Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от 20 май

...
Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от 20 май
Коментари Харесай

За колекционерите: БНБ пуска в обращение нова възпоменателна монета, цената ѝ - 150 лева

Българската национална банка (БНБ) пуска в обращение от 20 май сребърна възпоменателна монета на тематика „ 100 години лека атлетика в България “, оповестяват от централната банка.

През тази година проведената атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен празник.

Цената на монетата при стартиране в обращение е 150 лв..

Това е третата възпоменателна монета от общо шест за годината, съгласно програмата на Българска народна банка за отрязване на възпоменателни монети за 2024 година, оповестена на страницата на централната банка в интернет.

На лицето на монетата са изобразени в центъра - емблемата на Българска народна банка с годината „ 1879 “ върху лентата, под нея на два реда - номиналната стойност „ 10 лв. “, а изпод годината на емисията „ 2024 “, а тъдява горе - надпис „ Българска Народна банка “.

На гърба на монетата в центъра са изобразени трима спортисти на фона на цифрата „ 100 “, а тъдява надписи горе - „ 100 години “, изпод - „ Лека атлетика в България “.

Монетата ще се продава в Българска народна банка - на две каси в София, пл. „ Княз Александър I “ 1 и четири каси в Касов център на Българска народна банка в София, ул. „ Михаил Тенев “ 10.

От Българска народна банка изясняват, че всеки клиент ще може да  закупи от касите на централната банка по една монета, без значение дали клиентът я закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е належащо представянето на нотариално заверено категорично пълномощие за закупуването на съответната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на Българска народна банка, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничаване важи и за противоположния случай, показват от Българска народна банка.

Те припомнят също, че монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

Снимка: Българска народна банка

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР