Българските банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени след

...
Българските банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени след
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи с българския лев след приемането на еврото

Българските банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени след присъединението ни към еврозоната. Това излиза наяве от информация на Българска народна банка оповестена в рубриката " Присъединяване към еврозоната ". 
 
Съгласно оповестената статистика по номинали на страницата на Българска народна банка в интернет в наличнопаричното обращение към края на февруари 2024 година има общо 581.4 млн. броя банкноти и 3,242 млн. броя монети, които са с непрекъсната наклонност за увеличение на техния брой. Оценката на тежестта им е към 820 т за банкнотите и 13 000 т за разменните монети, прецизират от Българска народна банка.
 
 Българска национална банка (БНБ) Българска национална банка (БНБ) Източник: Zonanews
За изтеглянето българските банкноти и монети от обращение ще са нужни задоволително площи за предпазване със нужната степен на сигурност, както и спомагателни машини с висок потенциал за изброяване и инспекция за правота на изтеглените от обращение банкноти и монети. Освен това ще са нужни спомагателни машини с висок потенциал за заличаване на банкноти и демонетизиране на монети, както и превоз за превозването им до местата за заличаване и демонетизиране.
 
Евробанкнотите и евромонетите, предопределени да заменят българските банкноти и монети, са оценени на към 550 млн. броя евро банкноти и 880 млн. броя евромонети.
 
За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като Българска народна банка ще би трябвало да заплати разноските за превоз, както и в рамките до две години би трябвало да възвърне на централните банки заетите банкноти. Евромонетите ще бъдат създадени с българска национална страна според утвърждения към този момент дизайн, като за задачата Българска народна банка ще достави нужните заготовки.
 
 Евро Евро Източник: iStock
За стартирането на евробанкнотите и евромонетите в обращение също се изисква подготовка, ще се правят разноски за обезпечаването на задоволително площи за съхранението им, машини за изброяване и инспекция за правота на евробанкнотите и евромонетите, както и профилиран превоз за зареждане с тях на петте касови подразделения на Българска народна банка.
 
От банката прецизират, че над 492 млн. лв. е прогнозната стойност на разноските, които се чака да бъдат направени от Българска национална банка, банките, финансовите институции по член 3а от ЗКИ и доставчиците на платежни услуги по отношение на подготовката за въвеждане на еврото. В този смисъл става въпрос за оценка на разноските, касаеща изброените субекти, а не всички процеси към въвеждане на еврото.
 
Следва да се има поради, че тази стойност е ориентировъчна и е на база калкулации от самите институции, като действителните разноски могат да се разграничават според от съответно предоставените и осъществени действия. По отношение на поемането на тези разноски, всеки от изброените субекти, както да вземем за пример Българска народна банка, е виновен за бюджетирането и покриването им. Не е планувано визираните 492 млн. лева да се поемат от страната.
 
Присъединяването на Република България към Евросистемата ще докара до фундаментална смяна в модела на паричната политика в България, показват още от Българска народна банка, предава pariteni.bg.
 
За разлика от мощно лимитираните благоприятни условия на паричната политика в границите на режима на паричния съвет, след влизането в действие на новия Закон за Българска народна банка, централната банка ще може да реализира посредством Евросистемата целия набор от принадлежности на паричната политика, планувани в глава IV от Устава.
 
Съгласно настоящите правила за използването на единната парична политика от Евросистемата, инструментите на паричната политика включват интервенции на открития пазар, ликвидни удобства с непрекъснат достъп и условия за минимални запаси.
 
При присъединение на България към еврозоната ще се извърши изцяло превалутиране на намиращия се в обращение вътрешен държавен дълг и прекосяване към заплащания в евро за интервенциите по ръководство на дълга на вътрешния пазар.
 
Депозитарят на държавни скъпи бумаги в Българска народна банка (ДДЦК) ще прави сетълмент по покупко-продажбите с ДЦК, деноминирани в евро, в платформата на Евросистемата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities, като дава услугите си в сходство с пазарните стандарти и условията на Евросистемата.
 
С приемането на еврото от Република България, респективно с влизането в действие на новия Закон за Българска народна банка, Българска народна банка следва да изплати изцяло записания си дял в капитала на ЕЦБ, който възлиза на 0.9832% от общия записан капитал на ЕЦБ (106 431 хиляди евро).
 
След присъединението на Република България към Европейския съюз Българска народна банка към този момент е внесла % от каузи си в записания капитал на ЕЦБ. С влизането в действие на закона, обвързвано с присъединението към Евросистемата, Българска народна банка ще изплати остатъка. При импортиран досега капитал от Българска народна банка в размер на 3.75% от записания дял и при допускане за опазване на каузи на Българска народна банка в капитала на ЕЦБ, това дефинира спомагателна вноска в размер на 102 440 хиляди евро.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР