Български Спортен Тотализатор (БСТ) е изправен пред сериозен риск от

...
Български Спортен Тотализатор (БСТ) е изправен пред сериозен риск от
Коментари Харесай

Некадърното ръководство в Спорт Тото рискува да загуби милиони

Български Спортен Тотализатор (БСТ) е изправен пред сериозен риск от загуби за милиони, породени от некадърността на актуалното управление, пише novsport.com. В поредност от публикации, ви информирахме за многочислени нарушавания и разхищаване на държавни средства в изключително огромни размери. Поредният случай е за новоизградените пунктове, чиито цени неведнъж надвишават пазарните, а към този момент демонстрират недостатъци и са протекли. Изпълнителният шеф Георги Тарлеков  още веднъж показва липса на управнически опит и обикновени пълномощия.

Служители на Спорт Тото се свързаха с публицистичния екип на медията да разкрият проблеми с електронната деловодна система. Информираха ни, че още от 2020г. БСТ е въвел електронна деловодна система за документооборот, която от една страна улеснява работния развой, а от друга  дава бистрота в документооборота. Това изобретение очевидно затруднява самия Изпълнителен шеф, който е очевидно е последовател на аналоговите способи за бизнес преписка и фасон на работа. На работещите в Тотализатора  им се постанова всекидневно да разпечатват електронно подписани документи, за резолюция от Тарлеков. След това  те би трябвало да ползват графологични способи за разчитат комплицирано изписани мнения и за край още веднъж чиновниците да качват документа в деловодната система. Този развой освен усилва работното натоварване, само че и компрометира успеваемостта й.

Прилагаме част от Докладна бележка, която е била предоставена:

 

 

„ Освен цифрово необразован е и книжовно необразован “ – разясняват чиновници. Предварително пуснати Обществени поръчки за десетки милиони, създаване на нискокачествени пунктове на тройни цени от пазарните, назначения на некомпетентни чиновници на мениджърски позиции и серия други нарушавания водят до съществено усложнение на оперативната работа на Дружеството.

От източници novsport се натъкнат на следващото незаконно безхаберие, резултат от тоталната непросветеност на изпълнителния шеф Георги Тарлеков и неговия правилен консултант Рада Гьонова, някогашен шеф Обществени поръчки в Спортния Тотализатор (бел. уволнена 2023 година заради серия скандални поръчки) и в този момент член на УС.

Малко фактология касаеща следващото нарушаване:  Договорът за ремонт и създаване на пунктове, подписан на 17.05.2023 и изтичащ на 17.05.2024, е образец за това. Подробна информация за поръчката е публикувана https://app.eop.bg/today/276349. По този контракт има предплатено заплащане на стойност към 3 милиона лв.. Към момента цената на осъществените действия е за  близо 1 милион лв., а останалите  над 2 милиона остават в сметките на Изпълнителя - ПРЕСТИЖ БИЗНЕС - 93 ООД.

Г-н Тарлеков досега не е подхванал никакви дейности за възобновяване на сумата по сметките на БСТ, създавайки действителен риск тези средства да бъдат окончателно изгубени. Това е незаконно действие с държавни средства в огромни размери, което сигурно ще докара до тежки юридически последствия за Изпълнителния шеф.

Проблемите по този контракт не стопират дотук. От декларираните от господин Тарлеков над 30 пункта за замяна, са сменени дребна част от тях. За по огромната част от декларираните  пунктове се оказва, че не може да бъде осъществен физически монтаж, защото размерът на бетонния фундамент не дава отговор на размерите на създадените пунктове – резултат от неверно подадена поръчка към Изпълнителя. Този проблем остава неуреден и неразбираем.

Друг обезпокоителен факт е, че от новоизградените към 15 пункта, 4 към този момент имат проблеми и са протекли при последните дъждове. Качеството е извънредно неприятно, само че за сметка на това скъпо и на тройно повишена цена. Предвид проблемите, които са констатирани  до в този момент, най-вероятно в идващите месеци всички нови пунктове ще дефектират и ще се наложи да се плануват спомагателни средства за ремонт.

Тези тревожни обстоятелства акцентират сериозните проблеми в ръководството на Български Спортен Тотализатор. Безхаберното разхищаване на държавни средства, неналичието на подготвеност и отговорност от страна на управлението освен компрометират финансовата непоклатимост на сдружението, само че и подкопават доверието на обществото. Време е за незабавни ограничения и бистрота в дейностите, с цел да се предотвратят по-нататъшни загуби и да се възвърне доверието в институцията. Българският Спортен Тотализатор заслужава умело управление, което да работи в полза на спорта, културата и образованието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР