Българската академия на науките (БАН) с дълбоко прискърбие съобщава за

...
Българската академия на науките (БАН) с дълбоко прискърбие съобщава за
Коментари Харесай

Почина голям български езиковед

Българската академия на науките (БАН) с надълбоко огорчение оповестява за кончината на акад. Михаил Георгиев Виденов, който е един от най-популярните и приети български езиковеди с интернационална популярност, се споделя в известие на пресцентъра на Българска академия на науките.

" С кончината на акад. Михаил Виденов Българската академия на науките и българската просвета губят един огромен и заслужен академик, с необятна просвета и осведоменост, прелестен възпитател и обичан преподавател, оставил след себе си почтени наследници. Поклон пред светлата му памет! ", се споделя в съболезнованието от управлението на Българска академия на науките.

Михаил Виденов е починал единствено дни преди да навърши 81 години. Той е роден на 10 април 1940 година в София.

Акад. Михаил Виденов е основоположник на социолингвистичното направление у нас и е пионер в изследването на градската тирада. Автор е на истинска методика за изследването на градските приказва.

Акад. Виденов създава философските проблеми на триадата узус - норма - кодификация, и на тясната й връзка с публичното развиване. Той слага началото и на българската лингвокриминалистика.

Акад. Михаил Виденов има впечатляваща дългогодишна преподавателска активност в редица български и задгранични университети.

Акад. Виденов основава генерации от млади експерти с интерес към социолингвистиката и с практическа подготовка за проучвания и приноси в тази област. Под негово управление са предпазени над 100 дипломни работи в разнообразни университети и е бил теоретичен началник на 12 докторанти.

Акад. Виденов е популяризатор на научните познания по български език - водил е рубрики във вестници, по малкия екран и радиото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР