славянската “, уточни вицепрезидентът.

Сред главните тематики на диалога беше запазването и увеличението на лекторатите по български език и просвета зад граница. Обсъдени бяха благоприятни условия за бъдещи взаимни планове с България в областта на образованието и културата.

В Словакия живеят към 4 хиляди българи, с високо обучение, уважавани в словашкото общество.

Преди срещата Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев “ в Братислава. Вицепрезидентът беше посетител на тържественото честване на 75-годишнината на школото. В празника участваха и възпитаници и танцови сформира от България.

„ Днес е празник и мотив за огромна горделивост – едно българско учебно заведение в центъра на Европа, което притегля от ден на ден деца, става на 75 години “, акцентира в приветствието си Илияна Йотова. Тя напомни спомените, които пази от откриването през 2018 година на 70-ата юбилейна образователна година в учебното заведение. „ Помня и думите на тогавашния министър на образованието на Словакия, че българското учебно заведение е едно от най-хубавите в словашката столица “, съобщи вицепрезидентът.

„ Уважаеми учители, във вашите ръце са утрешните почтени жители на Словакия, на България, на нашето европейско семейство. Вие продължавате просветителското дело на Светите братя Кирил и Методий. Тяхната задача потегли от тези земи, само че беше избавена в България от велики държавници, които са знаели, че с цел да има един народ бъдеще, трябват книжовност, словесност, нематериалност и просвета. Княз Борис одобри гонените възпитаници на Кирил и Методий, които сътвориха кирилицата, на която през днешния ден пишат над 500 млн. души по света. Великата духовна империя България сътвори цяла една цивилизация – славянската “, акцентира Йотова.

„ Кирило-Методиевото дело е обликът на славянското единство. Чрез вас то продължава да живее и през днешния ден “, съобщи вицепрезидентът. Тя уточни, че като се изключи че отварят огромната книга на познанието, учителите възпитават децата в добродетели, вършат ги положителни хора, демонстрират им границата сред положителното и злото. „ В днешния обезпокоителен свят, в който се разгарят все по-тъмни пристрастености, вашата роля е още по-голяма. Трябва да пазим децата си от омразата и споровете и да ги връщаме към човешките полезности. Колкото и да се развива, изкуственият разсъдък в никакъв случай няма да ви измести “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари за поддръжката на родителите. „ В будителската си роля учителите би трябвало да бъдат подпомагани от нас, родителите “, уточни тя.

Към учениците вицепрезидентът се обърна с думите: „ Имате необятни благоприятни условия. Дали ще продължите образованието си тук или в България, или в друга страна, в никакъв случай не забравяйте своето българско учебно заведение, което носи името на един от най-обаятелните облици в българската история. Веруюто на Ботев за тъждество, правдивост, независимост в никакъв случай няма да почине, до момента в който продължаваме да възпитаваме горди, непримирими, свободни и самостоятелни хора “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР