Българските училища в чужбина опазват българския дух. Това заяви вицепрезидентът

...
Българските училища в чужбина опазват българския дух. Това заяви вицепрезидентът
Коментари Харесай

Илияна Йотова разговоря с представители на българската общност в Братислава

Българските учебни заведения в чужбина опазват българския дух.

Това съобщи вицепрезидентът на среща с представители на българската общественост в Братислава. Йотова разговоря с тях в Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев “, което празнува своята 75-годишнина. Близо 100 деца учат в школото, към което действа и детска градина. Учениците приключват 12-и клас с два равностойни документа – български и словашки. Училището е измежду най-авторитетните в Братислава и притегля доста деца, които нямат български корени, оповестяват от прессекретариата на президентството. 

Вицепрезидентът благодари на словашката страна за помощта за развиването на българското учебно заведение и увери в поддръжката на българската страна.

„ Във ваше лице виждаме освен устрема за запазване на българската еднаквост, само че и сериозния отпор против всевъзможни опити за пренаписване на българската история, в това число и далечната средновековна история “, обърна се особено към учителите в учебното заведение, като посочи особената трактовка на делото на Светите братя Кирил и Методий. „ Има предпочитание за преформатиране на този интервал от историята, в който съзнателно не се приказва, че българската страна избавя Кирило-Методиевите възпитаници, с помощта на нея се основава кирилицата, а с нея и третата християнска цивилизация – славянската “, уточни вицепрезидентът. 



Сред главните тематики на диалога беше запазването и увеличението на лекторатите по български език и просвета зад граница. Обсъдени бяха благоприятни условия за бъдещи взаимни планове с България в областта на образованието и културата. 



В Словакия живеят към 4 хиляди българи, с високо обучение, уважавани в словашкото общество.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР