Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на
Коментари Харесай

БАБХ откри огнище на птичи грип в Брезово

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разгласи огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в Брезово, област Пловдив.

Вирусът е открит в животновъден обект, където се отглеждат към 9000 патици мюлари.

За да се ограничи болестта и да се предотврати неговото разпространяване ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

Около засегнатия животновъден обект са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попада гр. Брезово и с. Чоба, общ. Брезово; обл. Пловдив и 10-километрова следена зона - обл. Пловдив, общ. Брезово: с. Тюркмен, с. Генерал Николаево, с. Отец Кирилово, с. Дрангово, с. Златосел, с. Болярино, с. Зелениково и гр.Раковски; обл. Стара Загора, общ. Братя Даскалови: с. Православ, с. Колю Мариново, с. Гранит и с. Верен.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.
 Птичият грип може да банкрутира целия отрасъл, сигнализират земеделци
Птичият грип може да банкрутира целия отрасъл, сигнализират земеделци

Избитите птици са към този момент над 1.5 млн. броя
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР