Български автори ще гостуват в Брюксел за шестото издание на

...
Български автори ще гостуват в Брюксел за шестото издание на
Коментари Харесай

Организират шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

Български създатели ще гостуват в Брюксел за шестото издание на Фестивала на българската книга. Това е традиционен годишен конгрес за срещи сред читатели, издатели, преводачи и създатели на перото, който ще се организира сред 31 май и 2 юни. Това заяви за рубриката " БГ Свят " на Българска телеграфна агенция преводачът Рада Ганкова, програмен шеф на фестивала. 

Сред участниците в литературното събитие ще бъде Тодор П. Тодоров, с който ще бъде оценен и коментиран романът " Хагабула " - притежател на Националната премия за български разказ на годината „ 13 века България “ 2023 и получил особено споменаване на Наградата за литература на Европейски съюз 2024.

В Брюксел за фестивала ще бъдат и Емине Садкъ, на която това е второ присъединяване в белгийската столица тази година, Радослав Бимбалов, с цел да каже повече за романа си „ Екстазис “, Рене Карабаш, със своя разказ звезда „ Остайница “, която ще показа повече и за преводите му на други езици, Иван Ланджев, прочут на публиката с книгата „ За неизбежната случайност “, Оля Стоянова, за да опише за своето творчество.

Литературното събитие  се организира в Деня на детето, по тази причина е планувано целият преди обед на 1 юни да бъде за децата - с Мария Донева. Ще бъде показан и художникът на корици Дамян Дамянов. Светлозар Желев ще води огромна част от срещите, разгласи още Рада Ганкова. 

Тази година фестивалът ще се организира в три дни. Откриването е на 31 май, когато ще се провежда и кръгла маса за българската литература и разпространяването ѝ по света. Ще бъдат показани актуалните произведения пред литературната общественост на Белгия: издатели, книжари, библиотекари, литературни критици и редактори, както и представители на културните институции в Белгия и не на последно място няколко посланици. 

В панелите на кръглата маса ще вземат участие литературният гид Светлозар Желев, Гергана Панчева от литературната организация „ София “, преводачките Анжела Родел и Мари Врина, писателите Тодор П. Тодоров, Рене Карабаш и Елена Алексиева. 

Българската културна асоциация в Белгия, с поддръжката на Посолството на Република България в Белгия, провежда за шести следващ път Фестивал на българската книга, в партньорство с няколко български издателства. Дебютното издание на Фестивала се организира през юни 2019 година, директно след откриването на българската секция във фламандската библиотека BIB SOPHIA в Брюксел, в чест на 24 май – формален празник на българската култура и просвета. 

" Фестивалът към този момент има построена известност и е потвърдено сполучлив конгрес, който дава опция на читателите да се срещнат с българските създатели. Освен срещите с писатели имаме и ревю на книги от български издателства. Това е чудесна опция хората да си попълнят библиотеката с книги на български език ", разяснява Ганкова. 

" Още когато започнахме през 2019 година, концепцията на фестивала беше да изпълним мост сред създатели, издатели и читатели в чужбина. Сега тази концепция се надгражда, тъй като търсим и способи за известност и разпространение на българската литература отвън България и по тази причина организираме кръгла маса с сътрудници, писатели и преводачи тази година. Чрез нашата активност културата ни е по-забележима в цяла Европа ", прибавя тя, представена от Българска телеграфна агенция. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР