Българската банка за развитие e отчела 86.504 млн. лв. загуба

...
Българската банка за развитие e отчела 86.504 млн. лв. загуба
Коментари Харесай

ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ

Българската банка за развиване e отчела 86.504 млн. лева загуба от интервенцията с изкупуването на акции на Първа капиталова банка през лятото на 2020 година Това излиза наяве от годишния финансов отчет на държавната банка за миналата година. Той към момента не е оповестен на уеб страницата на ББР, само че за него осведоми финансистът Владислав Панев, народен представител от " Демократична България " в 45-то и 46-то Народно заседание. 

Загубата идва от преоценените акции на държавната банка в ПИБ - към 31 декември 2020 г. цената на акция на Българската фондова борсо е 1.84 лева Това е неколкократно по-ниско от цената, която ББР заплати през юли 2020 г. - 5 лв. на акция. Още тогава имаше рецензии за двойно по-високата цена, по която страната се включи в увеличението на капитала на частната банка. ББР заплати общо 141 млн. лева за придобиване на над 27 млн. акции (18.35%).

" Реализираната загуба от интервенцията е 86.5 млн лв.. Естествено, това е единствено на хартия, само че пък е изцяло допустимо загубата за тази година да набъбне още, доколкото през днешния ден цената на акциите е към този момент единствено 1.65 лв.. ",

Той напомня, че предходната година премиерът Бойко Борисов разгласи договорката за извънредно значима за влизането на България в еврозоната, а също по този начин, че страната ще си върне инвестицията с лихвите. " Нещо, което както стана ясно не е записано на никое място, а и няма по какъв начин. ББР трябваше да има и представител в ръководството на ПИБ, само че и това не се случи. Битият обичай..... ", разяснява Панев.

Тези дни новият изпълнителен шеф на ББР Цанко Арабаджиев посочи, че ББР е на загуба от 230 млн. лева, главно поради провизиране на неприятни заеми. " Помните големите схеми там - подаръка за 150 млн лв. за Румен Гайтански Вълка, с които той строи нелегално върху държавна земяна язовир Искър. И други сходни. Банката беше превърната в прасенце касичка на олигархията. Този черен интервал завърши, уповавам се вечно. Убеден съм, че изпълнителният директор Цанко Арабаджиев има цялостната воля да трансформира ББР в същинска опора за новопрохождащи дребни компании ", разяснява Панев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР