Българската железопътна мрежа може да бъде отдадена на концесия. Това

...
Българската железопътна мрежа може да бъде отдадена на концесия. Това
Коментари Харесай

ЖП линиите в България се изплъзват от НКЖИ: Скоро може да се отдават на концесия

Българската железопътна мрежа може да бъде отдадена на концесия. Това плануват промени в Закона за железопътния превоз, импортиран от Министерски съвет и признати на първо четене преди ден. 

Законопроектът дава правна опция шефа на жп инфраструктурата да трансферира функционалностите си на различен индивид. Идеята е по този метод да либерализира пазара и главните действия да се правят от юридически лица, разнообразни от НКЖИ. Такива разпореждания са заложени в европейска инструкция, която обаче България не е приела изцяло и поради това има наказателно произвеждане към страната ни.

В реалност все още, по закон, обектите на железопътната инфраструктура и земята, върху която са построени или която е предопределена за построяването им, са обществена държавна благосъстоятелност, а използването им се реализира от Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) или от търговци, на които е предоставена концесия, при изискванията и по реда на Закона за концесиите.

Министерският съвет е прецизирал, че концесионерите ще могат да са и шефове на жп инфраструктурата.

В стимулираното мнение Европейска комисия показва, че " страните членки подсигуряват, че членовете на надзорния съвет и на управителния съвет на шефа на инфраструктура и ръководителите, които са на тяхно директно послушание, работят независимо и тяхната безпристрастност не е повлияна от никакви спорове на ползи ", а в българското законодателство се съдържат разпореждания, които предотвратяват спора на ползи на управителните органи на главния шеф на инфраструктурата - Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ).
 Кой желае да вземе на концесия летище София?
Кой желае да е новият собственик на летище София?

Един формален претендент и още няколко компании с интерес към аерогарата

Но " законодателството за транспониране не съдържа експлицитна наредба, която да вкарва условието безпристрастността на ръководителите, които са на директно послушание на надзорния и управителния съвет, да не бъде повлияна от спор на ползи.

Освен това наредбата, с която е осъществено транспонирането, не съдържа категорично позоваване на събитието, че работят " независимо ", нито на условието " безпристрастността да не е повлияна от никакви спорове на ползи " във връзка с действието на висшите органи на шефа на инфраструктура. Комисията смята, че това условие следва да бъде категорично въведено във връзка с тях. Участниците в органите на ръководство на шефа на железопътна инфраструктура и ръководителите, които са на тяхно директно послушание и са виновни за вземането на решения по отношение на главните им функционалности, работят независимо и тяхната безпристрастност не е повлияна от никакви спорове на ползи, които могат да доведат до приемането на полза по смисъла на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.
 Подновяват процедурата за концесия на летище
Подновяват процедурата за концесия на летище " София "

Чакат се разбори от Световната банка и Европейската банка за развиване

Те не могат да правят конкурентна активност, както и да бъдат в договорни връзки с железопътни предприятия, сдружения или сдружения. Също по този начин се дава опция за възлагане на действия на външни реализатори и шерване на функционалностите на шефа на инфраструктура. Разрешава се възлагане на осъществяването на действия по развиване, поддръжка и възобновяване на железопътната инфраструктура и свързани с това задания на железопътни предприятия или сдружения, които управляват железопътно дружество или са следени от железопътно дружество.

Дебатите

От " Възраждане " възразиха против концесионирането. Ивайло Чорбов заяви, че с измененията се дава опция частният бранш да ръководи обществената жп инфраструктура. Според него с измененията страната ще отстъпи използването на жп инфраструктурата от частни компании. Той напомни, че до момента жп пътищата са градени напълно от страната и в този момент в един миг ще се дава на компании, които ще се възползват от към този момент издигнатото. 

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ заявява спор на ползи, тъй като като боец взел участие в построяването на жп инфраструктурата. От години има ужасно доста ползи, заподозря той и видя лобизъм в интерес на автобусния транспорт за сметка на евтиния и екологичен жп превоз.
 Френската Vinci Airports получи 25-годишна концесия за летище Белград
Летището в Белград има нов собственик, който ще заплати 1.5 милиарда евро на страната

Компанията обслужба 35 летища в света

Настимир Ананиев от ПП-ДБ разгласи, че ще поддържат законопроект, само че имат забележки и запаси. Той добави, че от парламентарната му група ще изискат ръководителят на транспортна комисия да сътвори работна група, която да уточни текстовете.

Концесиите в България

Всяка концесия се разпорежда за избран период, който не може да бъде по-дълъг от 35 години, в случай че със специфичен закон е очакван различен период. Срокът на концесията може да се удължава, като общият период на всички удължавания, без значение от основанието за това, не може да е по-дълъг от една трета от съответния период, избран с концесионния контракт. На концесия се дават обектите от публичен интерес, които са оповестени за изключителна държавна собственост; обекти, парцели или елементи от парцели - обществена или частна държавна, както и обществена или частна общинска благосъстоятелност, с които се прави стопанска дейност; парцели или елементи от парцели - благосъстоятелност на публичноправна организация, с които се прави стопанска активност. При даването на концесията концедентът резервира правото на благосъстоятелност върху обекта на концесията, като приращенията и подобренията върху обекта на концесията, в това число когато не са в осъществяване на концесионния контракт, стават благосъстоятелност на концедента от момента на възникването им.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР