Български пощи упорито стои в миналия век. В България дори

...
Български пощи упорито стои в миналия век. В България дори
Коментари Харесай

В Български пощи не може да платите с карта

" Български пощи " настойчиво стои в предишния век. В България даже в множеството квартални бакалии може да платите с банкова карта, само че в държавните пощенски станции не - там няма ПОС терминали. Това излиза наяве от отговор на някогашния, само че и сегашен длъжностен министър на превоза Георги Гвоздейков.
Въпросът към министъра е какъв брой от офисите на " Български пощи " не са снабдени с ПОС устройства и в какви периоди се планува да бъдат оборудвани. Отговорът е неочакван и поразителен - на този стадий на никое място в мрежата на държавното дружество няма терминали и по тази причина там човек няма по какъв начин да си заплати тока, водата или налозите да вземем за пример с дебитна карта.
Гвоздейков изяснява, че за слагането на лични ПОС устройства е " нужна регистрация като платежна институция и приемане на подобаващ лиценз от Българска народна банка ". И защото " Български пощи “ не разполага с подобен лиценз, не можело да употребява независимо услугата " Плащане посредством ПОС терминал ".
Затова държавното сдружение било провело редица среща с банки, с цел да разиска изискванията за инсталиране и прилагане на техни ПОС терминални устройства в пощенските станции. Но до сключване на контракт по този начин и не се е стигнало, показва министърът. Търсенето обаче продължавало.
Зад тези " експертни " пояснения се крие напълно монотонен и елементарен отговор - " Български пощи " не се подрежда с ПОС устройства, тъй като не желае да плаща  такси и комисиони. Още през 2020 година от държавната компания споделят: " Няма терминали, тъй като изискванията, препоръчани ни от банките са доста неизгодни за нас. В този миг не можем да си позволим да инсталираме такива ".
Явно е, че от този момент нищо не се е трансформирало. Изумително, че даже дребни търговци се схващат с банките, а държавен мастодонт с мрежа от съвсем 3000 клона и офиси с години не може да контракти допустими условия за наемане на ПОС машинки. И оредяващите му клиенти все по този начин броят левове и стотинки на гишетата.
По данни на Българска народна банка на пазара интензивно се употребяват над 7 млн. банкови карти. Българите обичат софтуерните новости и мнозина към този момент даже не употребяват " старомодните " пластики, а заплащат с цифрови карти и портфейли в своите телефони и смартчасовници.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР