Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ започва от утре

...
Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ започва от утре
Коментари Харесай

Стартира есенната ваксинация на лисици срещу бяс в цялата страна

Българска организация по сигурност на храните /БАБХ/ стартира от на следващия ден есенната орална имунизация на лисиците против бяс.

Тя ще се реализира посредством особено оборудвани самолети и на ръка . Тя ще обхване 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав .

Кампанията ще обхване общо 23 области в страната. Ваксините ще се слагат ръчно на в регионите, над които няма опция да се прелети със аероплан или се намират покрай водоеми

Ще бъдат разпръснати примамки на към 1,5 благ. от въздуха на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, покрайнините на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

Край АЕЦ „ Козлодуй “ и София примамките ще се разпръскват ръчно от особено подготвен екип.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и характерна миризма, която притегля хищниците. Ветеринарните лекари предлагат те да не бъдат пипани с незащитени ръце, тъй като при нарушена целокупност на обвивката, имунизацията може да бъде рискова за човешкото здраве . При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с доктор.

Ваксините по никакъв метод няма да застрашат живота и здравето на другите диви животни . Все отново е целесъобразно домашните животни да се държат затворени или на мотив, за да не одобряват примамките . Контролът на осъществената имунизация включва: надзор на приемането на ваксинални примамки от лисиците посредством откриването на биомаркер тетрациклин и серологичен контрол , посредством разкриване на антитела против вируса на беса в кръвни проби от имунизирани животни.

Кампанията по имунизация ще продължи през целия месец ноември , като самолетните прелитания и пръскания ще се дефинират и ще зависят от атмосферните условия .

Бясът е рисково вирусно заболяване , което визира всички бозайници и индивида, с съдбовен край. Дивите хищници са главен контейнер на заболяването у нас, като това са основно лисиците и в по-малка степен чакалите . Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на болестта бяс, която е създадена и се извършва от БАБХ от 2009 година Стратегията на България за предварителна защита и премахване на болестта включва орална имунизация на лисици и годишна имунизация на кучета .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР