Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

БАБХ откри огнище на птичи грип във ферма за патици в хасковско село

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за развъждане на патици мюлари в с. Константиново, общ. Симеоновград, обл. Хасково. В обекта се отглеждат към 6300 бр. патици, оповестиха от БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която попадат следните обитаеми места в област Хасково: общ. Симеоновград- с. Константиново; общ. Харманли– с. Поляново. В 10-километровата следена зона влизат: общ. Димитровград- с. Златополе и с. Райново; общ. Хасково - с. Александрово, с. Нова Надежда, с. Стойково, с. Родопи, с. Брягово; общ. Симеоновград- гр. Симеоновград; общ. Харманли- с. Преславец.

С цел ограничение на заболяването и недопускане на неговото разпространяване, ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни патици в обекта.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

БАБХ припомня, че патешко месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР