Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на

...
Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на
Коментари Харесай

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета Голям гмурец

Българската национална банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тематика " Голям гмурец " от серията " Природно многообразие в Република България ", оповестява централната банка.

На лицевата страна на монетата са изобразени следните детайли: емблемата на Българска народна банка с годината „ 1879 “ върху лентата; в полукръг горе надпис „ БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА “, а долу годината на емисията „ 2022 “ и номиналната стойност „ 10 ЛЕВА “. На противоположната страна на монетата: изобразен е плуващ огромен гмурец измежду водна растителност, както и отражението им във водата, а изпод в полукръг надпис „ ГОЛЯМ ГМУРЕЦ “.

Монетата е в тираж от 5000 броя. Цената й е 108 лв., а номиналът - 10 лв.. Монетата е отсечена в " Монетен двор " ЕАД. Художественият план е на Иван Тодоров и Тодор Тодоров.

Монетата ще се продава в Българската национална банка в Касов център на Българска народна банка на ул. " Михаил Тенев " 10, както и в офиси и клонове на пет банки. До 21 септември в това число всеки клиент ще може да закупи от Българска народна банка по една монета. След това тя ще се продава без ограничавания.
Големият гмурец - водоплаваща птица от семейство гмурецови, е най-едрият тип гмурец в България с дължина към 50 см, а размахът на крилата му доближава 90 сантиметра. Среща се в Европа, Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР